Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Λαική Συσπείρωση Δομοκού : Όχι στην παράδοση του φυσικού περιβάλλοντος των χωριών μας σε επιχειρηματικά συμφέροντα

 

Τις εντονες αντιδράσεις τοπικών συμβουλίων και  κτηνοτρόφων του Περιβολίου και Μακρυράχης συναντά η προσπάθεια του Δήμου Δομοκού για εκμίσθωση – παραχώρηση – κοινοτικών εκτάσεων  1000 στρεμμάτων της περιοχής «Γιουργούλα» και 150 στρεμμάτων της περιοχής «Κουτσαλάκα» στην εταιρεία Voltalia AE, καθώς και 1590 στρεμμάτων της περιοχής «Προσήλια» στην εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να εναντιώνονται στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής .Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού καλεί τον λαό της περιοχής - κι όχι μόνο της Μακρυρράχης - να αντιδράσει και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής και σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων.Μάλιστα κατηγορεί το Δήμαρχο οτι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι -λόγω της πανδημίας - δεν γίνονται Δ.Σ και εισηγείται σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση ένα τόσο σημαντικό για τη ζωή των κατοίκων θέμα. 

Σύμφωνα με τη Λαική Συσπείρωση ''τέτοιου είδους παραχωρήσεις  είναι γνωστό ότι γίνονται συνήθως για 25 χρόνια, με δικαίωμα για μονομερή ανανέωση από την πλευρά της εταιρείας για άλλα 25 χρόνια. Μάλιστα, προκειμένου οι εταιρείες και η διοίκηση του δήμου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του λαού της περιοχής, χρησιμοποιούν  ως «τυράκι στη φάκα» τις ελάχιστες και για μικρό χρονικό διάστημα θέσεις εργασίας, που πιθανά να υπάρξουν- όταν είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας και κάποια  ανταποδοτικά – που, ίσως, εξασφαλίσουν από τις εταιρείες''.

''Η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί , τονίζει η δημοτική παράταξη της Λαικής Συσπείρωσης , θα είναι τεράστια και θα επηρεάσει τόσο τη     Μακρυρράχη, όσο και τα όμορα χωριά σ’ αυτή. Άμεσες θα είναι οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την κτηνοτροφία και τη γεωργία:

  • Αφαίρεση βοσκοτόπων (με ό τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους).
  • Καταστροφή της βλάστησης και αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους, που θα επιφέρει πλημμύρες και κατολισθήσεις, καθώς δεν θα συγκρατούνται τα νερά της βροχής.
  • Το κλίμα θα γίνει πιο ζεστό. Τα ζώα και τα πουλιά θα εξαφανιστούν, οι πηγές του νερού θα καταστραφούν.
  • Το φυσικό τοπίο της περιοχής θα αντικατασταθεί από την όψη "τζαμαρίας" για μισό τουλάχιστον αιώνα!

Συνεπώς καμιά ανταποδοτικότητα, ακόμα κι αν υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες και την υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή, ενώ η ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή η δυνατότητα αγοράς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό που θα συνεχίσει να την  χρυσοπληρώνει ''.

    

randomness