Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΑΚΗ

Πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή ένας ιδιαίτερος άνθρωπος για την Ελάτεια και γενικότερα για τη Λοκρίδα, ο Παναγιώτης Δημάκης, κείμενα του οποίου συχνά διαβάσατε μέσα από τις σελίδες του “Λαμιακού Τύπου”.
Ο Παναγιώτης Δημάκης είχε τον δικό του τρόπο να προσεγγίζει τα κατάλοιπα του τόπου του τηρώντας πιστά την προτροπή του Ιωάννη Βορτσέλα «Συναγάγετε τα περισσεύσαντα κλάσματα, ίνα μη τι απόληται» (Ιωάν. Ευαγγελ. IV, 12). Είχε την τέχνη να συνδέει τα λαϊκά αντικείμενα, τις λαϊκές παραδόσεις, ένα ξεχασμένο έγγραφο, μία παλιά φωτογραφία με την «επίσημη» Ιστορία. Ακούραστος συζητητής, απολάμβανε να διαφωνεί διαρκώς με εμάς τους «ειδικούς», που μέναμε προσηλωμένοι στην ακαδημαϊκή ορθότητα. Σημασία για τον ίδιο είχε να βγάλει όλα αυτά, όλες αυτές τις μικρές του ανακαλύψεις προς τα έξω, να τα μάθουν και οι άλλοι. Και το πέτυχε.
Το πάθος του για τον κόσμο του, «αυτόν τον κόσμο τον μικρό, αυτόν τον κόσμο τον μεγάλο», τον ώθησε να μοιράσει τα κείμενά του σε ιστότοπους και ιστολόγια, ώστε τα κειμενάκια του, από το «Φέσι του Οδυσσέως» μέχρι την «παναούλα της Ελάτειας» να γεμίσουν το Διαδίκτυο και στη συνέχεια να τα εκδώσει. Το αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, είναι μία πρόσφατη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία για τον Λαϊκό Πολιτισμό της Φθιώτιδας (Παν/μιο Ιωαννίνων 2021) να έχει χρησιμοποιήσει 27 από αυτά τα μικρά άρθρα του Παναγιώτη Δημάκη.
Στον κυρ. Παναγιώτη οφείλω πολλά. Αυτός μου μετέδωσε την αγάπη του για την Ελάτεια. Μαζί «ενοχλούσαμε τον αέρα» της, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, όταν βαδίζαμε στο Λιβάδι (αρχαία Ελάτεια).
Φίλοι μου, μην βιαστείτε να πάτε το πανωφόρι του στο «Στοιχειό». Θα γυρίσει.
Θα γυρίσει να το πάρει…για να μου δείξει τον «Δρόμο του Αλατιού».
-Πάμε Γιώργο παιδί μου;
-Πάμε κυρ. Παναγιώτη…

Γεώργιος Α. Ζάχος
Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητας
Ακαδημία Αθηνών   


Ο Παναγιώτης Δημάκης άφησε στην οικογένειά του αλλα και σε όλους εμάς, ένα   δυσαναπλήρωτο κενό. Χάθηκε αναπάντεχα όμως δεν θα ξεχαστεί. Πάντα θα τον θυμόμαστε.
Η Διεύθυνση τού “ΛΑΜΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ”   εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια τού αγαπητού μας συνεργάτη Παναγιώτη Δημάκη.