Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Δήμο Λαμιέων : Δημιουργήθηκε αλλά αγνοήθηκε !

 

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Δήμο Λαμιέων , αγνοήθηκε απο τους τοπικούς φορείς ακόμα και στη γιορτή του , την Ημέρα των Μουσείων που γιορτάσθηκε  την Δευτέρα 18η Μαΐου. Την ενοχλησή του για το γεγονός εκφράζει με επιστολή του ο Βασίλης Μάργαρης , επικρίνοντας εμμέσως πλήν σαφώς την αδιάφορη στάση των τοπικών αρχών .

 

Στην επιστολή του ο Βασίλης Μάργαρης αναφέρει :

''Ημέρα των Μουσείων η 18η Μαΐου.

 

Στο κτήριο της Δημαρχίας, στην οδό Φλέμινγκ, βρίσκεται και λειτουργεί  - με τον τρόπο που λειτουργεί- το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-1944.

 

Είναι μουσείο που ανήκει στο Δήμο και δημιουργήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από δέκα χρόνια και ύστερα από πολύχρονες συζητήσεις με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.

Δημιουργήθηκε, είπαμε, αλλά αγνοείται όμως ! Ακόμη και στη γιορτή του, στη γιορτή των μουσείων, στάθηκε στην άκρη παραπεταμένο κι ας το έχουν επισκεφτεί  προσωπικότητες, όπως ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, ο Ραούλ Κάστρο, υπουργοί, βουλευτές, αγωνιστές, ευαίσθητοι πολίτες. Και το σπουδαιότερο εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί!

Φυσικά και οι Δήμαρχοι (κ.κ. Κοτρωνιάς, Σταυρογιάννης, Καραϊσκος) ξέρουν για την ύπαρξή του. Ο πολύς ο κόσμος δεν το ξέρει και είναι κρίμα!

Όλοι όσοι δούλεψαν, όσοι έδωσαν κάτι παραπάνω, για να στηθεί το Μουσείο, ελπίζουν πως εκείνοι που επωμίζονται κάποιες ευθύνες, θα το προσέξουν, όχι μόνο για το καλό της περιοχής, αλλά και για να τιμηθεί κάποια στιγμή, όπως της αρμόζει η Εθνική Αντίσταση του τόπου,  αυτό το φωτεινό κομμάτι της πολύ πρόσφατης ιστορίας μας. Αυτό είναι το χρέος: Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος.

Χρόνια πολλά, λοιπόν και καλύτερα. Και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ευχόμαστε στο προσεχές διάστημα να βρει την αξιοπρεπή προσέγγιση που του ταιριάζει.

Μα για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε''!

                                                                                                             Βασίλης Μάργαρης

 

   

Απόψεις