Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος : «Κανένα όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια»

«Κανένα όνομα με τον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια», είναι η σύσταση των μητροπολιτών, μεταξύ αυτών και της Φθιώτιδας στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και στον κ. Ιερώνυμο για να διατυπώσει την θέση της Εκκλησίας, επί του συγκεκριμένου εθνικού ζητήματος.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος που συμμετείχε στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου τονίζει  ότι κατανοεί τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται οι κυβερνώντες, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα , οπως σημειώνει , να απεμπολήσουν τις ρίζες του έθνους μας.  Ονομασία με τον όρο Μακεδονία, συνιστά προδοσία επισημαίνει και συμπληρώνει : ''Δεν σημαίνει ότι επειδή στα Σκόπια έβαλαν αγάλματα, έγιναν και απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ''. Με αφορμή την έντονη διπλωματική κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων και σε  συνεχεία της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου   περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας  συμμεριζομενος  την αγωνία των Ιεραρχών στις  Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού,  υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της εκκλησίας , που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.