Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ --ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ : ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ !

 

Το γόρδιο δεσμό ενός εργου που βασάνιζε επι επτά ολόκληρα χρόνια το Δήμο Λαμιέων και οι φάκελοι σέρνονταν στις δικαστικές αίθουσες και απο υπηρεσία σε υπηρεσία χωρίς μέχρι σήμερα να μπορεί κανένας να βγάλει ακρη ,  αποφάσισε να κόψει την Τετάρτη το βράδυ το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας , σε μια εξαντλητική διαδικασία που κράτησε πέντε ολόκληρες ωρες ! 

Μονόδρομο χαρακτήρισε τη λύση που επιλέχτηκε απο τη Δημοτική Αρχή , ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος και που δεν είναι αλλη απο την ακύρωση του παλιού διαγωνισμού και την προκήρυξη νέου εργου με μικρότερο προυπολογισμό απο το προηγούμενο .

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής 

 

Το πολιτικό ενδιαφέρον της προχθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης , εντοπίζεται στο γεγονός οτι καμία δημοτική παράτξη δεν ψήφισε τελικά να συνεχιστεί ο αρχικός διαγωνισμός που  είχε φτάσει εξω απο την πόρτα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να γίνει ο απαραίτητος προσυμβατικός ελεγχος . Ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας που ολο το προηγούμενο διάστημα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα ο διαγωνισμός του ΧΥΤΑ υπερθεμάτιζαν στις συνεδριάσεις της  Οικονομικής Επιτροπής υπέρ της συνέχισης του διαγωνισμού , αναγκάστηκαν κάτω απο το φώς των νέων δεδομένων να αλλάξουν στάση και στην τελικά κρίσιμη ψηφοφορία που εγινε στο Δημοτικό συνβούλιο Λαμίας να ψηφίσουν λευκό . Απο την αρχική θέση της συνέχισης του διαγωνισμού , μετακινήθηκαν τόσο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Νίκου Σταυρογιάννη , οσο και οι παρατάξεις του Θωμά Στάικου και της Λαικής Συσπείρωσης με τον δημοτικό σύμβουλο  Γιώργο Δελιχά να ψηφίζει λευκό , ενω στην Οικονομική Επιτροπή του Φεβρουαρίου είχε υποστηρίξει τη συνέχιση του διαγωνισμού .  Λευκό ψήφισε και η παράταξη του πρώην Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη , αν και αρχικά είχε υποστηρίξει τη συνέχιση του διαγωνισμού και τον ελεγχο της σύμβασης απο το Ελεγκτικό Συνέδριο . 

''Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι για τα δύσκολα. Είπαμε και χθες ότι πρόκειται για έναν πολυμέτωπο αγώνα. Ξέρουμε ότι θα κριθούμε και μάλιστα σκληρά για το αποτέλεσμα'' αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος .

''Το αποτέλεσμα , υποστηρίζει ο κ. Καραίσκος ,  θα είναι η ολοκλήρωση των έργων και η άριστη λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικότερα''.Και καταλήγει στη δηλωσή του λέγοντας τα εξής : 

''Είναι θετικό ότι χθες κανένας και το σημειώνω αυτό κανένας από οποιαδήποτε παράταξη δεν ψήφισε να συνεχιστεί μια κατάσταση, που προκαλούσε αιμορραγία στο Δήμο.Επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλη σοβαρή λύση.  

Υπάρχει μία και μοναδική λύση. Αυτή που προτείναμε και που υπερψηφίστηκε . Θα κάνουμε σε σύντομο χρόνο, ότι δεν έγινε σε 5 χρόνια. Ξέρουμε ότι θα κριθούμε από το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε. Εμείς επιθυμούμε καθαρές λύσεις, αυτές υλοποιούμε και αυτές υιοθετούμε, αυτές μελετάμε και αυτές προκρίνουμε . Δεν φοβηθήκαμε να αναλάβουμε όλο το βάρος και δεν διστάζουμε να καταπιαστούμε με όλα τα καυτά θέματα του Δήμου μας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας λέμε καθαρά ότι είμαστε υπερασπιστές της διαφάνειας, του αποτελέσματος και το κυριότερο απόλυτοι φρουροί των χρημάτων των πολιτών..

 

 

                              Νίκος Σταυρογιάννης : Η παραταξή μας  δεν συναινεί  στην ακύρωση του διαγωνισμού

 

 

 

Πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα το θέμα του διαγωνισμού του ΧΥΤΑ Λαμίας , τόνισε στην τοποθετησή του ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης και πρότεινε να συνεχιστεί ο διαγωνισμός .

 

''Η παραταξή μας σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στην ακύρωση του διαγωνισμού γιατί δεν θέλουμε να βρεθούμε για μια ακόμη φορά στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουμε λανθασμένες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων οπως εγινε και στο παρελθόν με αλλες αποφάσεις'' υποστήριξε ο κ. Σταυρογιάννης  . ''Αν ματαιώσουμε αυτον τον διαγωνισμό χωρίς να υπάρχει δρομολογημένη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων , θα περάσουν σίγουρα κάποια χρόνια για να αποκτήσουμε εργα υποδομής στη διαχείριση των απορριμμάτων '' . ''Δεν πρόκειται για νέο εργο , υποστήριξε ο κ. Σταυρογιάννης , προσθέτοντας οτι   ενα εργο για να χρηματοδοτηθεί αμιγώς απο ενα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να αποδειχθεί οτι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί απο ευρωπαικά κονδύλια (ΕΣΠΑ ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ) .

 

''Η αποψη οτι δεν επαρκούν τα χρήματα για την υλοποίηση του εργου δεν ευσταθεί γιατί κανένας δεν γνωρίζει τις οικονομικές προσφορές των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ''. ''Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που ο Δήμαρχος επιμένει στην ακύρωση του εργου '' τόνισε ο κ. Σταυρογιάννης και εξέφρασε την απορία γιατί δεν περιμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό . Ο Δήμος μας πλήρωσε 2 εκ ευρώ για αποζημίωση απο προσφυγές ενός αλλου επιχειρηματία γιατί δεν εγινε μια αλλη επένδυση ( αναφερόταν στην υπόθεση με τα γουνοφόρα ζώα του πρώην Δήμου Γοργοποτάμου που υποχρέωσε τον Δήμο Λαμιέων να καταβάλλει την υπέρογκη αποζημίωση στον επιχειρηματία που δικαιώθηκε στα δικαστήρια ). Σύμφωνα με την αποψη του πρώην Δημάρχου  είναι μονόδρομος η αποστολή στο ελεγκτικό συνέδριο της σύμβασης.  ''Αν είναι ολα καλά συνεχίζουμε την δημοπράτηση του εργου . Αν μας πούν οτι δεν γίνεται το εργο γιατί υπάρχουν προβλήματα , ακολουθούμε την αλλη οδό της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού'' σημείωσε ο κ. Σταυρογιάννης   .

 

''Υπάρχει το ενδεχόμενο , είπε ο κ. Σταυρογιάννης , ο ΧΥΤΑ Λαμίας να κλείσει . Οπως ανέφερε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΧΥΤΑ είναι απόλυτα συνυφασμένη με το εργο . ''Οφείλω να σας ενημερώσω οτι η συνέχιση ή διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ είναι αρρηκτα συνδεδεμένη με την υλοποίηση  του εργου'' σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρογιάννης .

 

''Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ συμμετείχαν αρχικά 7 εταιρείες , απορρίφθηκαν οι πέντε και οι δύο εταιρείες που συνέχισαν στο διαγωνισμό πήγαν τρείς φορές στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά . Και με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου πειθάρχησε η Οικονομική Επιτροπή και συνέχισε την διαδικασία του διαγωνισμού . Ο σωστός δρόμος είναι ο προσυμβατικός ελεγχος , το ανοιγμα των οικονομικών προσφορών και μέσα σε δύο τρείς μήνες εχουν τελειώσει ολα '' κατέληξε ο πρώην Δήμαρχος .

''Η Παράταξή μας - είπε ο πρώην Δήμαρχος- , σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στην «ακύρωση-ματαίωση ή ανάκληση της διακήρυξης» του διαγωνισμού για την επέκταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ Λαμίας το οποίο έχει υπερκορεστεί και το έχω τονίσει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα μαζί με τα στελέχη του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας  που είναι και ο αρμόδιος φορέας, κατά το Νόμο, για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας.

Αυτή την «υγειονομική βόμβα», όπως την έχω αποκαλέσει και παλαιότερα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου το φθινόπωρο του 2014, είναι έτοιμος ο σημερινός Δήμαρχος με πολυσέλιδες διάτρητες γνωμοδοτήσεις να την «απασφαλίσει» ματαιώνοντας τον διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχει δρομολογημένη λύση για την τελική διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου μας αλλά και των άλλων Δήμων που εξυπηρετούνται σήμερα από το ΧΥΤΑ μέχρι την κατασκευή της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων για την οποία εξασφαλίστηκαν όλα τα απαραίτητα βήματα (μελέτες ωρίμανσης, χωροθέτηση και εξασφάλιση πιστώσεων) επί των ημερών μου''.

 

Ο κ. Σταυρογιάννης απευθυνόμενος στο Δήμαρχο ζήτησε να πληροφορηθεί εαν εχουν ενημερωθεί οι Δήμαρχοι  της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και  Ευρυτανίας οι οποίοι εναποθέτουν τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΑ Λαμίας ότι ο Δήμος Λαμίας ακυρώνει τον διαγωνισμό

''Δηλώνετε υπέρ της διαδημοτικής συνεργασίας. Ποια είναι η θέση των δημάρχων; Γνωρίζουν το θέμα ή δεν ξέρουν καν τι γίνεται;Δεν περιμένω «ειλικρινείς» απαντήσεις.

Αυτές θα τις λάβω στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Φο.Δ.Σ.Α. στο οποίο θα είμαι παρών όποτε και αν αυτό γίνει''.

Η παράταξή μας , υπογράμμισε ο πρώην Δήμαρχος ''αντί της ακύρωσης του διαγωνισμού προτάσσει το αυτονόητο, να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να κριθεί από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφανθεί αν θα πρέπει να προχωρήσετε στην υπογραφή της σύμβασης ή όχι. Κανένας από εμάς δεν θα σας κατηγορήσει αν το Ελεγκτικό συνέδριο λάβει αρνητική απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης.

 

Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής μου θητείας, δεν ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό, καθώς από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 δεν λήφθηκε καμία απόφαση λόγω των δημοτικών εκλογών του 2019 και λόγω δημοκρατικής ευαισθησίας.

Εσείς γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην ακύρωσή του; Γιατί δεν το στέλνετε στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Φοβάστε μήπως εγκριθεί;

Δώστε την ευκαιρία τώρα, σήμερα, να προχωρήσει η ενδιάμεση μεταβατική λύση μέχρι την ολοκλήρωση της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ.Μην βάζετε τον Δήμο σε νέες περιπέτειες.

Οι εταιρείες που έχουν απομείνει σε αυτή την φάση του διαγωνισμού είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουν το αυτονόητο, αποζημιώσεις δηλαδή, καθώς θίγονται τα συμφέροντα τους''.

Την αποψη των αποζημιώσεων υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Στάικος . Στην τοποθετησή του ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας τόνισε οτι το ζήτημα εχει δύο πτυχές . Την  διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ως δημόσιου αγαθού και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος . Ο κ. Στάικος επέρριψε ευθύνες σε ολες τις δημοτικές αρχές που χειρίστηκαν ενα τόσο σοβαρό ζήτημα και δεν κατάφεραν ολα αυτά τα χρόνια να αποδώσουν εναν οργανωμένο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών .

Στο σημείο που εχουμε φτάσει σήμερα , είπε ο κ. Στάικος , θα πρέπει να  αποκλείσουμε την περίπτωση να μην πληρώσουμε αποζημιώσεις στις διαγωνιζόμενες εταιρείες  . ''Είμαι ετοιμος να προσχωρήσω στην αποψη του νύν Δημάρχου . Τι γνωμοδότηση τι την ηθελε . Γνωμοδότηση είναι εκφραση γνώμης . Δεν είναι ουτε διοικητική πράξη , ουτε δικαστική απόφαση . Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα και ανασφάλεια γι'αυτό που θα αποφασιστεί σήμερα ; Το νόμιμο θα κριθεί στο Δημοτικό συμβούλιο ; Απο πότε το Δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για το νόμιμο των αποφάσεων ; Για ποιό λόγο στηριζόμαστε στις γνωμοδοτήσεις των νομικών . Πόσο σίγουροι είμαστε οτι εαν ακυρωθεί ο διαγωνισμός δεν θα κληθούμε να καταβάλλουμε αποζημίωση; . Με μια νομική βάση οτι υπέστη ζημιά η φήμη της διαγωνιζόμενης εταιρείας , εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό στο τέλος και είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε και αποζημίωση , είναι μερικά απο τα ερωτήματα που εθεσε ο κ. Σταίκος .

''Οταν είναι να πάρουμε τόσο σοβαρές αποφάσεις δεν πρέπει να στηριζόμαστε στις γνωμοδοτήσεις , αλλά στα ιδια τα γεγονότα '' κατέληξε ο κ. Στάικος .

                                           ''Κανένας διαγωνιζόμενος δεν εχει δικαίωμα αποζημίωσης

Απαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε οτι γνωμοδότηση ζητάμε πάντα οταν εχουμε να διευθετήσουμε νομικής φύσεως ζήτημα  , ενω πρόσθεσε οτι ''κανένας διαγωνιζόμενος δεν εχει δικαίωμα αποζημίωσης  γιατί δεν υπάρχει ανάδοχος στο διαγωνισμό''  .

 

 

 

Πλήρως αιτιολογημένη χαρακτήρισε την  εισήγηση του Δημάρχου , ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πάπουτσας , ενω πρόσθεσε οτι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πως οι εταιρείες δεν θα στραφούν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν κάποια αποζημίωση , ωστόσο θα πρέπει να αποδείξει οτι η αναθέτουσα αρχή δεν λειτούργησε καλή τη πίστη και δεν προσπάθησε με πλάγιους τρόπους να παρακάμψει τον διαγωνισμό .

Ενοχλημένος απο τις επιστολές του Νίκου Σταυρογιάννη προς τον ΦοΔΣΑ και τους Δημάρχους που συμμετέχουν στον φορέα , δήλωσε ο Δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος , σημειώνοντας οτι το Δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο οργανο που θα αποφασίσει το νόμιμο ή οχι της διαδικασίας οσον αφορά τον διαγωνισμό του ΧΥΤΑ . ''Δεν εχει καμία δουλειά ο ΦοΔΣΑ να ανακατεύεται στη διαδικασία του διαγωνισμού . Ο Δήμος της Λαμίας εχει την αρμοδιότητα και ο Δήμος με τα οργανά του θα αποφασίσει την συνέχιση ή οχι του διαγωνισμού '' σημείωσε ο Δήμαρχος . Στην τοποθετησή του ο Δήμαρχος κατηγόρησε τον πρώην Δήμαρχο για κινδυνολογία οσον αφορά τις συνέπειες που θα προκύψουν απο την ακύρωση του διαγωνισμού και την δημοπράτηση νέου εργου .

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις. Ή μία είναι με βάση την εισήγηση να ανακληθεί η διακήρυξη και να ματαιωθεί ο διαγωνισμός. Αυτή στηρίζεται σε νομική γνωμοδότηση και σε δημόσια έγγραφα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Και αναρωτιέμαι. Όλες οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής για τον επίμαχο διαγωνισμό, στηρίζονταν σε νομική γνωμοδότηση. Τώρα που υπάρχει νομική γνωμοδότηση, γιατί παρακάμπτεται; Με το σημείωμά σας, κύριε Ρούλια, ζητούσατε απάντηση σε νομικά ζητήματα, τώρα που την έχετε, γιατί δεν την ακολουθείτε; 

Η δεύτερη πρόταση είναι η δική σας και λέει να συνεχιστεί ο διαγωνισμός . Αυτή δεν στηρίζεται σε κάποια νομική γνωμοδότηση και ενέχει κινδύνους. Αντιλαμβάνεστε αν προχωρήσει ο διαγωνισμός, Προκύψει ανάδοχος του έργου, πάμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο πει τα ίδια που λέει και ο δικηγόρος που γνωμοδότησε που είναι το πιο πιθανό. Αντιλαμβάνεστε την αποζημίωση έχει να πληρώσει ο Δήμος; Τότε λοιπόν θα πληρώσει το διαφυγόν κέρδος του εργολάβου, διότι ο εργολάβος είναι συγκεκριμένος, Και δεν έχει καμία ευθύνη αν χάθηκε το 2017 η χρηματοδότηση. Το λέει μάλιστα και ο Πρόεδρος της Επιτροπής διαγωνισμού Δημήτρης Τσώνης : «…………………………………………………………….η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού (στην οποία σαφώς δεν εμπεριέχεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης) είναι ανεξάρτητη της ύπαρξης ή μη χρηματοδότησης. Αν μετά την ολοκλήρωσή του, δεν υπάρξει χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου τότε, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Προϊσταμένης Αρχής, να μην προβεί στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η οποία πιθανά θα δημιουργούσε έννομες απαιτήσεις, …………………..» Δηλαδή τι μας λέει; Να προχωρήσει ο διαγωνισμός χωρίς χρηματοδότηση και μέχρι την υπογραφή της σύμβασης και αν εξακολουθεί να μην υπάρχει χρηματοδότηση να μην υπογραφεί η σύμβαση και να δημιουργηθούν αξιώσεις αποζημίωσης υπέρ των εργοληπτικών εταιρειών. Είστε αυτής της λογικής;” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραϊσκος και κατέληξε: “Κατά την άποψή μας, η επιλογή της εισήγησης δεν έχει τέτοιο κίνδυνο. Εμείς αλλά εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη της εισηγήσεως μας. Τι θα γίνει με το έργο;. Εμείς το έργο επέκτασης του κυττάρου θα το κάνουμε. Και γι’ αυτό αποτελεί δέσμευση του ομιλούντος. Με έναν διαγωνισμό διαυγή, διεθνή, ανοιχτό, με διαύγεια. Και το κέρδος θα είναι πολλαπλό για το Δήμο. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι το κύτταρο θα γίνει χωρίς να υπάρξει όποιος κίνδυνος και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από όλους εμάς”.

 

 

 

 

                                                       Θετική ψήφο απο την παράτξη του Παναγιώτη Στασινού 
 
Θετική ψήφο στην εισήγηση του Δημάρχου , εδωσε η παράταξη του Παναγιώτη Στασινού , στηρίζοντας τη πολιτική του θέση στην  γνωμάτευση του Νομικού,ειδικού επί θεμάτων Δημοσίων Έργων, που ζήτησε ο Δήμος Λαμιέων για το έργο της επέκτασης του κυττάρου στο ΧΥΤΑ της Λαμίας. 
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση ο Δήμος Λαμιέων είναι υποχρεωμένος να ανακαλέσει τη διακήρυξη και να επαναδημοπρατήσει το έργο με νέους όρους διότι διαφορετικά κινδυνεύει να απολέσει τη χρηματοδότηση και να ματαιωθεί το έργο ολοσχερώς.
Σε άλλο σημείο η γνωμοδότηση αναφέρει πως η συνέχιση της προκείμενης διαγωνιστικής διαδικασίας είναι αντικειμενικώς αδύνατη και νομικώς ανεπίτρεπτη όπως επίσης πως η ανάκληση της διακήρυξης του παρόντος διαγωνισμού και η επαναδημοπράτηση του έργου με νέους χρηματοδοτικούς και τεχνικούς όρους είναι νομικώς επιβεβλημένη.
Το κείμενο της γνωμοδότησης,υπάρχει όλο το ιστορικό της διαγωνιστικής διαδικασίας και οπως ανέφερε στην τοποθετησή του ο κ. Στασινός ''διαφορετική ενέργεια στη πράξη θα μπορούσε να είναι πιθανώς οικονομικώς καταστροφική για το δήμο όπως επίσης πως αν το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει συνέχιση του έργου αυτό ενδεχομένως να συνιστά και ποινικώς κολάσιμη πράξη των φυσικών προσώπων-οργάνων που θα αποφάσιζαν κάτι τέτοιο''.
Εμείς , σημείωσε ο Παναγιώτης Στασινός απο την αρχή καταγγέλλαμε τον προηγούμενο δήμαρχο και τα λέγαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο οτι κωλυσιεργεί και δεν ήθελε να γίνει το  κύτταρο. Απο τις αρχές του 2017 ως το 2019 ειχαμε μαύρα μεσάνυχτα. Έχω μπροστά μου την εισήγηση του 2015 για το ίδιο θέμα. Πάλι τα ιδια συζητάμε με νεα δημοτική αρχή. Να δούμε τι μπορούμε να ξεκινήσουμε και να βαλουμε λιθαρακι -λιθαρακι στο τελος η στο μεσον της τετραετιας για να μπορεσουμε να κανουμε ενα βημα παραπανω. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο δράσης. στόχος, ενημέρωση, πόσους πείσαμε, να ενεργοποίησουμε εθελοντές, και να έχουμε με αριθμούς πόσους διαθέσαμε,  πόσα πράσινα σημεία θα υπάρχουν. Με ποσοστά , με στοιχεία. Στοιχεία μετρήσιμα και οργάνωση. Να συμμετέχουν οι δημοτικες υπηρεσιες. να υπάρχει μηνιαια καμπάνια καθαριότητας,  να γίνει διευρυμένη επιτροπή  και να υπάρξει ειδικός σύμβουλος και κίνητρα.  

 

                                    Βασίλης Κυριακάκης : Εχουν ευθύνες Περιφέρεια , Δήμος και ΦοΔΣΑ 

 

Ευθύνες  στο Δήμο  στην Περιφέρεια και στον ΦοΔΣΑ  επέρριψε ο Βασίλης Κυριακάκης . ''Είδαμε μια ελλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων και θέλουμε να δεσμευτεί σήμερα εδώ ο Δήμαρχος οτι δεν θα ζημιωθούν οι δημότες με κάποια αποζημίωση που θα διεκδικήσει μια απο τις διαγωνιζόμενες εταιρείες'' .

''Τόσα χρόνια επειδή ακριβώς τα απορρίμματα είναι προϊόν ακριβό ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες. 10 εταιρείες μεγάλες ενδιαφέρονται για τον ΧΥΤΑ Λαμίας γιατί υπάρχει χρήμα. Εμας τι μας δείχνει όλο αυτό; Την σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ ιδιωτών αλλά και μελών του συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ από ότι φαίνεται. Θα πάρουμε την γνώμη των νομικών, των οικονομικών αναλυτών αλλά πάνω από όλα να σκεφτούμε πως θα δράσουμε συνολικά για να δώσουμε λύση στο ζήτημα. Όλοι έχουν ευθύνη, εμείς θέλουμε κύριε δήμαρχε να δεσμευτείτε ότι δεν θα πληρώσει ο δημότης την ακύρωση της διαδικασίας, αν οδηγηθεί πιθανά η υπόθεση στα δικαστήρια, αν κάνει η εταιρεία την προσφυγή που δικαιούται. Απο αυτά που μελετήσαμε βλέπουμε ότι τόσα χρονιά έχουν χαθεί χρήματα των δημοτών…”  

 

Λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Γιώργος Δελιχάς . “Ήμουν στην Οικονομική επιτροπή το Φλεβάρη. Από τότε ως τώρα εχουν προκυψει νέα δεδομένα στην Εισήγηση. Τώρα στεκόμαστε στον αν υπάρχει χρηματοδότηση στην προγραμματική σύμβαση του 2011. Ο δήμαρχος εμφάνισε έγγραφα σημερινά που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν και δεν τα έβαλε στην εισήγηση αλλά τα εμφάνισε σαν απάντηση στον κ. Σταυρογιαννη. Δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς την ευθύνη, μην ξεχνάμε ότι για αποφάσεις συμβουλίου πληρώνουμε ακόμη. Για εμάς η μόνη λύση είναι να πάμε στο ελεγκτικό συνέδριο”.

 

 

                                  

 

 

''Τα πράγματα , είπε ο Δήμαρχος , είναι εντελώς διαφορετικά απο αυτά του παρελθόντος . ''Απο το 2008 διαπιστώνεται οτι πρέπει να ξεκινήσουν κάποια εργα στον ΧΥΤΑ Λαμίας . Το 2011 ιδρύεται ο μικρός ΦοΔΣΑ  και προχωρά σε πρόταση ενταξης του εργου στο ΠΕΠ . Το 2014 εχουμε ενα ενταγμένο εργο με χρήματα στον προυπολογισμό του εργου . Ατέλειωτο πήγαινε -ελα , επιτροπές , αποφάσεις , αμφισβητήσεις με αποτέλεσμα το 2017 να χαθούν τα χρήματα . Απο τότε ο Δήμος Λαμίας οφειλε να εξετάσει την εναλλακτική πρόταση που εξετάζουμε σήμερα , γιατί είχαμε εναν διαγωνισμό μόνο στα χαρτιά . Ολα παγώνουν απο τότε και φτάνουμε στο 2018 που εγώ ημουν αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας . Ερχεται τότε ο ΦοΔΣΑ και ζητά να γίνει επιχορήγηση του Φορέα για διευθέτηση κυτάρρου . Απο τις αρχές του 2019 μέχρι τότε που αναλάβαμε εμείς το Δήμο , δεν γίνεται απολύτως τίποτα , παρα μόνο μια ανταλλαγή εγγράφων και μια αλληλογραφία μεταξύ του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με το ποιά πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για το νεοενταχθέν εργο . Διαπιστώνεται τότε απο το ΦοΔΣΑ το πλήρες αδιέξοδο . Η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που θα χρηματοδοτήσει το εργο λέει σε εγγραφό της οτι το ποσό των 6.800.000 ευρώ δεν μπορεί να διατεθεί για τη συνέχιση της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας . Το εργο των 6.800 εκ ευρώ αποτελεί νέο εργο και δεν εχει καμία σχέση με το προηγούμενο εργο .

Απο τότε που αναλάβαμε υπήρχε ενα καροτσάκι με φακέλους στο Δημαρχείο . ''Το απόστημα του διαγωνισμού αυτού θα σπάσει σήμερα εδώ γιατί ο διαγωνισμός αυτός οζει '' τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος .

Ο Δήμαρχος ανέφερε οτι ''αν συνεχιστεί ο διαγωνισμός χωρίς να εχουμε χρήματα και φτάσει η ιστορία στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ανοίξουν οι προσφορές και βγεί ανάδοχος , και εμείς ακυρώσουμε τον διαγωνισμό γιατί ακριβώς δεν εχουμε τα χρήματα για να υλοποιήσουμε το εργο , τότε εγείρονται αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη . Σήμερα κανένας διαγωνιζόμενος δεν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση γιατί δεν εχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάδοχος'' .

 

Στη γνωμοδοτησή του ο νομικός σύμβουλος λέει οτι ο Δήμος Λαμιέων είναι υποχρεωμένος να ακυρώσει το διαγωνισμό και να προκηρύξει νέο εργο γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση του εργου .

                                                                           Απο αναβολή σε αναβολή 

 

 Το θέμα είχε αναβληθεί τον περασμένο Μάρτιο λόγω ανωτέρας βίας με τις απαγορεύσεις για τη μη διάδοση του νέου κορωνοϊού και ηρθε  μαζί με την ενημέρωση – συζήτηση για τη συλλογή-αποκομιδή  και διάθεση απορριμμάτων στο Δήμο, όπως ήταν και η ημερήσια διάταξη της αναβληθείσας συνεδρίασης.

 

 

Στην εισήγηση που τέθηκε  προς ψήφιση προτάθηκε  η απόρριψη (μη έγκριση) του τελευταίου πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού, η ακύρωση της διαδικασίας του αρχικού διαγωνισμού η χρηματοδότηση του οποίου είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και η οποία είχε απενταχθεί μετά τις αλλεπάλληλες προσφυγές και καθυστερήσεις το Φεβρουάριο του 2017 και να ανακληθεί η διακήρυξη του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, που σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έχει η παρούσα δημοτική αρχή, θα έπρεπε να είχε ανακληθεί από τότε.

Θυμίζουμε ότι το έργο εξασφάλισε με νέα πράξη, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μικρότερη όμως κατά 2,4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως επισημαίνεται πρόκειται ουσιαστικά για νέο έργο (διαφορετικό τεχνικό δελτίο), με νέο φορέα υλοποίησης (ΦΟΔΣΑ αντί Δήμου Λαμιέων) και νέα προϊσταμένη αρχή (ΔΣ ΦΟΔΣΑ αντί Οικονομικής Επιτροπής Δ. Λαμιέων), θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της συνέχισης μιας διαδικασίας από μια Επιτροπή που είχε συσταθεί για άλλο έργο.

  Σημειώνουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ζητήσει να συνεχιστεί η διαδικασία και να ανοιχτούν οι προσφορές, αφού είχαν τελειώσει οι δικαστικές εμπλοκές, και να σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο η καλύτερη, ώστε, σε περίπτωση που δεν υπήρχε πρόβλημα να προχωρούσε χωρίς άλλη καθυστέρηση ένα σημαντικό έργο για το Δήμο Λαμιέων .

 

Η  επίμαχη διαγωνιστική διαδικασία αφορά πράξη που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013   και αρχικό προυπολογισμό  11.193.000 ευρώ . Την εν λόγω αίτηση χρηματοδότησης για το έργο  υπέβαλε ο Δήμος Λαμιέων .    Η εν λόγω πράξη απεντάχθηκε στις 17.02.2017 με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδαςμε αποτέλεσμα , οπως αναφέρει στην εισηγησή του ο Δήμαρχος να μην υπάρχε πλέον η πηγή χρηματοδότησής του εργου .

 

 

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θύμιο Καραίσκο από την ημερομηνία αυτή [17/02/2017], θα έπρεπε να είχε ματαιωθεί η διαγωνιστική διαδικασία , να  ακυρωθεί η διαδικασία και να ανακληθεί η διακήρυξη του ανοικτού διεθνούς  διαγωνισμού προκειμένου να δημοπρατήσει απο την αρχή  το έργο

 

''Ολες οι πράξεις της διαγωνιστικής διαδικασίας από 17/02/2017 και εφεξής, σε διαγωνισμό για το οποίο απεντάχτηκε η πράξη  , δηλαδή ουσιαστικά δεν υπάρχει έργοπάσχουν ακυρότητας'' σημειώνει ο Δήμαρχος .  Για τους λόγους αυτούς , οπως αναφέρει στην  εισηγησή του , συντρέχει λόγος να ακυρωθεί η διαδικασία της επίμαχης δημοπρασίας . 

 

 

 

Ως προς την ανάκληση της διακήρυξης θα πρέπει να σημειώσουμε οτι ''η 

 

 προϊσταμένη αρχή μπορεί με αιτιολογημένη αποφασή της να ανακαλέσει τη διακήρυξη του διαγωνισμού, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, αν δεν έχει πλέον ενδιαφέρον στην εκτέλεση του έργου, ή προκειμένου να δημοπρατήσει πάλι το έργο με τροποποίηση των αρχικών όρων ή να το κατασκευάσει με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο''. ''Η προϊσταμένη αρχή μπορεί επίσης,σύμφωνα με την νομοθεσία ,  με αιτιολογημένη απόφασή της, να ανακαλέσει τη διακήρυξη του διαγωνισμού, αν η σύμβαση δεν έχει συναφθεί ή έχει καταστεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συναφθεί μέσα σε διάστημα δώδεκα  μηνών από την ημέρα δημοσίευσης της διακήρυξης ή δεκαοκτώ  μηνών, στις περιπτώσεις διαγωνισμού με προεπιλογή ή με εφαρμογή του συστήματος προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη – κατασκευή ''.

 

Εν προκειμένω με

 

απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και το εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο Έργου που την συνοδεύει, έγινε ένταξη του έργου με τίτλο «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ Φο.Δ.Σ.Α. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ»  με Π/Υ 6.800.000 ευρώ .  Πλην όμως την εν λόγω αίτηση χρηματοδότησης υπέβαλε ο «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.», ενώ στον εν λόγω διαγωνισμό  την αίτηση υπέβαλε ο Δήμος Λαμιέων.

 

 Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο,και με βάση πάντα τις εισηγήσεις του Δημάρχου προς το Δημοτικό συμβούλιο ,  

αφορά νέο έργο

, Φορέα Υλοποίησης τον «Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. των ΟΤΑ »

 

Προϊσταμένη Αρχή το  Διοικητικό Συμβούλιο του «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.»

 

  Συνεπώς πρόκειται για άλλο νέο έργο και άλλο δικαιούχο χρηματοδότησης και φορέα υλοποίησης και δεν μπορεί , σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή , η εν λόγω χρηματοδότηση να αφορά συνέχεια του εν λόγω διαγωνισμού.

 

''Είναι πρόδηλο'' τόνισε ο κ. Καραίσκος  ότι από την ημέρα δημοσίευσης της διακήρυξης έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των δώδεκα  μηνών και δεν έχει συναφθεί η σύμβαση ούτε φυσικά πρόκειται να συναφθεί, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τη συνέχιση του εν λόγω διαγωνισμού. 

 

 Για τους λόγους αυτούς υποστήριξε ο κ. Καραίσκος ,   υφίσταται νόμιμος λόγος να ανακληθεί η διακήρυξη του διαγωνισμούπροκειμένου να δημοπρατηθεί πάλι το έργο με τροποποίηση των αρχικών όρων, ώστε να είναι συμβατοί με το ενταχθέν στην ΣΑΕΠ 066 εργο  με Π/Υ 6.800.000 ευρώ  και με το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων (Ν.4412/2016), δηλαδή νέος διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου αφού προηγηθεί η εκπόνηση οριστικής μελέτης.

 

 Με βάση ολα αυτά το Δημοτικό συμβούλιο σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα αποφάσισε κατα πλειοψηφία : 1) Tην απόρριψη  του πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου με τίτλο «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.ΤΑ & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 9.200.000,00 € αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας .

 

2/ Την ακύρωση της διαδικασίας του ανοικτού διεθνούς  διαγωνισμού, για το έργο με τίτλο «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 9.200.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

 

3)Την ανάκληση της διακήρυξης του ανοικτού διεθνούς  διαγωνισμού, για το έργο με τίτλο «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΧΎ.Τ.Α. & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 9.200.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

   

Απόψεις

Αθλητικά

Ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον (Mercedes) θα εκκινήσει πρώτος στο αυστριακό γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, αφού στα σημερινά δοκιμαστικά που έγιναν υπό βροχή στην πίστα του...