Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νότης Μηταράκης : ''Αυξάνουμε τη χωρητικότητα της Δομής στις Θερμοπύλες''

Η αντίδραση των κατοίκων στα Καμένα Βούρλα βγάζει μια ασχημη εικόνα για τη χώρα μας στο εξωτερικό , τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του skai και στην εκπομπή του Αρη Προτοσάλτε . Παρότι ανήκω σε αυτούς που εχω μια σκληρή θέση για το μεταναστευτικό ,παρότι ανήκω στο χώρο της κεντροδεξιάς και πιστεύω σε μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική , θεωρώ τις αντιδράσεις στα Καμένα Βούρλα ακραία συμπεριφορά , υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής .''Στα Καμένα Βούρλα , οπως και σε 20 ξενοδοχεία σε ολη τη χώρα εχουν μεταφερθεί ολα αυτά τα παιδιά και απο τις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάνε οι πτήσεις απο τη χώρα μας για το εξωτερικό για να φύγουν αυτά τα παιδιά'' ανέφερε ο κ. Μηταράκης  και πρόσθεσε .''Σε ολη τη χώρα υπήρξε μια θετική αντίδραση και ειδικά για παιδιά που φεύγουν και δεν πάνε να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί . Την ιδια στιγμή που εμείς ζητάμε απο τις αλλες χώρες να ανοίξουν τα δικά τους χωριά γι'αυτά τα παιδιά , εμείς δεν μπορούμε να τα φιλοξενήσουμε για τρείς εβδομάδες . Βέβαια τα παιδιά είναι στα Καμένα Βούρλα , θα μείνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου , τα μέσα Οκτωβρίου θα αποχωρήσουν για το εξωτερικό'' .

Απαντώντας στο ερώτημα αν είχε ενημερωθεί η τοπική κοινωνία , ο υπουργός τόνισε οτι δεν είχε ενημερωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση , ενω ανέφερε οτι δεν το ηξερε ουτε ο ιδιος , γιατί οπως είπε ουτε εγώ μαθαίνω σε ποιά ξενοδοχεία θα μεταφερθούν τα παιδιά αυτά για λίγες εβδομάδες , ειδικά οταν αυτά τα ξενοδοχεία δεν συνάπτουν σύμβαση με το υπουργείο , αλλά με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης . Η αλήθεια είναι , είπε ο κ. Μηταράκης , οταν ρωτήθηκαν αν το ηξεραν τι θα είχατε κάνει , η απάντηση ηταν θα είχαμε κλείσει το δρόμο πριν ερθετε . Δεν ηταν ενα δίκαιο αίτημα για ενημέρωση . Δείχνει μια ρατσιστική διάθεση αυτό το ερώτημα . Αν είχαν πάει 39 παιδιά απο το Ορφανοτροφείο Πειραιά , θα μας είχε ζητήσει κανείς να ενημερώσουμε , αναρωτήθηκε ο υπουργός . Γιατί πρέπει να ενημερώσουμε , είναι κάτι κακό αυτό που κάνουμε , είναι επικίνδυνα αυτά τα παιδιά ;ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης . Με την φιλοξενία των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών , η χώρα μας εκπληρώνει τις  ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις .

''Αλλες χώρες της ευρωπαικής ενωσης ειδικά μετά τα γεγονότα στη Μόρια , τόνισε ο κ. Μηταράκης , δέχτηκαν να παράσχουν εμπρακτη αληλεγγύη και να μετεγκατασταθούν στις χώρες τους περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες απο αυτούς που υπάρχουν στη χώρα μας'' τόνισε ο κ. Μηταράκης  . Οπως είπε ο υπουργός ''εφυγαν 740 παιδιά απ'ολες τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα και ετσι για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία δεν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα μας στις δομές πρώτης υποδοχής . αυτά τα παιδιά ερχονται στην Αθήνα ή  κοντά στην Αθήνα για δυο τρείς εβδομάδες . Και ερχονται για να εκδώσουν ταξιδιωτικά εγγραφα και δεύτερον πρέπει η Πρεσβεία της χώρας που θα πάνε να τους κάνει μια συνέντευξη και να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες'' .

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να μεταφερθούν στη Δομή Φιλοξενίας των Θερμοπυλών και αλλοι πρόσφυγες , χωρίς ωστόσο  να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό . ''Στις Θερμοπύλες , σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης , θέλουμε να ενισχύσουμε τη δομή φιλοξενίας , γι'αυτό και αυξάνουμε τη χωρητικότητα του Κέντρου , χωρίς να εχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή μεταφορά νέων προσφύγων -μεταναστών , αλλά θέλουμε να είμαστε ετοιμοι για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στη Μόρια και σε αλλες δομές .

Για το αν εχει ενημερωθεί η Περιφέρεια ο κ. Μηταράκης ανέφερε . ''Οταν θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο μόνιμο , φυσικά και μιλάμε με την Περιφέρεια .Για τη χορήγηση ασύλου αυτή τη στιγμή στη χώρα μας χρησιμοποιούμε 32 δομές και 67 ξενοδοχεία . Οποιο ξενοδοχείο υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή στη χώρα , το οποίο χρησιμοποιείται για τη χορήγηση ασύλου μέχρι 31 Δεκεμβρίου δεν θα χρησιμοποιείται και ο λόγος είναι οτι οι ροές είναι τόσο μειωμένες το 2020 , οι αποφάσεις ασύλου βγαίνουν με ταχύτητα και πλέον το εθνικό σύστημα υποχοχής δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλο οπως ηταν επι ΣΥΡΙΖΑ το 2015 . Ενδεικτικά ο κ. Μηταρακης ανέφερε οτι τους τελευταίους εξι μήνες εχουν μπεί στη χώρα μας 1150 μετανάστες και πέρυσι 29.900 . Το στοιχείο αυτό , είπε ο κ. Μηταράκης δημιουργεί μια εντελώς καινούρια ανάγκη σχεδιασμού και φιλοξενίας για το 2020 και 2021'' .

Τέλος για  τον ελεγχο των ΜΚΟ , ο κ. Μηταράκης είπε οτι το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στοιχεία απο την Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα πορίσματα για τις  ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και το εργο που επιτελούν και ετσι θα μπορούμε να διακρίνουμε ποιές ΜΚΟ είναι σοβαρές και επιτελούν ενα πολύ σημαντικό εργο και για τις αλλες που εξυπηρετούν αλλους στόχους .  

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness