Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το κοινό μας πεπρωμένο ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
Στην ανάγκη συνεργασίας και αγάπης αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού Λαμίας, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, τονίζοντας πως «όσο προχωρούμε ο ένας βαστώντας το χέρι του άλλου στην ανηφοριά τόσο καλύτερα θα πάμε».
''Nα δυναμώσουμε την κοινωνική μας συνυπευθυνότητα , να στηρίξουμε ο ενας τον αλλον, να ξεπεράσουμε αναίμακτα την λαίλαπα του ιού , ορθιοι και με αλληλεγγύη'' ηταν το μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών . ''Συμπολίτισσες και συμπολίτες ας σηκωθούμε όρθιοι και με ομοψυχία, ας εκτελέσουμε το πατριωτικό μας καθήκον, όπως οι σημερινές συνθήκες το ορίζουν, στηρίζοντας πρώτα απ´ όλα τους αδύναμους συμπολίτες μας και προχωρώντας την Λαμία μας μπροστά, με πίστη στις δυνάμεις μας'' , ηταν το μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Ευθύμιου Καραίσκου .
Με εντονους συμβολισμούς και μηνύματα για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία και κοινωνία τα επόμενα χρόνια γιορτάσθηκε  στη Λαμία ο Πολιούχος της πόλης Ευαγγελιστής Λουκάς και η επέτειος της απελευθέρωσης  απο τις κατοχικές δυνάμεις . Σήμερα που ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια , απομονώσαμε πολιτικά και κοινωνικά τις ακραίες φωνές , το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία , ηρθε η ωρα να γράψουμε ενα νέο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία .
Ενα κεφάλαιο που θα ορίζεται απο το τρίπτυχο των αξιών της συνεργασίας ,της κοινωνικής συνυπευθυνότητας και της αλληλεγγύης .
Το πλαίσιο δηλαδή που ορισαν με τα μηνυματά τους οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ταγοί μας .
Είναι αλήθεια οτι η ελληνική ιστορία είναι μια αλληλοδιαδοχή γεγονότων που χαρακτηρίζονται απο καταστροφές και θριάμβους . Οι προγονοί μας εζησαν την καταστροφή κάθε φορά που αφυπνίζονταν οι δαίμονες του διχασμού και του εμφυλίου .
Και εζησαν θριάμβους κάθε φορά που ενωμένοι και αδελφωμένοι , με συνεργασία , κοινωνική συνυπευθυνότητα και αλληλεγγύη για τους πιο αδύναμους , αντιμετώπιζαν κινδύνους , απειλές και προκλήσεις .
Είναι επίσης αλήθεια οτι τα τελευταία χρόνια διχαστήκαμε και πάλι . Χωριστήκαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα και αρχίσαμε να πετάμε πέτρες ο ενας στον αλλον , με βαρείς χαρακτηρισμούς κυρίως γι'αυτούς που ψήφιζαν στη βουλή την ανάγκη να μην χρεοκοπήσει η χώρα , επαιρναν αποφάσεις και εβαζαν υπογραφές σε συμφωνίες που κάναμε με τους συμμάχους μας .
Είναι επίσης αλήθεια οτι εξαιτίας μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αφήσαμε να φωλιάσουν στις καρδιές και τις ψυχές μας το μίσος για τον διπλανό ,η μνησικακία για τον πιο μορφωμένο , αλλά και παράλληλα η αδιαφορία και η περιφρόνηση για αυτόν που δεν τα κατάφερε και βρέθηκε σε δεινή θέση . Κινδυνέψαμε εξίσου ως δημοκρατική κοινωνία απο τον λαικισμό των απο κάτω , αλλά και απο τον ελιτισμό και την αλαζονεία των απο πάνω .
Το ρήγμα εγινε βαθύ , απειληθήκαμε με νέο πολιτικό και κοινωνικό διχασμό .
Ας ελπίσουμε οτι οι ''δαίμονες'' επέστρεψαν στα σπήλαια της ιστορίας και οτι μπροστά μας εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία απο αυτή που μας αφησαν οι προγονοί μας και τους οποίους ευγνωμονούμε και τιμούμε σήμερα . Xρέος δικό μας είναι να ξανασυνδεθούμε με ενα σύστημα αξιών που κράτησαν ορθια την χώρα μας σε χαλεπούς καιρούς . Διότι εκείνο που επιτρέπει στις κοινότητες των ανθρώπων να ευημερούν δεν είναι η ανευ ορων ελευθερία , αλλά η συνεργασία , η συλλογική δράση , η κοινωνική υπευθυνότητα , η αλληλεγγύη . Ενα σύστημα αξιών που βασίζεται σε μια ισχυρή αίσθηση εθνικής ταυτότητας . Ενα κοινό πεπρωμένο !
 
                                                                                                                                                                                   Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                          Δημοσιογράφος

    

randomness