Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κράτος - οπερέτα ! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Τραγικές καταστάσεις βίωσαν ένα ολόκληρο 24ωρο εγκλωβισμένοι οδηγοί με τις οικογένειές τους, σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Ευρώπης, την Αττική Οδό, στο κέντρο της Ελλάδας.
Κάτω από τη μύτη ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού εξελίχθηκε ένα θρίλερ που μετέτρεψε σε εφιάλτη το ταξίδι χιλιάδων πολιτών.

Χρήστης του Twitter περιγράφοντας τις στιγμές ταλαιπωρίας στην Αττική Οδό, έγραψε ότι οι οδηγοί έφτασαν στο σημείο να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους και να μπουν στον Προαστιακό για να απεγκλωβιστούν από την κίνηση και να φύγουν από τον σταθμό της Κάντζας.

Στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου είδαμε γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και να περπατούν στον δρόμο προκειμένου να απομακρυνθούν από την Αττική Οδό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο άνδρας που εγκατέλειψε μαζί με το μικρό παιδί το αυτοκίνητο του, χρειάστηκε να περπατήσει 2,5 χιλιόμετρα προκειμένου να βγει από την Αττική Οδό. Σε όλη αυτή την διαδρομή δεν συνάντησε ούτε έναν κρατικό υπάλληλο για να του προσφέρει μια μικρή βοήθεια.

Και αυτό είναι το χειρότερο. Ότι όλοι αυτοί οι πολίτες έδιναν μόνοι τους την μάχη του απεγκλωβισμού τους, έχοντας την αίσθηση ότι το κράτος με τις υπηρεσίες του, τους είχε εγκαταλείψει στο έλεος του χιονιά.

Παρακολουθώντας από τα δελτία ειδήσεων την “Οδύσσεια” χιλιάδων ανθρώπων, διακρίναμε στις οθόνες δημοσιογράφους και συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών μέσα στα χιόνια να κάνουν ρεπορτάζ, δεν βλέπαμε όμως πουθενά τους αρμόδιους και υπεύθυνους του κρατικού μηχανισμού.

Η κυβέρνηση έδινε την εντύπωση ότι είχε εξαφανιστεί. Το επιτελικό κράτος άφαντο.

Τόσοι και τόσοι κρατικοί υπάλληλοι απουσίαζαν από τη μάχη της Αθήνας. Είναι από τις στιγμές που σκέφτεσαι γιατί άραγε τους πληρώνουμε όλους αυτούς τους ανευθυνουπεύθυνους ; Τι χρειάζονται αν, στις μεγάλες κρίσεις, αδυνατούν να λύσουν προβλήματα ; Για να μας διαβεβαιώνουν πριν την επέλαση της κακοκαιρίας ότι τα πάντα είναι σε ετοιμότητα και την επόμενη μέρα να μας λένε ότι “δεν λειτούργησε ο σχεδιασμός”;

Τελικά η μόνη αποτελεσματική αντίδραση του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού είναι όταν πρόκειται να μοιράσει επιδόματα στους πληγέντες μετά από μια καταστροφή. Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει ο πρωθυπουργός μιας χώρας και μοιράζει διχίλιαρα στους ανθρώπους που υπέστησαν μια τεράστια ταλαιπωρία εξαιτίας της αδυναμίας, της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας και της ανικανότητας της διοικητικής μηχανής να διαχειριστεί μια κρίση.

Τεράστιες ευθύνες όμως δεν έχει μόνο το κράτος. Τεράστιες ευθύνες για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε έχει και η παραχωρησιούχος εταιρεία της Αττικής Οδού, όπως επίσης τεράστια ευθύνη έχει και η ιδιωτική εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών των τρένων.

Όσοι έζησαν αυτή την ταλαιπωρία περιμένοντας για πολλές ώρες μέσα στο κρύο με την ελπίδα να φτάσουν κάποτε στον προορισμό τους, αναρωτήθηκαν πολλές φορές μέσα στη νύχτα αν είναι πολίτες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας ή αν ζούν σε ένα κράτος - μπανανία !
 
Χρήστος Αλεξανδρής

 

    

 

Απόψεις

Ο πνευματικός κόσμος της Λαμίας και της Φθιώτιδας, θρηνεί την απώλεια του Ακαδημαϊκού δασκάλου Τριαντάφυλλου Παπαναγιώτου.Ο Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου ήταν δάσκαλος...
randomness