Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οταν χάνει η πόλη ,χάνουμε ολοι ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
Δεν ξέρω αν η πόλη μας η Λαμία με τους ανθρώπους της εχει καμία ομοιότητα με το Γαλατικό χωριό του Αστερίξ , αλλά διαπιστώνω τελευταία οτι ενα σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας που παρουσιάστηκε πριν ενα χρόνο περίπου απο τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Ευθύμιου Καραίσκου , απειλεί να διαλύσει για πάντα την αδιατάρακτη ''αρμονία'' της δικής μας πόλης ! Εκεί που κοιμόμασταν ησυχοι ...αγκαλιά με την ιστορία και τους ηρωές μας , εκεί που είχαμε συμβιβαστεί με μια μοιρολατρική θεώρηση των πραγμάτων , ηρθε ενα ''μάστερ πλάν'' για να ταράξει τα νερά !
Στη βάση αυτού του σχεδίου , ενα χρόνο τώρα παίζουμε την ...κολοκυθιά ! Γιατί να γίνει τώρα , γιατί να μην περιμένουμε να αποφασίσει πρώτα το υπουργείο τι θέλει να κάνει , γιατί να κάνουμε Συνεδριακό Κέντρο και Ξενοδοχείο στην Εκθεση , γιατί το ενα , γιατί το αλλο .
Φτάσαμε στο σημείο αυτοδιοικητικός παράγοντας , εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος , περίπου να πανηγυρίζει , γιατί ενας υπουργός της κυβέρνησης ''κατέρριψε πανηγυρικά το αφήγημα του Δημάρχου για την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας ''.
Δεν ξέρω πως αντιλαμβάνονται οι αιρετοί την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ' επέκταση την ανάπτυξη του τόπου μας . Σταθερή θέση μας είναι οτι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πάντα διεκδικητική και να απαιτεί απο το κράτος πραγματική αποκέντρωση εξουσιών και ευθυνών .
Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων , αν και δεν εχω πεισθεί οτι ολοι οι αυτοδιοικητικοί την θέλουν και την επιδιώκουν αυτή την ελευθερία . Πραγματική ελευθερία και πραγματική αποκέντρωση εξουσιών σημαίνει οτι δεν κοιτάς τι κάνει το κράτος για σένα , αλλά τι κάνεις εσύ για την πόλη σου . Εχουν περάσει δεκαετίες συζητώντας για την αξιοποίηση της ΠΕΛ . Τα σχέδια για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της νότιας πλευράς της Λαμίας χρονολογούνται απο την εποχή της Δημαρχίας του Γιώργου Ντελή . Ηταν τότε που είχε ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Μελετητική της Εθνικής Τράπεζας να παρουσιάσει ενα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής .
Απο εκείνη την εποχή υπήρχε η φιλοδοξία , η Λαμία να καλύψει το επενδυτικό κενό και να αποκτήσει ολες εκείνες τις υποδομές για να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις .
Σε εκείνες τις συζητήσεις μάλιστα για την εξωστρέφεια της πόλης είχε τεθεί ως προυπόθεση να αποκτήσει η Λαμία την υποδομή ενός 5στερου ξενοδοχείου !
Μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές και το σχέδιο εκείνο , δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά . Θυσιάστηκε και αυτό , οπως και τόσα αλλα , στο βωμό της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης .
Και τότε υπήρχαν λεφτά αλλά η ευκαιρία χάθηκε . Εκτοτε οι συζητήσεις για την ΠΕΛ ''πάγωσαν '' για πολλά χρόνια . Συμφιλιωθήκαμε με την υποβάθμιση και την υστέρηση εναντι των αλλων γειτονικών πόλεων . Δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα η ΠΕΛ να ανοίγει μια φορά το χρόνο για μια εβδομάδα και μετά να εγκαταλείπεται σε ''χειμερία νάρκη διαρκείας ''.
Για πρώτη φορά , υστερα απο πολλά χρόνια και με πρωτοβουλία της σημερινής Δημοτικής Αρχής τίθεται στο δημόσιο διάλογο ενα σχέδιο για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας .
Η συγκυρία είναι ευνοική για την υλοποίηση του σχεδίου . Υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά αναπτυξιακά προγράμματα , τα οποία πρέπει και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε . Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να στηριχθεί η ιδέα και το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής .
Δεν βλέπω ομως να ασκείται και η ανάλογη πίεση απ'ολους τους φορείς προς την κεντρική εξουσία για να χρηματοδοτηθεί το μάστερ πλάν . Δεν θέλω να πιστεψω αυτό που ακούγεται εντονα τον τελευταίο καιρό . Οτι δηλαδή στη βάση αυτού του σχεδίου εξελίσσεται μια υπόγεια σύγκρουση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων . Πρέπει να γνωρίζουμε οτι οταν χάνει η πόλη , κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος . Χάνουμε ολοι μας . Εχουμε επομένως μια μοναδική ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε την εικόνα της πόλης μας . Να γίνουμε εξωστρεφείς . Να εκμεταλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που απορρέουν απο την γεωγραφία , την
ιστορία και τον πολιτισμό . Να φέρουμε κόσμο και χρήμα στην πόλη μας . Το εχουν ανάγκη οι εμποροι , οι ελεύθεροι επαγγελματίες , οι ανθρωποι της εστίασης που περνούν δύσκολα , οι ιδιοκτήτες των καφέ . Το εχουμε ανάγκη ολοι οσοι ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτή την πόλη .
 
Χρήστος Αλεξανδρής
Δημοσιογράφος


    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness