Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Με τεχνοκράτες και ευρωβουλευτές συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός

 

 

Σε οργανωμένη ενημερωτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Έλληνες Περιφερειάρχες στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Φάνης Σπανός.

 

Πρώτη συνάντηση έγινε με τον κ. Παναγιώτη Πανταζάτο, αναπληρωτή Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Στη συνάντηση, ο κ. Πανταζάτος ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες για πολιτικά και τεχνικά ζητήματα σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ.  Ο κ. Σπανός στην τοποθέτησή του, έθεσε ζητήματα που αφορούν στον πραγματικό αναπτυξιακό αντίκτυπο των διαθρωτικών πόρων, πέρα από την «λογιστική άσκηση» της απορρόφησης.  

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών ούτως ώστε η περίοδος που σχεδιάζεται ενα εργο  να βρίσκεται πιο κοντά στην περίοδο υλοποίησής του και θέσπιση μιας δεξαμενής ελεύθερης διαχείρισης από μεριάς Περιφερειών ως μέρος των ΠΕΠ, η οποία θα σχεδιάζεται από κάτω προς τα πάνω, σχεδιασμένη καθαρά με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

 

Ακολούθησε συνεδρία με την κ.  Carmen Preising, Επικεφαλής του  Γραφείου  Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τη Θάλασσα και την Αλιεία, με θέμα τη νέα Περιβαλλοντική Πολιτική της Ε.Ε. «Green Deal». Ο κ. Σπανός  έθεσε τον προβληματισμό σχετικά με την κοστολογική επιβάρυνση των ελληνικών βιομηχανιών και την περαιτέρω υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους στην παγκόσμια αγορά.

 

Η τρίτη συνεδρία έλαβε χώρα υπό την κ. Dubravka Suica, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο για τη Δημοκρατία και το Δημογραφικό και είχε ως θέμα την επικείμενη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Σπανός έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς για στρατηγικές επιλογές και τον χαρακτήρα της Κοινότητας .

·        

Ακολούθησε ενημερωτική συνάντηση με τους κκ. Γεώργιο Αλεξάκη και Ελένη Μαργιάνου, πολιτικό και υπηρεσιακή  επικεφαλής αντίστοιχα του Δικτύου Παραθαλασσίων Περιφερειών της Ευρώπης . Στο Δίκτυο συμμετέχει και  η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 Συνάντηση έγινε επίσης και με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε ως θέμα τις στρατηγικές πολιτικές της Ευρώπης, όπως η «Ψηφιακή Ευρώπη», η διαχείριση – ενσωμάτωση πληθυσμών από άλλες χώρες, το Green Deal κ.α. O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τοποθετήθηκε για τα ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και ειδικότερα επιχειρηματολόγησε γιατί οι Περιφέρειες είναι τα ζωντανά, αναπτυξιακά κύτταρα της χώρας.

 Η τελευταία συνάντηση του κ. Φάνη Σπανού ήταν με το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πέτρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά τη νέα ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο 2021-27.

 Στο πλαίσιο της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός ανταποκρίθηκε και στο κάλεσμα σε δείπνο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη σχέση της ΕΕ με αυτές. 

 

   

Απόψεις