Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Με λιτάνευση της εικόνας γιορτάσθηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Μώλο Λοκρίδας , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών

 

 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της  Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Πανηγυρίζοντα Ναό  του Μώλου Λοκρίδας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας  κ. Συμεών, συμπαραστατούμενος απο τον τέως  Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο  Αρχιμανδρίτη  π. Χριστόφορο  Κολοκυθά, τον Ηγούμενο  της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων  Αρχιμανδρίτη  π. Σεραφείμ Μαργαρίτη , του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μενδενίτσας και Καμένων Βούρλων  Πρωτοσύγγελο  π. Κωνσταντίνο Ρεντίφη, πολλών κληρικών της περιοχής και του Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη.

Ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της περιοχής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον  Ποιμενάρχη  κ. Συμεών , με τον Δήμαρχο Καμένων Βούρλων  Ιωάννη Συκιώτη , να τον καλωσοριζει στην Τοπική Κοινότητα  . Σε  ανάμνηση δε  της παρουσίας του στην γιορτή, του προσέφερε μία ασημένια εικόνα της Παναγίας με την ευχή, η προστασία και η ευλογία της Παναγίας να τον συνοδεύουν πάντοτε στο δύσκολο έργο του.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή τη συγκίνηση και έκδηλα τα συναισθήματα της πατρικής του αγάπης, ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο και τον κ. Δήμαρχο για την υποδοχή και τους εγκάρδιους λόγους και στην συνέχεια απηύθυνε την Θεολογική του διδαχή προς τους παρευρισκομένους πιστούς και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm),οι οποίοι παρακολουθούσαν απευθείας την Ακολουθία του Εσπερινού.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με εύληπτο και κατανοητό τρόπο για το Πανυπερευλογημένο Πρόσωπο της Κυρίας των Αγγέλων, Παναγία Θεοτόκο, αναλύοντας το γεγονός της Εισόδου της εις τα Άγια των Αγίων υπογραμμίζοντας οτι '' η πρώτη πανήγυρις είναι μία Θεομητορική Εορτή, μία εορτή της Παναγίας μας και μάλιστα μία εορτή, η οποία δίνει ιδιαίτερη γλυκύτητα στις καρδιές μας. Είναι μία γιορτή ιδιαίτερα αγαπητή θα έλεγα και στα μικρά παιδιά, καθώς εορτάζουμε την Είσοδο στο Ναό της μικρής Παναγίας, είναι μία γιορτή συνδεδεμένη με την καθημερινότητα της ζωής, διότι τίποτα δεν είναι χωρισμένο από τη ζωή, τα πάντα είναι μπολιασμένα στη ζωή, διότι η ύλη δεν είναι αντίθετη με την πνευματική κατάσταση της ζωής, αλλά θα έλεγα σε μία όχι απλώς διαλεκτική σχέση αλλά σε μία σχέση κοινωνίας αλληλοπεριχώρησης και αλληλομετοχής και τότε πραγματικά η ζωή γίνεται όμορφη, όταν τα πάντα στη ζωή ακόμα και η σπορά της γης ακόμα και το κάθε τι στην ζωή μας είναι μπολιασμένο στην ιερότητα''.

Σήμερα αυτό που εορτάζουμε, είπε ο Μητροπολίτης , είναι το άνοιγμα ενός Ιερού Βιβλίου, του Βιβλίου της Σωτηρίας και  θυμάστε από τα σχολικά μας χρόνια όταν κάναμε το μάθημα της έκθεσης, μας μάθαιναν οι καθηγητές μας, οι δάσκαλοι μας, ότι μία έκθεση έχει τρία βασικά μέρη: τον πρόλογο, το κυρίως θέμα και τον επίλογο. Έτσι και αυτό το Βιβλίο που ανοίγει σήμερα έχει αυτά τα τρία μέρη.

Είναι της σωτηρίας το προοίμιο, είναι της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξης, το κυρίως θέμα και είναι της οικονομίας του κτίστου η εκπλήρωσις, αυτός είναι ο επίλογος.

Ανοίγει ένα Ιερό βιβλίο με την Είσοδο της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων. Είναι ένα Βιβλίο, το οποίο χαράζει την προοπτική του κόσμου, το σχέδιο του Θεού για τον κόσμο, το οποίο είναι ένα σχέδιο αγάπης και είναι ένα σχέδιο, το οποίο από αγάπη και μόνο και όχι από κάποια αναγκαιότητα, ο Θεός ετοιμάζει για τον κάθε άνθρωπο και του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ο ίδιος κατά Χάριν Θεός και το κατ’ εξοχήν πρόσωπο που κατάφερε να γίνει κατά Χάριν Θεός, αλλά και κατ’ ουσίαν εγέννησε τον Θεό είναι η Υπεραγία Θεοτόκος.

Αυτό το άνοιγμα του Βιβλίου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σωτηρίας που μας δίνει σε όλους ο Θεός.

Το ερώτημα που αξίζει να θέσει καθένας από εμάς μέσα στην καρδιά του είναι: Μήπως η Εορτή της Παναγίας αποτελεί μια πολύ όμορφη ευκαιρία, μια έμπνευση να ανοίξουμε κι’ εμείς ένα καινούργιο Βιβλίο στην ζωή μας;

Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, όλα εκείνα που μας πλήγωσαν, να αφήσουμε πίσω τα λάθη και όλες τις πικρίες;

Τι όμορφο Βιβλίο μπορούμε να ανοίξουμε και τι όμορφη Ιστορία μπορούμε να γράψουμε όταν με αφετηρία την αγάπη ξεκινήσουμε μια καινούργια ζωή. Να λοιπόν η πρόκληση, η οποία έρχεται ως έμπνευση μέσα από την Εορτή της Παναγίας μας. Καινούργια αρχή, καινούργια ζωή. Ένα όμορφο, καινούργιο Βιβλίο, όπου στο προοίμιό του θα γράψουμε: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς. Παναγία μας βοήθησε μας. Χρόνια Πολλά σε όλους»!

Στην συνέχεια  πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας υπο τους ηχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών , με τους  μαθητές  να είναι ντυμένοι  με παραδοσιακές Ρουμελιώτικες ενδυμασίες .

Μετά την ολοκλήρωση της πομπής τελέσθηκε η απόλυση του Εσπερινού στα προπύλαια του Ναού, ευχομένου του Ποιμενάρχου μας Χρόνια πολλά σε όλους με ακοίμητο την πρεσβεία της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ζωή τους.

Κατόπιν προτροπής του Μητροπολίτη κκ Συμεών , η Φιλαρμονική επισφράγισε την γιορτή παιανίζοντας τον Εθνικό μας Ύμνο.

 

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ιερά Λιτανεία  παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης  Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας  Ηλίας Κυρμανίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Σανίδας ,  ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων  Ιωάννης Συκιώτης, οι Αντιδήμαρχοι  Κωνσταντίνος Παταριάς και Αντύπας Αντύπας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μώλου  Γεώργιος Παταριάς και ο Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Καμένων Βούρλων  Απόστολος Θεριόπουλος.

Φωτογραφίες: Imfth.gr

Φωτογραφίες

   

Απόψεις

randomness