Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Σταικούρας , ο Τσακαλώτος και η μεσαία τάξη ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν εχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Λαμία . Τελευταία φορά που επισκέφθηκε την πόλη μας ηταν το 2006 για να παρουσιάσει το βιβλίο του για τις αξίες της Αριστεράς . Ηταν μια ανέμελη και ανυποψίαστη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά γενικότερα . Κανείς δεν υποψιαζόταν και δεν φανταζόταν τότε οτι εννέα χρόνια αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν να κυβερνήσει την Ελλάδα . Μακριά απο κυβερνητικές ευθύνες , ηταν εύκολη η αντιπολίτευση .
Η δεύτερη επίσκεψη του Ευκλείδη στη Λαμία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ .
Ηταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας με θέμα την οικονομία και την κοινωνία σε κρίση .
Τώρα τα πράγματα ηταν κάπως διαφορετικά . Δεν ηρθε ως ενα απλό στέλεχος του κόμματος , αλλά ηρθε για να μιλήσει ως πρώην υπουργός Οικονομικών .
Συμμετείχε ενεργά απο θέση ευθύνης στη διαχείριση της κρίσης . Συνεπώς η οποια κριτική στη σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό υπουργό Οικονομικών εχει ως μέτρο σύγκρισης τη δική του οικονομική πολιτική . ''Μιλώντας με τον κόσμο στην αγορά παρατήρησα ότι ούτε οι συντοπίτες του Υπουργού Οικονομικών συμφωνούν μαζί του στην διαχείριση της κρίσης'' παρατήρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος . Το συμπέρασμα αυτό είναι λίγο αυθαίρετο . Δεν προκύπτει απο καμία μέτρηση των διαθέσεων της κοινής γνώμης . Τουλάχιστον αυτών που εχουν δεί το φώς της δημοσιότητας . Αντίθετα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά δημοφιλίας . Οχι οτι ελυσαν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας , αλλά η αίσθηση που εχει η πλειοψηφία του κόσμου είναι οτι η σημερινή κυβέρνηση το διαχειρίζεται πολύ καλύτερα απο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ .
Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί σε ενα και δύο χρόνια . Μπορεί το οικονομικό πρόβλημα να ''καταπιεί'' μια ακόμη κυβέρνηση . Ολα είναι ρευστά στην πολιτική !
Οταν η μεσαία τάξη ψήφιζε πρώτη φορά αριστερά ,το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εκανε τα αδύνατα -δυνατά για να τους πετάξει απο το παράθυρο . Τώρα διαμαρτύρονται γιατί η μεσαία τάξη ξαναψηφίζει Νέα Δημοκρατία . Οπως είχε πεί ενας βουλευτής ''ο ΕΝΦΙΑ ηταν η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ '' .
Ωστόσο με την ισοπεδωτική φορολογική και εισπρακτική πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση συνεχίζοντας την υπερφορολόγηση των προκατόχων του , οδήγησε τα μεσαία στρώματα να ξανασκεφτούν την ψήφο τους . Και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 αναγκάστηκαν να ξαναψηφίσουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη , αφου κατάλαβαν οτι στο θέμα της φορολογίας η αριστερά είναι σκληρότερη απο τη δεξιά !
Το είχαν ομολογήσει αλλωστε και οι υπουργοί της . Θυμίζουμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου οτι ''είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία '' και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη οτι ηταν μια συνειδητή επιλογή η υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων .
Χρήστος Αλεξανδρής
Δημοσιογράφος