Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σημαντική ημερίδα στη Λαμία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο - Μ. Σφακιανάκης: «Η άγνοια του διαδικτύου τιμωρεί διπλά»

Μια πολύ σημαντική και χρήσιμη ημερίδα με τίτλο «Πώς Να Παραμείνετε Ασφαλείς στο Διαδίκτυο: Νέες Μορφές Διαδικτυακών Απειλών και Πώς να τις Αντιμετωπίσετε», διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (13/5) στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Νέα Βράχα», σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Φθιώτιδας-Φωκίδας-Ευρυτανίας και το ΚΕΘΕΑ Στερεάς Ελλάδος.

Εισηγητές της Ημερίδας, ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Καλλιόπη Ιωάννου, διευθύντρια της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Διεθνές Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας.

Το «παρών» στην εκδήλωση, έδωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο αντιδήμαρχος Λαμιέων, Πάνος Φώσκολος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, Γιώργος Κυροδήμος, η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Κατερίνα Καλογήρου.

Μιλώντας στην αρχή ο κ. Σφακιανάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο χώρος δεν ήταν κατάμεστος από παιδιά που πρέπει να ακούσουν και να μάθουν πολύ σημαντικά πράγματα γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο και πως αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται από αυτά.

«Αν δεν γνωρίσουμε το διαδίκτυο, αν δεν μάθουμε το διαδίκτυο, δυστυχώς τα προβλήματα μεγαλώνουν καθημερινά. Το διαδίκτυο μεταλλάσσεται μέρα με τη μέρα και ο κόσμος μένει αδρανής όπως ήταν στα… παιδικά του χρόνια. Τώρα που μιλάμε έχουμε 100.000 περίπου ανθρώπους που έχουν εξαπατηθεί και έχουν χάσει τα χρήματά τους μέσω διαδικτύου, είναι πολλοί άνθρωποι που έχουν πέσει στην κατάθλιψη και προσωπικά έχω χειριστεί πάνω από 2000 ανθρώπους που η άγνοιά τους, τους οδήγησε να χάσουν τα χρήματά τους», τόνισε αρχικά για να συνεχίσει: «Αν μέσα από το διαδίκτυο δεν μάθεις τους κανόνες τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά και ο κόσμος είναι καταδικασμένος να υποστεί άσχημες συνέπειες. Είτε να χάσει δηλαδή τα χρήματά του, είτε τον ύπνο του. Ένα από τα δύο. Θέλω να ξέρετε ότι η άγνοια τιμωρεί. Η άγνοια του διαδικτύου τιμωρεί διπλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Σφακιανάκης, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εξαπάτησης ότι πρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να αποφεύγουν να «ανοίγουν» ειδήσεις ή διαφημίσεις περιεχομένου ότι έχουν κερδίσει χρήματα ή δώρα όπως φυσικά και να είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τελευταία οι απάτες γίνονται με ένα μήνυμα στο κινητό ότι σε πληροφορεί η τράπεζα πως έχει μπλοκάρει η κάρτα και σας ζητούν τους κωδικούς για να την ξεμπλοκάρουν. Αυτό θέλω να πω στον κόσμο, ότι δεν πρέπει με τίποτα να το απαντήσουν και να στείλουν τους κωδικούς τους. Κι αυτό γιατί η τράπεζα δε στέλνει ποτέ μήνυμα με SMS για κάτι τέτοιο. Ειδοποιεί με τηλέφωνο ή στέλνοντας σχετικό χαρτί στο σπίτι, ενώ υπογράμμισε στη συνέχεια και την ασφάλεια που πρέπει να έχουν τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να το κάνουν με πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην μπορούν να παραβιάσουν τους λογαριασμούς τους και να μπουν στα προφίλ τους.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων