Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνέντευξη του γνωστού Λαμιώτη επιχειρηματία και Δημοτικού Συμβούλου, Δημήτρη Ρίζου στον «Λ.Τ.» για τα… απόνερα της πανδημίας του κορονοϊού σε εργασιακό και οικονομικό επίπεδο: «Δρομολογούμε 50% μείωση προσωπικού στις επιχειρήσεις μας»!

Για τις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν στην αγορά της Λαμίας μετά την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον «Λ.Τ.» ο Δημήτρης Ρίζος.

Ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στη Λαμία, ιδιοκτήτης του ιστορικού café VENEZIA εδώ και 25 χρόνια, δημοτικός σύμβουλος της σημερινής δημοτικής αρχής και Οικονομικός Επόπτης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ Φθιώτιδας, μίλησε για τα… απόνερα της πανδημίας του κορονοϊού στο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον της χώρας μας, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων.

Ο επιχειρηματίας δεν κρύβει την ανησυχία του για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από απόφασή της για υγειονομικούς λόγους, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με τα μεγάλα προβλήματα που έχουν μπροστά τους πλέον οι επιχειρηματίες.

Λ.Τ.: Κύριε Ρίζο αρχικά θα θέλαμε να σχολιάσετε την κατάσταση που βιώσαμε τους δύο προηγούμενους μήνες με τις επιχειρήσεις κλειστές και τους πολίτες σε καραντίνα.

Δημήτρης Ρίζος: «Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Απίστευτη. Ούτε στα έργα δεν πιστεύαμε ότι θα κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας και από την άλλη είναι ευοίωνο ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα του κράτους και βλέπουμε ότι κρατήσαμε όλους τους κανόνες όσο ήταν δυνατό και δεν εξαπλώθηκε ο ιός».

Λ.Τ.: Σύμφωνα με τα μέτρα που έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση εξετάζει να παραχωρήσει μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο στα μαγαζιά εστίασης για να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι σε περίπτωση που τα κρούσματα του κορονοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ελάχιστα, θα εισηγηθεί να ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης πιο νωρίς από την 1η Ιουνίου, όταν και είναι στο πλάνο για να ανοίξουν. Ποιά είναι η αποψή σας;

Δημήτρης Ρίζος: «Σίγουρα θα βοηθήσει! Ήταν και δική μου προτροπή και εισήγηση, μάλιστα και σαν Επιμελητήριο θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση που θα την κοινοποιήσουμε σε όλους, Πρωθυπουργό και Υπουργούς που θα αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι θα πάει σύμφωνα με τα κρούσματα που θα έχουμε στις πληττόμενες περιοχές για να κλείνει τις επιχειρήσεις ανά περιοχή, γιατί να μην κάνει και το αντίστροφο; Δηλαδή με βάση τα κρούσματα, να ανοίξει τις επιχειρήσεις ανά περιοχή.
Βλέπετε ότι εμείς εδώ στη Φθιώτιδα, έχουμε ελάχιστα κρούσματα, άρα μπορούσε ο Νομός να “ανοίξει” λίγο νωρίτερα από τη στιγμή που δεν έχει πληγεί τόσο από τον κορονοϊό.
Τώρα για το θέμα των εξωτερικών χώρων, αυτό είναι διφορούμενο. Γιατί εδώ βλέπουμε μαγαζιά που δεν έχουν καν εξωτερικό χώρο, μετά υπάρχουν παράπονα των πολιτών που πρέπει να έχουν δίοδο στα πεζοδρόμια (ΑμεΑ, οι γονείς που κυκλοφορούν με τα καροτσάκια), θεωρώ ότι είναι λιγάκι επικίνδυνο να γίνει κάτι τέτοιο. Σε πλατείες, σίγουρα θα είναι ένα καλό μέτρο να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος. Τώρα σε μαγαζιά που έχουν εξωτερικό χώρο σε πεζοδρόμιο, θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο να γίνει.
Θεωρώ επίσης ότι είναι λάθος, πέρα ως πέρα, τα τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι. Δεν έχει καμία λογική! Γιατί αν πάρουμε ότι μέσο όρο μια οικογένεια στην Ελλάδα έχει πέντε άτομα, τι θα γίνει; Θα αφήσεις το ένα μέλος στο σπίτι ή “τιμωρία” απέναντι; Αυτό πρέπει να γίνει πιο σαφές στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, όπως να δίνει τη δυνατότητα σε μια οικογένεια να ενώσει κάποια τραπέζια ή κάτι τέτοιο. Να είναι τουλάχιστον μέχρι οκτώ άτομα περιθώριο».

Λ.Τ.: Την επόμενη μέρα της πανδημίας τι φοβάστε περισσότερο; Πολλοί μιλούν για βαθειά ύφεση και για έκρηξη της ανεργίας.

Δημήτρης Ρίζος: «Θα σας απαντήσω για το δικό μας τον κλάδο. Είναι μαθηματικά βέβαιο, δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη εξίσωση, ότι δρομολογούμε προς 50% τουλάχιστον μείωση προσωπικού στις επιχειρήσεις μας αφού όπως βλέπετε θα μειωθούν και τα καθίσματα στο 50%, άρα και η επισκεψιμότητα των πελατών. Σίγουρα θα είναι δύσκολο από την πρώτη μέρα να βγει ο κόσμος και να καθίσει στα μαγαζιά μας ή να πάρουν καφέ ή οτιδήποτε άλλο σαν take away (σ.σ.: δηλαδή να πάρει τον καφέ από ένα κατάστημα ο πελάτης και να φύγει, να μην καθίσει εκεί).
Γι’ αυτό πιστεύω ότι εκτός από… οικονομικός κορονοϊός, θα υπάρχει και… ψυχολογικός κορονοϊός μετά την έναρξη των καταστημάτων μας, αφού αρκετός κόσμος θα φοβάται για το ποιος κάθεται πλέον δίπλα του κτλ».

Λ.Τ.: Υπάρχει κάποια εικόνα από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της άρσης των μέτρων της καραντίνας;

Δημήτρης Ρίζος: «Εγώ που ανέβηκα στην πόλη μας, είδα ότι τα μαγαζιά που τους επιτρέπεται βάσει των οδηγιών της κυβέρνησης, άνοιξαν κανονικά. Σίγουρα θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον επιχειρηματία, γιατί θέλει ρευστό και θέλει να ανοίξει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες υποχρεώσεις που έχει αλλά θεωρώ ότι από πλευράς πελατείας, σίγουρα τα κομμωτήρια είχαν κόσμο. Στα βιβλιοπωλεία τώρα, θεωρώ ότι δεν υπήρχε τόσο πολλή κίνηση γιατί δεν έχουν ανοίξει και τα σχολεία ακόμη. Είναι συνυφασμένα πιο πολύ με τα σχολεία τα βιβλιοπωλεία. Αυτή την εικόνα είχα».

Λ.Τ.: Τώρα μας δώσατε μια καλή… πάσα. Σαν πατέρας και εσείς ενός μικρού παιδιού, πως βλέπετε τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία βάσει του πλάνου που υπάρχει από το Υπουργείο Παιδείας;

Δημήτρης Ρίζος: «Θεωρώ ότι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των μικρών τάξεων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν χρειάζεται να ανοίξουν. Τώρα τα Λύκεια και ειδικά για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα πως πρέπει να τα ανοίξουν. Άλλωστε και τα παιδιά του Λυκείου είναι μεγάλα και μπορούν πιο εύκολα να εναρμονιστούν με τις οδηγίες των ειδικών για να τηρούν αποστάσεις και τα συναφή. Τώρα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, δε νομίζω ότι έχει λογική να ανοίξουν».

Λ.Τ.: Θα θέλαμε κύριε Ρίζο να ενημερώσετε τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης μας για την πλατφόρμα που έχει ανοίξει ο Δήμος Λαμιέων, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίας και Επιχειρηματικότητας πριν λίγες ημέρες για το πώς μπορούν να τη συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Δημήτρης Ρίζος: «Πρόκειται για μια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Δήμος Λαμιέων, με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, άνοιξε την πλατφόρμα και δέχεται τις αιτήσεις και πρέπει να τις κάνουμε τις αιτήσεις αυτές, μιας και αφορούν τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από την ημέρα που κλείσαμε μέχρι όταν ανοίξουμε ξανά. Αλλά στη συγκεκριμένη Επιτροπή, ειπώθηκε και είναι σύμφωνος ο Δήμαρχος, να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τον όγδοο, διότι εμείς σαν περιοχή δεν έχουμε πολύ τουρισμό, ξέρετε ότι υπάρχει δυσκολία τεράστια στην πόλη της Λαμίας, άρα θέλουμε να επεκταθεί κι άλλο το μέτρο αυτό για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, γιατί θα είναι τεράστια τα προβλήματα».

Λ.Τ.: Μιας και αναφερθήκατε και στον τουρισμό και αφού είστε και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕ Φθιώτιδας θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στον ξενοδοχειακό τομέα;

Δημήτρης Ρίζος: «Σαφή εικόνα δεν έχω τώρα για όλον το Νομό και πρέπει να ρωτήσουμε τους καθ’ ύλη αρμόδιους για το θέμα αυτό. Ωστόσο αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είχαμε που είχαμε το πρόβλημα στον τομέα αυτό, φανταστείτε τώρα με τον κορονοϊό τι θα γίνει με την επισκεψιμότητα στον τόπο μας…
Εκεί θεωρώ ότι θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί λύση και από το κράτος με voucher κ.α. και να αναπτυχθεί ο εσωτερικός τουρισμός και ο ιαματικός τουρισμός που είναι και η περιουσία του τόπου μας».

Λ.Τ.: Φοβάστε ότι μπορεί από Οκτώβριο - Νοέμβριο να υπάρξει ένας νέος κύκλος εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα και να ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις;

Δημήτρης Ρίζος: «Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Ο φόβος θα υπάρχει μέσα μας σίγουρα, αλλά ελπίζω ότι θα βρεθεί ένα φάρμακο τουλάχιστον ή ένα εμβόλιο. Θεωρώ ότι θα βρεθεί και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα σιγά-σιγά. Γιατί αν το υποστούμε κι αυτό και από Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα είναι τραγικά τα πράγματα. Δεν θα αντέξουμε».

Λ.Τ.: Κλείνοντας θα θέλαμε να μας δώσετε τη δική σας εικόνα για το πώς κατάφερε ο Δήμος Λαμιέων, να μην έχει πάρα ελάχιστα (1-2) μόνο κρούσματα κορονοϊού αλλά και πως είδατε την τακτική της κυβέρνησης στο θέμα της εξάπλωσης του ιού;

Δημήτρης Ρίζος: «Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν γρήγορα, είδαμε ότι ο πολίτης ανταποκρίθηκε στα θέλω του κράτους ή για να το πω αλλιώς, για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα να λειτουργεί το κράτος και αυτό για ‘μένα έχει τεράστια σημασία. Τώρα για λάθη και για λεπτομέρειες σίγουρα γίνονται, γιατί είναι πρωτόγνωρα αυτά, δεν ήξερες τι σου ξημερώνει την άλλη μέρα, αλλά θεωρώ γενικά ότι συμπεριφέρθηκε πολύ καλά.
Όσο για το Δήμο μας, είδατε ότι μέχρι και ο ίδιος ο δήμαρχος έβγαινε έξω για να προτρέψει τους ηλικιωμένους να πάνε σπίτια τους και να είναι εκεί προστατευμένοι και σε συνεργασία με τις Αρχές, πιστεύω ότι ο Δήμος μας τα πήγε πολύ καλά και θέλω να συγχαρώ τους δημότες μας για την υπεύθυνη στάση που υπέδειξαν. Ήταν εξαιρετικοί και σε αυτούς οφείλεται εν πολλοίς η πολύ καλή εικόνα του Δήμου μας εν μέσω πανδημίας».

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.