Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

''Ρουσφέτι '' Χαρίτση σε Μπακογιάννη : 8 εκ ευρώ στους 25 Δήμους της Στερεάς !

Οι καλές σχέσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονμίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση ανοίγουν τους κρουνούς για τη χρηματοδότηση των 25 Δήμων της Περιφέρειας με το ποσό των 8 εκ ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια . Αν και εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου για την εγκριση των χρημάτων , Περιφερειάρχης και  Δήμαρχοι θεωρούν δεδομένη τη χρηματοδότηση και προετοιμάζονται για την απορρόφηση των χρημάτων υπογράφοντας προγραμματικές συμβάσεις . Το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί στους Δήμους σε ετήσια βάση είναι 2,8 εκ ευρώ και για τον τρόπο  κατανομής των χρημάτων θα αποφασίσουν οι ιδιοι οι Δήμαρχοι με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής . Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ , οι Δήμαρχοι εξήραν το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη και τον αγώνα που εκανε για να ερθουν περισσότερα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , ενω δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν αμεσα τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες δημοπράτησης των εργων , ωστε στο τέλος της τριετίας να εχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν επι πλέον χρηματοδοτήσεις . Αν και τα χρήματα αυτά είναι καλοδεχούμενα για τους Δημάρχους , ωστόσο προκύπτουν και ζητήματα δεοντολογίας για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λοκρών Νίκο Λιόλιο '' για πρώτη φορά παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες χρηματοδότησης των Δήμων και χρειάζεται πλέον η μεσολάβηση της Περιφέρειας για να ερθουν χρήματα στους Δήμους '' . Ο Δήμαρχος Λοκρών εξέφρασε φόβους οτι αυτές οι διαδικασίες είναι προάγγελος αρνητικών εξελίξεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οπως είπε ΄το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στον α' βαθμό αυτοδιοίκησης απομένει να φανεί  το επόμενο διάστημα στα πλαίσια και της διοικητικής μεταρρύθμισης που εχει εξαγγελθεί .      

Στο μεταξύ τη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης των δήμων όλης της χώρας και των εποπτευόμενων φορέων τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται έγκαιρα  και αποτελεσματικά, στις απαιτήσεις των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων, εχει ανακοινώσει  το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η λειτουργία του δικτύου θα χρηματοδοτηθεί με 2 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 του νέου ΕΣΠΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα αναλάβει τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της λειτουργίας του Δικτύου.

Για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης εχει δηλώσει οτι ''σε  συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής και με στοχευμένες παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, υλοποιούμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη''.

 Επιπλέον, από τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ έχουν έως σήμερα εκδοθεί 363 προσκλήσεις για την υλοποίηση έργων στους Δήμους όλης της χώρας οι οποίες αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση ύψους  2,4 δις ευρώ. 

Το Δίκτυο θα λειτουργήσει στο σύνολο της χώρας και θα αποτελείται από εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες με εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής ανάπτυξης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων - χρηματοδοτήσεων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στις 12 Περιφέρειες .

 

Φωτογραφίες