Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Πλημμύρισαν τα χωράφια στον κάμπο της Λαμίας --Κραυγή αγωνίας απο τους αγρότες

''Δεν αντέχουμε αλλο , τα χωράφια μας πλημμυρίζουν και καταστρέφονται οι περιουσίες μας κάθε φορά που ενα κύμα κακοκαιρίας χτυπά την περιοχή μας ''. Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης απο αγρότες και καλλιεργητές του κάμπου της Λαμίας που βρέθηκαν και πάλι στο ελεος της κακοκαιρίας που επληξε  την αγροτική τους παραγωγή τις τελευταίες ημέρες .

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την ελλειψη των απαραίτητων εργων υποδομής που παρατηρούνται χρόνια στην περιοχή , ξύπνησαν και πάλι τον εφιάλτη των παραγωγών που δεν είναι αλλος απο τα εντονα πλημμυρικά φαινόμενα απο τα  οποία υποφέρουν επι μια δεκαπενταετία τα αγροτικά νοικοκυριά των τοπικών κοινοτήτων του Μοσχοχωρίου , του Γοργοποτάμου , της Δαμάστας και της Ηράκλειας , χωρίς μέχρι σήμερα να εχει βρεθεί κάποια λύση . Οι αγρότες του κάμπου της Λαμίας φαίνεται να πληρώνουν βαρύ τίμημα απο την ανάγκη κατασκευής  εργων εθνικής σημασίας .  

Το γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν στην περιοχή εργα εθνικής σημασίας οπως ο νέος αυτοκινητόδρομος της ΠΑΘΕ , η νέα σιδηροδρομική γραμμή , ο Ε-65 και ο αγωγός  για  το φυσικό αέριο , εχει επιδεινώσει τα προβλήματα καθώς ολόκληρη η περιοχή δεν διαθέτει την απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία , με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες αγρότες  που ζούν και καλλιεργούν τα χωράφια τους στην περιοχή να εχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στο ελεος των καιρικών φαινομένων . Οπως πληροφορηθήκαμε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Περιφέρεια εχει εκπονήσει μια μελέτη , αλλά δεν υπάρχουν τα κονδύλια  για να χρηματοδοτηθεί .

Αξίζει να σημειωθεί οτι απο το 2018 η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων μεταφέρθηκε απο τους Δήμους στην Περιφέρεια .  Δεν είναι ομως μόνο ο καθαρισμός των ρεμάτων που πρέπει να γίνει . Υπάρχουν και κακοτεχνίες των κατασκευαστικών εταιρειών που πρέπει να διορθωθούν για να αποκτήσει ο κάμπος της Λαμίας μια στοιχειώδη αντιπλημμυρική προστασία και να προστατευτούν η αγροτική παραγωγή και οι περιουσίες του αγροτικού κόσμου . Δυστυχώς η πολιτεία προτιμά να διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των μνημείων και για τον Ασωπό ποταμό , παρά να κατευθύνει τα ευρωπαικά κονδύλια για την  κατασκευή των αναγκαίων εργων υποδομής στον αγροτικό τομέα , στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τον πρωτογενή τομέα .

Στον ''Λαμιακό Τυπο '' που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 7 Απριλίου θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ με ολες τις πτυχές του προβλήματος .

 

Φωτογραφίες

   

Απόψεις

Ο ποδοσφαιριστής Μανέ, ο αστέρας της Λίβερπουλ από τη Σενεγάλη (ο οποίος βγάζει περίπου 10,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα φιλότιμου,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων