Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΥΚΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

• Κλειστή η Εθνική Οδός μέχρι τα διόδια της Τραγάνας - Χιόνισε και μέσα στη Λαμία

 

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει και τη Φθιώτιδα. Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε σε όλους τους Δήμους του Νομού, ενώ χιόνισε ακόμα και μέσα στη Λαμία.
Από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ , αλλά μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.
Στο έργο του απεγκλωβισμού, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θανάση Καρακάντζα, επιχειρούν από την πρώτη στιγμή τα εκχιονιστικά και τα ανάλογα οχήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ εκχιονιστικά και αλατιέρες που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Τραγάνας δίνουν μάχη για να κρατήσουν την Εθνική οδό ανοιχτή. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τη Κυριακής, συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Λοκρών άφηναν σε διάφορα σημεία αλάτι σε σακούλες και έριχναν αλάτι στους δρόμους, προκειμένου να μην παγώσει το χιόνι, ενώ με μέριμνα της Περιφέρειας διατηρήθηκε ανοιχτή η πρόσβαση σε νοσοκομεία και άλλα κτίρια καίριας σημασίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας η κακοκαιρία “Ελπίς” θα χειροτερέψει τις επόμενες ώρες και θα επηρεάσει ολόκληρη τη Φθιώτιδα, με την Εύβοια να δέχεται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού.
Να σημειώσουμε ότι ήδη τα προβλήματα και στις δύο περιοχές είναι πολλά, ειδικά στις μετακινήσεις. Τα πρώτα προβλήματα εγκλωβισμού οχημάτων σημειώθηκαν στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Αγ. Στεφάνου μετά την απόφαση της Τροχαίας να κλείσει την εθνική οδό για τα φορτηγά, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.
Η “Ελπίς” εμφανίστηκε στη Στερεά Ελλάδα με μεγάλη ένταση, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι το απόγευμα τηβς Κυριακής. «Επιχειρούμε παντού σε συνεργασία με τους Δήμους και μένουμε σε ετοιμότητα για τη συνέχεια” δηλώνει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
“Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες” σημειώνει ο κ. Σπανός !
• Χιονίζει στο μεγαλύτερο μέρος, ιδίως στη Λοκρίδα, την κεντρική και Δυτική Φθιώτιδα. Στην περιοχή επιχειρούν 95 μηχανήματα και όλοι οι δρόμοι (εθνικό - επαρχιακό δίκτυο) είναι ανοιχτοί, χωρίς αλυσίδες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:
- Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
- Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.
Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:
- Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
- Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Θερμαινόμενη αίθουσα στο Δήμο Λαμιέων

Εν όψει των καιρικών φαινομένων και για την προστασία των αστέγων, ο Δήμος Λαμιέων ενημερώνει ότι το Α’ και Β’ ΚΑΠΗ του Δήμου, επί της οδού Αντιγόνης και Ομήρου, παραπλεύρως του Δημοτικού Θεάτρου, θα παραμείνει ανοικτό με θερμαινόμενη αίθουσα για όλο το εικοσιτετράωρο τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή περιστατικό μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια υπάλληλο κα Γεωργία Χαντζηγιάννη ( 2231022611 - 6976295794)

Η κακοκαιρία “Ελπίς” έφτασε και στο Δήμο Λοκρών

«Ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ήδη έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα που υπήρχαν στο οδικό δίκτυο» δήλωσε ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεκεντές, ενώ κάλεσε τους κατοίκους  να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
•  Έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε και στο Δήμο Αμφίκλειας -Ελάτειας. «Ο Δήμος μας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή, έχοντας ήδη προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες αλατιού και παραμένοντας σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς» δηλώνει η Δήμαρχος Αθανασία Στιβακτή.
• Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός και πυκνή χιονόπτωση ηταν τα χαρακτηριστικά του καιρού και στο Δήμο Δομοκού χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Χιόνιζε ασταμάτητα σε Μαρτίνο, Αταλάντη και Άγιο Κωνσταντίνο

Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησαν τα προβλήματα και στην περιοχή της Φθιώτιδας καθώς από την Κυριακή το μεσημέρι χιόνιζε ασταμάτητα στην περιοχή του Μαρτίνου, της Αταλάντης και μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Η χιονόπτωση κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των περιοχών με αποτέλεσμα απογευματινές ώρες να εμφανίζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή το μεσημέρι ανακοινώθηκε και η επέκταση της απαγόρευσης στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στο ρεύμα της καθόδου προς την Αθήνα, καθώς πλέον τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους θα σταματούν στις Ράχες της Φθιώτιδας, στο 242 χλμ του εθνικού δρόμου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, επιβάλλονται αλυσίδες σε όλα τα οχήματα τα οποία θα κινούνται από το ύψος της Αταλάντης στο 135 χλμ μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.
«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Καρακάντζας, επισημαίνοντας ότι το το κύριο βάρος έχει δοθεί στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό.

Με τα χιόνια από νωρίς το πρωί ...

Με σφοδρή χιονόπτωση, από βορειοδυτικά, εισέβαλε στην Αττική το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας με τα χιόνια να εμφανίζονται και στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας τα πρώτα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων και γενικότερα στις μετακινήσεις.
Τα πρώτα προβλήματα εγκλωβισμού οχημάτων σημειώθηκαν στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Αγ. Στεφάνου μετά την απόφαση της Τροχαίας να κλείσει την εθνική οδό για τα φορτηγά, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη. Στο έργο του απεγκλωβισμού επιχειρούσαν από την πρώτη στιγμή τα εκχιονιστικά και τα ανάλογα οχήματα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ με την εξέλιξη του φαινομένου, στη μάχη ρίχτηκαν και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς.

Έκλεισε για τα φορτηγά η Αθηνών - Λαμίας

Νωρίς χθες το πρωί απαγορεύτηκε, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα. Τα υπόλοιπα οχήματα κινούνταν με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Την πλήρη ετοιμότητα ολόκληρου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων και «μεγάλη προσοχή κατά το επόμενο διήμερο προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα εγκλωβισμών ή και τραυματισμών τους».

Γιάννης Οικονόμου: Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη

«Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Επεσήμανε πως ενεργοποιήθηκαν ενιαία συντονιστικά κέντρα στις περιοχές που απειλούνται από την κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.
Πρόσθεσε πως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεταβεί σε νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.  Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά και πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 τάξεις, ευχαριστώντας όσους εμπλέκονται στη διαδικασία.
«Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικοοικονομικού βίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.