Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Κοσμοσυρροή στο Μοναστήρι Αγάθωνος --Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου το μνημόσυνο του π. Δαμασκηνού

Παρουσία  του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέστηκε το Σάββατο στην Ιερά Μονή  Αγάθωνος,  το  μνημόσυνο του μακαριστού  Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.  Στην Θεία Λειτουργία και στο ιερό μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες  Ατλάντας (Η.Π.Α) κ. Αλεξίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας  κ. Νικολάου, οι Επίσκοποι  Τανάγρας κ. Πολύκαρπος  και Αβύδου κ. Κύριλλος  (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Πρωτοσύγκελος την Μητρόπολης Φωκίδας και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου  π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού π. Χρυσόστομος Δρόσος η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας Γερόντισσα Ιωάννα , οι Βουλευτές Φθιωτιδος Αποστόλης  Καραναστάσης και  Χρήστος Σταϊκούρας,  ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Μακρακώμης   Ευθύμιος Παπαευθυμίου , ο τ. Υπουργός  Δημήτρη Αλαμπάνος, ο τ. Νομάρχης Αθανάσιος Χειμάρας,  ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξιαρχος Βασίλης Μπέλος, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Μονάδος Πυρομαχικών Αυλακίου Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Αστέριος Μαντζιώκας,  συγγενείς του μακαριστού γέροντος  και εκατοντάδες πνευματικά του παιδιά  από την Φθιώτιδα και από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

 Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή κατέφθασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος , συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της  Αρχιεπισκοπής Αθηνών  π. Συμεών Βολιώτη.

            Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας  κ. Νικόλαος καλωσορίζοντας τον στην Ιστορική  Μονή Παναγίας Αγάθωνος.

            Ο Μακαριώτατος προσεκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Αγάθωνης και το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου γέροντος Βησσαρίωνος .

            Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην αυλή  του Καθολικού,  τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Καθηγουμένου π. Δαμασκηνού.

            Στο τέλος του μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Νικόλαος  ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Μακαριώτατο, τους αγίους Αρχιερείς και όλους τους ιερείς για την τιμητική  παρουσία τους και μίλησε για την σπάνια προσωπικότητα του π. Δαμασκηνού λέγοντας χαρακτηριστικά:

 ΄΄Ο π. Δαμασκηνός υπήρξε δόκιμος παρά τους πόδας του π. Γερμανού επί 20 χρόνια. Από τον προκάτοχό του γέροντα Γερμανό τον «παπανυπόμονο» διδάχτηκε την εργατικότητα, την καλή επικοινωνία με τον Επίσκοπό του, τις αρχές και τον κόσμο. Η δραστηριότητα και όλα τα σχετικά που τον εβοήθησαν και τον Δαμασκηνό μετά τον Γερμανό, να ανακαινίσει την Μονή, να ανοικοδομήσει το νέο ναό του Αγίου Χριστοφόρου, να κτίσει το Μουσείο και να παρουσιάσει αυτή την ωραία εμφάνιση που έχει σήμερα η Ιερά Μονή Αγάθωνος.

   Εις τα πνευματικά ο π. Δαμασκηνός ανετράφη περισσότερο από την ταπείνωση, ελεήμονα συμπεριφορά και αγιότητα του ιερομονάχου π.Βησσαρίωνος, τον οποίο ήκουε και εθαύμαζε και ο οποίος π. Βησσαρίων, όπως πολλές φορές μας διηγείτο ο π. Δαμασκηνός είτο ο τελευταίος της Μονής με την απλότητα του, με την καταδεκτικότητα του, με τις πολυπεριοδείες του εις την Φθιώτιδα και εις την Θεσσαλία για εξομολόγηση και με την όλη του συμπεριφορά, δια την οποία τον ετίμησε ο Θεός και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επί αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είπε για την αφθαρσία του λειψάνου του: « τούτο είναι ουράνιον σημείον» και εσείς Μακαριώτατε είδατε με τα μάτια σας την αφθαρσία του Γέροντος Βησσαρίωνος και θα ακούσετε όσο χρόνο παραμείνετε εδώ τα παράδοξα και θαυμαστά, τα οποία δι’ αυτού ενεργεί η Χάρις του Θεού.

   Ο π. Δαμασκηνός ανετράφη σε αυτό το περιβάλλον, αλλά κατά την γνώμη μου, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, υπερέβη τον προκάτοχό του π. Γερμανό, διότι συνεδύασε αυτή την κοσμικότητα του Γερμανού με την πνευματικότητα του Βησσαρίωνος.

   Ο π. Δαμασκηνός ανέπαυσε πολλές ψυχές. Μου έλεγε προσωπικά: « Εγώ Δεσπότη μου πριν είκοσι χρόνια πήγα στον Άδη και γύρισα πίσω», εννοών την μεταμόσχευση του ήπατος που έκανε, και κάθε μέρα που περνούσε είχε την μνήμη του θανάτου.

   Το έργο του συνοψίζετε στα δυό λόγια : εποίμανε μετ’επιστήμης, αγκάλιασε τη νεολαία με μεγάλη επιείκεια και όσοι ήρχοντο στο πετραχήλι του αναζωογονούντο, ήθελαν πάλι να κουβεντιάσουν μαζί του. Διέθετε την Ευρυτανική σοφία, από τον σοφό πατέρα του και την εμπειρία εδώ εις το μοναστήρι.

  Ο π. Δαμασκηνός και η ιερά αδελφότητα , εξέλεξε έναν ισάξιο του Δαμασκηνού  Ηγούμενο τον π. Γερμανό, το πνευματικό του τέκνο, ο οποίος τον διαδέχεται στην Ηγουμενεία του και θα βαδίσει επί τα ίχνη του.

   Ευχηθείτε Μακαριώτατε αυτή η Μονή να συνεχίσει την εθνική,την εκκληοαστική,  την πνευματική και κοινωνική αποστολή της. Έτσι την παρέδωσε ο Δαμασκηνός, έτσι την παρέλαβε από τον Γερμανό, έτσι θα την διατηρήσει  και ο Γερμανός ο Β΄ με την ολιγομελή αλλά πολύτιμη αδελφότητα.

   Ευχηθείτε Μακαριώτατε τα μοναστήρια αυτά να συνεχίσουν να αναδεικνύονται φάροι πίστεως και καταφύγια ψυχών. 

 Ο  Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  για τα καλά του λόγια και αναφερόμενος  στον μακαριστό γέροντα τόνισε:

   «Πάντοτε μέσα μου είχα αγαθή ανάμνηση για την Μονή Αγάθωνος χωρίς να την έχω επισκεφθεί ποτέ. Η σύνδεσή μου με τον μακαριστό π. Γερμανό Δημάκο με έκανε να γνωρίσω  και να συνδεθώ και  με τον π. Δαμασκηνό, η ζωή του οποίου αλλά και  τα λεγόμενα σήμερα για τον π. Δαμασκηνό μας δείχνουν το αστραπιαίο πνεύμα  σοφίας του και την εσωτερικότητα του, που δείχνουν ότι τον π. Δαμασκηνό δεν τον ενδιέφερε ο εαυτός του, όσο η πορεία των αδελφών του, του Μοναστηριού του και του συνόλου της Εκκλησίας μας. Σε αυτό το πνεύμα βεβαίως είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σας κ. Νικόλαος. Έτσι λοιπόν γι’  αυτό τον λόγο της σοφίας των αδελφών  και ιδιαιτέρως του Σεβασμιωτάτου Φθιώτιδος  και του π. Δαμασκηνού  είμαι κι’ εγώ σήμερα ανάμεσα σας.

 Θα ήθελα να κλείσω την σύναξη αυτή με τις ευχές μου, να μας σκεπάζει  ο Κύριος πρώτα απ’ όλα,  με τις πρεσβείες  της Παναγίας μας και του π. Δαμασκηνού, ο οποίος έφυγε από κοντά μας και σήμερα προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του  και θέλω να σας πω κάτι τελευταίο : Να έχετε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία. Κάνουμε μεγάλο αγώνα. Όσα ανθρώπινα λάθη κι’ αν γίνονται έρχεται ο Κύριος και τα γιατρεύει όλα.

   Ο π. Δαμασκηνός με τον τρόπο της ζωής του μας έδειξε ότι χρειάζεται ένας συνεχής αγώνας και μια συνεχής προσπάθεια και να αφήνουμε τον αγώνα μας αυτό στα χέρια του Θεού και ο Θεός μέσα απ’ αυτόν τον αγώνα να ευλογεί τα  Εκκλησιαστικά έργα, τα οποία δεν χάνονται ποτέ αλλά μένουν εις τον αιώνα.

   Ας είναι αιωνία η μνήμη του π. Δαμασκηνού».

   Στην συνέχεια ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Γερμανός εξεφώνησε ευχαριστήριο λόγο προς τον Μακαριώτατο, τους  Αρχιερείς, τους ιερείς και τον κόσμο  την παρουσία τους στο ιερό μνημόσυνο και για την συμπαράσταση τους στο πένθος της αδελφότητος.

   Αναφέρθηκε επίσης στην προσωπικότητα του  π. Δαμασκηνού και ανέφερε λεπτομέρειες για την ζωή του, όπως εκείνος τον γνώρισε και τον έζησε .

 Ο αδελφικός φίλος του π. Δαμασκηνού και πνευματικό τέκνο της Μονής κ. Γεώργιος Σπανός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από άμβωνος, με συγκίνηση αναφέρθηκε στον π. Δαμασκηνό και συγκεκριμένα ωμίλησε για το ποιητικό χάρισμα με το οποίο τον είχε προικίσει ο Θεός και μέσω του οποίου εξέφραζε τα βιώματα και τα συναισθήματα της καρδιάς του και ειδικότερα την αγάπη του για την πίστη και την πατρίδα.

   « Δυό φλόγες ανάβουν την ψυχή μου, η πίστης μου και η πατρίς», έλεγε συνεχώς.

   Στην συνέχεια ο κ. Καθηγητής απήγγειλε δύο ποιήματα του γέροντος από την ποιητική συλλογή « Αγαθωνίτικες Μαρτυρίες».

   Ακολούθησε κέρασμα στο μεγάλο αρχονταρίκι και στην συνέχεια η αδελφότητα προσέφερε γεύμα στην τράπεζα της Μονής προς τον Μακαριώτατο, τους Αρχιερείς και τους ιερείς, ενώ σε όλους τους παρευρισκομένους δόθηκε  φάγητο εις μνήμην του μακαριστού Καθηγουμένου.

 

  

            

Φωτογραφίες

    

 

randomness