Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των ονομαστηριών του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου

Σε χαρμόσυνο κλίμα και με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέσθηκε  ο πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας  κ. Νικολάου επί τη μνήμη του αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

            Ο Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιστορικό και λαμπροφορούντα τέως Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, βοηθού Επσικόπου του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητή  της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Λαμία και  του  Μητροπολίτη  Καρπενησίου κ. Γεωργίου .

            Παρέστησαν  πολλοί ιερείς και διάκονοι από την Μητρόπολη , η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας Γερόντισσα Θεολογία και η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού Γερόντισσα Ελισάβετ , ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος  Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος  Σταυρογιάννης και πλήθος πιστών . Στην γιορτή παρέστη και το πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Φθιώτιδας , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζα κ. Ιερώνυμός, ο οποίος προσήλθε στην πόλη μας για την γιορτή του Σεβασμιωτάτου.

            Ο  Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους  Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην πανήγυρη. 

            Ο Θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος με  γλαφυρότητα αναφέρθηκε στον βίο του αγίου Νικολάου και εξήρε τα διδάγματα, τα οποία  πηγάζουν από την γιορτή  λέγοντας χαρακτηριστικά:

            « Ο άγιος Νικόλαος αγαπητοί μου αδελφοί, έζησε σε δύσκολες για την Εκκλησία περιόδους και ανεδείχθη ένας μεγάλος άγιος και  σοφός Ιεράρχης της Εκκλησίας μας. Δόθηκε ολοκληρωτικά στον Χριστό, ο οποίος είναι η οδός, η ζωή και η αλήθεια. Είναι σπουδαίο και σωτήριο κατόρθωμα να έχει κάποιος για πυξίδα του τον Χριστό, να βαδίζει στην οδό Του και να πιστεύει αταλάντευτα στις πνευματικές και ηθικές αξίες της αληθινής ζωής. Σήμερα οι άνθρωποι προσπαθούν να συνάξουν όλο και περισσότερα υλικά αγαθά στην ζωή τους. Ο άγιος Νικόλαος σκόρπησε και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς. Εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη δυστυχία, όπως και σήμερα και ο άγιος Νικόλαος έζησε ως άνθρωπος της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της συγκατάβασης, κοπιάζοντας για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του. Η σεβασμία μνήμη του αγίου μας δείχνει τον δρόμο της αληθινής ζωής.

Σήμερα εορτάζει ο Ποιμενάρχης σας ο πνευματικός σας πατέρας, αυτός που με σοφία, αρετή, αγάπη και φρόνηση επιτελεί ακοπίαστα επί 21 έτη  ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό  έργο. Πρωτίστως όμως επιτελεί πνευματικό έργο εργαζόμενος καθημερινά για να μας δείχνει τον δρόμο για την Βασιλεία του Θεού.  Θεωρώ ότι η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου στον τόπο μας είναι μια ευλογία Θεού.

            Εύχομαι Σεβασμιώτατε ο Κύριος δια πρεσβειών του προστάτου σας, τιμωμένου αγίου Νικολάου να σας χαρίζει έτη πολλά, υγιή και καλλίκαρπα για να συνεχίσετε να διακονείτε αυτό τον ευλογημένο και ηρωικό λαό».

            Αμέσως μετά  το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, παρέθεσε κέρασμα στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο και  ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος δέχθηκε  τις ευχές ολων  των παρευρισκομένων για την ομομαστική του γιορτή .