Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές μιλά στο ''ΛΤ'' για τις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύουν το νικητή των εκλογών και διαμορφώνουν συνθήκες ισχυρής πλειοψηφίας στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, περιορίζοντας τον κατακερματισμό των υποψηφιοτήτων. Την αποψη αυτή διατυπώνει ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ''ΛΤ'' .

''Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού , υποστηρίζει ο κ. Ζεκεντές , είναι βασικός πυλώνας της καλής λειτουργίας των υπηρεσιών και των υποδομών σε τοπικό επίπεδο. Η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη πλειοψηφιών στα συλλογικά όργανα. Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη παράδοση σε συνεργασίες. Στο Δήμο Λοκρών φροντίσαμε έγκαιρα να εξασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα του Δήμου με τη συμπόρευση δυο δημοτικών παρατάξεων, ώστε να υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου. Τα μέχρι σήμερα δείγματα είναι απόλυτα επιτυχημένα και αποδεικνύουν πως η αυτοδιοίκηση μπορεί να ενώσει''.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λοκρών ''η  κυβέρνηση εισηγείται την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ειδικότερα προωθεί: α) την επαναφορά του πλειοψηφικού συστήματος, β) την εκλογή Δημάρχου με 42% από την πρώτη Κυριακή και γ) την κατάργηση της χωριστής κάλπης για τα τοπικά συμβούλια.

Η κυβέρνηση έχει το συνταγματικό δικαίωμα να καθορίσει το εκλογικό σύστημα. Οι αλλαγές που προωθεί ενισχύουν το νικητή των εκλογών και διαμορφώνουν συνθήκες ισχυρής πλειοψηφίας στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, περιορίζοντας τον κατακερματισμό των υποψηφιοτήτων. Το 42% είναι ένα επαρκές και δοκιμασμένο ποσοστό για την εκλογή ενός Δημάρχου, δεδομένου ότι το ίδιο ποσοστό ίσχυε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006. Αναφορικά με τα τοπικά συμβούλια η ένταξη τους στους συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων ενισχύει τη στενή συνεργασία Δημάρχου και Προέδρου, αν και στο Δήμο Λοκρών υπάρχει καλή συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων ανεξάρτητα με το αν εκλέχθηκαν με ανεξάρτητα σχήματα''.

    

randomness