Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι νέες κτιριακές υποδομές για το Πανεπιστήμιο στη Λαμία

Με ταχύτητα προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των νέων κτιριακών υποδομών στο Πανεπιστήμιο  στη Λαμία , καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα το έργο των  Φοιτητικών Εστιών και των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Εγκαταστάσεων σε  Λαμία και Βόλο , συνολικού προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ,  θα αρχίσει να κατασκευάζεται σε ενα χρόνο απο σήμερα με τη διαδικασία  ΣΔΙΤ.

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εργου που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών , το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ολοκληρώνει τις διαδικασίες ανάθεσης στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  για την παροχή τεχνικής βοήθειας και εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετά την ανάθεση των συμβούλων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δύναται να συνεχίσει την διαγωνιστική διαδικασία και πιο συγκεκριμένα, να προχωρήσει στο προβλεπόμενο ΒΙ στάδιο (Ανταγωνιστικός Διάλογος) του διαγωνισμού.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σταδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να προχωρήσει στην Πρόσκληση δεσμευτικών προσφορών  που, με την ολοκλήρωσή του (η εκτίμηση είναι να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου), θα έχουμε την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου.

Σε συνέχεια θα ακολουθήσει η περίοδος οριστικοποίησης όλων των συμβατικών εγγράφων (συμβάσεις υπεργολαβίας, συμβάσεις χρηματοδότησης, ασφαλίσεις, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, κ.ά.) και ο φάκελος του έργου θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο . Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών αυτό αναμένεται να συμβεί τον  Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2022.

Αν ολα εξελιχθούν με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα ακολουθήσει  η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης και η έναρξη της υλοποίησης του έργου σε ενα χρόνο απο σήμερα δηλαδή τον  Οκτώβριο – Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς . Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί  στην υφιστάμενη έκταση των 26 στρεμμάτων του πρώην ΤΕΙ .

Σύμφωνα με την ενημέρωση που γίνεται απο τον κ. Σταικούρα παράλληλα με τη διαγωνιστική διαδικασία, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Δημοκρίτειο, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (η Ελλάδα συμμετέχει στη Διοίκησή της δια του Υπουργού Οικονομικών), με στόχο τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση των έργων από πλευράς Ιδιώτη Αναδόχου.

Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022.

''Το θέμα της διεύρυνσης των κτιριακών υποδομών της Πανεπιστημιακής δομής στη Λαμία μάς απασχολεί μονίμως.

Στην τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το θέσαμε στις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προτείνοντας λύση, το Σεπτέμβριο του 2019'' δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας , προσθέτοντας οτι το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη της Λαμίας, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την προοπτική τους και τα οφέλη για την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή θα είναι σημαντικά.  Ο υπουργός διαβεβαιώνει οτι ''το υψίστης σημασίας αυτό έργο για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της χώρας, τη Λαμία, τη Φθιώτιδα και την Περιφέρεια Στερεάς, προωθείται από τους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με επίμονο, συντονισμένο και συστηματικό τρόπο, παρά τα όποια εμπόδια κάθε φορά εμφανίζονται''.

Με την ολοκλήρωση του έργου η Λαμία θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και πλήρες Πανεπιστημιακό campus .  και θα κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός. Ενημερωτικά να αναφέρουμε  ότι  η Α’ Φάση του Διαγωνισμού ΣΔΙΤ, με την προεπιλογή 5 εκ των υποψηφίων, ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021.

 

 

 

 

Φωτογραφίες

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness