Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σήμερα η ΚΥΑ με τις αποφάσεις για τον Δακτύλιο

Με περιορισμούς στις εξαιρέσεις που έχουν ελευθέρας για να κυκλοφορούν μέσα στο κέντρο της Αθήνας θα κάνει πρεμιέρα ο «καθαρός» δακτύλιος από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.

Τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν εκτός απροόπτου σήμερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάζοντας ποσοτικά κριτήρια σε όσους μπαίνουν στο κέντρο της πόλης με το μοντέλο του μονά- ζυγά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μειωμένες κάρτες δακτυλίου αναμένεται να λάβουν φέτος, βουλευτές, ευρωβουλευτές, κόμματα, γιατροί, δημοσιογράφοι, στους οποίους λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων χορηγούνται οι σχετικές άδειες.

Για παράδειγμα λιγότερες κάρτες δακτυλίου θα λάβουν οι βουλευτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα δικαιούνταν 8 άδειες για τα γραφεία και τους συνεργάτες τους και θα πάρουν 2.

Ψαλίδι προβλέπεται και για τους δημοσιογράφους ωστόσο στα κριτήρια θα προσμετράται και η έδρα της κάθε επιχείρησης. Στο δακτύλιο θα κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς τα ηλεκτρικά, υβριδικά οχήματα, τα εκ κατασκευής αυτοκίνητα αερίου και υγραερίου και από τα Euro 6 όσα εκπέμπουν έως 120 γραμμάρια ανά χιλιοστά CO2. Επιπλέον εξαιρούνται ΑΜΕΑ, δικαστές με έδρα στο κέντρο της πόλης κ.α.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Αποφασίστηκε παράλληλα να αναθεωρηθεί και το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων, για τον έλεγχο του οποίου θα υπάρξουν μέτρα αστυνόμευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Δημοτική Αστυνομία.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα εντός της πόλης που λόγω της πανδημίας αλλά και σοβαρών αλλαγών στα μέσα μετακίνησης, η κυκλοφορία των ΙΧ έχει δημιουργήσει ένα κυκλοφοριακό χάος.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR