Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κούκλες απ'ολο τον κόσμο ομορφαίνουν το Ισόγειο του κτηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Κούκλες από όλο τον κόσμο γεμίζουν τον ισόγειο χώρο του  κτηρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η συλλέκτρια  Μαρία Βαγδούτη, προσκεκλημένη του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών (παραρτήματος Λαμίας) και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ,  εκθέτει μέρος της πλούσιας συλλογής της από κούκλες όλου του κόσμου στην πόλη της Λαμίας .  

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν η   Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Φθιώτιδας θα προγραμματιστούν επισκέψεις τμημάτων Δημοτικών Σχολείων κατά σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα με την ευγενική συνεργασία και του Τμήματος Οδηγών Λαμίας , την Τετάρτη  και ώρα 5.30μμ στον χώρο της Εστίας των Οδηγών που βρίσκεται παραπλεύρως του Μεγάρου της Περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σεμινάριο κατασκευής κούκλας που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς. 

Εγκαινιάζοντας την πρωτότυπη εκθεση ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραίσκος τόνισε οτι επισκεπτόμενος παλαιότερα διάφορα μουσεία, του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ότι σχεδόν σε όλα , μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν και κούκλες .  Η κούκλα φαίνεται ότι διαχρονικά αποτέλεσε σε όλη την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού απαραίτητο συνοδευτικό της
παιδικής ηλικίας. Ξύλινες ,πορσελάνινες ,πάνινες ,οι κούκλες χαρακτηρίζουν την κουλτούρα του κάθε λαού αποτυπώνουν τα όνειρα της παιδικής ηλικίας της κάθε εποχής, εξελίσσονται αλλάζουν , εμπλουτίζονται , ντύνονται για να φτάσουμε στον 18ο αιώνα ειδικά στην Αγγλία όπου, η τέχνη της κατασκευής της κούκλας δίνει πραγματικά μικρά αριστουργήματα.
Κομμάτια αυτής της ιστορίας της κούκλας και της αισθητικής που αναπτύχθηκε στην κατασκευή της ,  σημείωσε ο κ. Καραίσκος , έχουμε σήμερα την χαρά στο φιλόξενο χώρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να απολαμβάνουμε όλοι μαζί, έχοντας την δυνατότητα να γνωριστούμε με αυτές τις μικρές υπάρξεις που χρωματίζουν την παιδική ηλικία των κοριτσιών γεμίζουν τον συναισθηματικό κόσμο των γυναικών και αποτυπώνουν την εποχή και τον πολιτισμό του κάθε λαού.

Φωτογραφίες