Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία παρουσίασε στους Δημάρχους της Περιφέρειας ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς

Το νομοσχέδιο  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή , παρουσίασε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους Δημάρχους της Περιφέρειας κατα την   συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία .  

Η σημερινή συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Δημάρχων  για τις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας , το νέο ρόλο και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι δήμοι με το νέο θεσμικό πλαίσιο,  αλλά και προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις των Δημάρχων .

 

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος  Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τομή στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας το νέο νόμο τονίζοντας οτι έρχεται να δώσει οριστικές λύσεις σε χρόνιες αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και να αποσαφηνίσει οριστικά δομές, διαδικασίες και λειτουργικά ζητήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή εμπλοκή των Δήμων όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον γγ Πολιτικής Προστασίας με το νέο νόμο απλουστεύονται διαδικασίες  και ενισχύεται η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα των μηχανισμών των δήμων με έμφαση στην προετοιμασία , την πρόληψη, την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών αλλά και την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών . Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ θα κατασκευαστεί στην Περιφέρεια Στερεάς και σε εκταση τεσσάρων στρεμάτων Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αμεση παρέμβαση σε καταστάσεις εκτακτης αναγκης . ''Αν δεν υπάρχει η ακριβής πληροφόρηση για μια φυσική καταστροφή την ωρα που πρέπει , τότε ολόκληρος ο σχεδιασμός πάει περίπατο και αυτό το ρόλο ερχεται να διαδραματίσει το περιφερειακό συντονιστικό κέντρο '' σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς .

Οι Δήμαρχοι κατά τη συζήτηση αποτίμησαν θετικά το νέο σχέδιο νόμου, εκτίμησαν πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση και πως θεραπεύει χρόνιες παθογένειες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Τόνισαν ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί απόλυτα ο ρόλος των δήμων, αλλά και των ευθυνών τους. Να ενισχυθεί η συμμετοχή των δήμων στον περιφερειακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και να διασφαλιστεί η στελέχωση των δήμων με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, αλλά και οι πόροι, οι οποίοι θα πρέπει να διατίθενται με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης  στην παρέμβασή του εκτίμησε ως πολύ θετική την κίνηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  Νίκου  Χαρδαλιά να ενημερώσει τους Δημάρχους της Περιφέρειας για το νέο νόμο πολιτικής προστασίας .

 

Σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση, αυτή πρέπει να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στο σχεδιασμό πρόληψης καταστροφικών φαινομένων, να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και να ενισχυθεί τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τους αναγκαίους πόρους.

Φωτογραφίες