Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Λαμία: Εκδήλωση μνήμης για τα 75 χρόνια από το ξεκίνημα του αντάρτικου

Την επέτειο των 75 χρόνων από την έναρξη της οργανωμένης ένοπλης Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων κατοχής από τον Άρη Βελουχιώτη και την πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ, τον Μάιο του 1942, τίμησαν σήμερα το πρωί στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο της «Καλύβας του Στεφανή» στη Σπερχειάδα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Μακρακώμης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη.
 
Ο εορτασμός για τη συμπλήρωση 75 χρονών από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής, συνέπεσε με την καθιέρωση της επετείου, ως εορτής τοπικής σημασίας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2016.
 
Παράλληλα οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις συνέπεσαν με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του διατηρητέου ιστορικού μνημείου της «Καλύβας του Στεφανή» στη Σπερχειάδα της δυτικής Φθιώτιδας, απ’ όπου, τον Μάη του 1942, ξεκίνησε ο Άρης Βελουχιώτης και η πρώτη ομάδα ανταρτών, που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις φετινές εκδηλώσεις, επισήμανε την αναγκαιότητα ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης, αλλά και την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού για εθνική ανεξαρτησία. 
 
Μεταξύ άλλων ο υπουργός δήλωσε: «Στην καλύβα Στεφανή, στην Σπερχειάδα, ξεκίνησε η ηρωϊκή Εθνική Αντίσταση. Εκεί που οι Έλληνες, οι ήρωες πατεράδες και παππούδες μας με τον Άρη Βελουχιώτη και συντρόφους, κατάφεραν και υποχρέωσαν τους Γερμανούς κατακτητές να δεσμεύουν μεραρχίες και συντάγματα στην Ελλάδα, τα οποία αναγκάστηκαν να μην πολεμήσουν στα άλλα μέτωπα. Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, διδάσκει ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε, όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, τα καλύτερα. Δεν ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας».
 
Παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστόλης Καραναστάσης και Γιάννης Σαρακιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Καραΐσκος, ο δήμαρχος Μακρακώμης, Θύμιος Παπαευθυμίου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών από σχολεία της περιοχής.

 

(ΑΠΕ)