Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στους Δήμους 1100 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ; - Μιλάνε στον “Λ.Τ.” ο Υπουργός Οικονομικών, η Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας, ο Δήμαρχος Λοκρών και οι Συνδικαλιστές

Σε παράταση φαίνεται να οδηγούνται οι δύο διαγωνισμοί της ΛΑΡΚΟ καθώς για δύο βασικές εκκρεμότητες που φρενάρουν την κούρσα των τριών τελικών υποψηφίων επενδυτών πριν την τελευταία φάση των προσφορών, σημειώνεται κινητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες απαιτείται και άλλος χρόνος προκειμένου οι «μνηστήρες» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED να μελετήσουν τα νέα δεδομένα στις υποθέσεις - αγκάθια των εργαζομένων και των περιβαλλοντικών όρων και να προετοιμάσουν τις δεσμευτικές προτάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το περιβαλλοντικό, το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να έχει ετοιμάσει το σχέδιο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Κινητικότητα, όμως, καταγράφεται και στο θέμα των 1.100 εργαζομένων.

Με βάση τη διαδικασία εκκαθάρισης της βιομηχανίας δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για επαναπροσληψή τους από το νέο επενδυτή. Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά σχέδιο μετάταξης μέρους του προσωπικού που ενδεχομένως η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ δεν θα θελήσει να διατηρήσει στις θέσεις εργασίας στους Δήμους και αλλους οργανισμούς του δημοσίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων” την κύρια επίβλεψη αυτού του σχεδίου έχουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας το θέμα της τύχης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ “είναι κομβικής σημασίας”, όπως δήλωσε αποκλειστικά στον “Λ.Τ.” η πρόεδρος Σοφία Ανεστοπούλου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι εφόσον ευοδωθεί ο διαγωνισμός, ο νέος ιδιοκτήτης να αποφασίσει πόσοι και ποιοι από τους νυν εργαζόμενους είναι απαραίτητοι για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Οι υπόλοιποι; Ίσως δοθεί αυτή η λύση που προτείνει η κυβέρνηση. Μετάταξη αναλόγως προσόντων σε ΟΤΑ και Δημόσιο.


Επιχείρηση ...αποπροσανατολισμού ή ρεαλιστική πρόταση ;


Μετα τις πληροφορίες ομως που είδαν το φως της δημοσιότητας για εξέταση πιθανού σεναρίου μετάταξης των 1100 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε Δήμους το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Για επιχείρηση αποπροσανατολισμού απο την πλευρά της κυβέρνησης, μιλά η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας Σοφία Ανεστοπούλου.

“Με τις ενεργειές της η κυβέρνηση αντι να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων που παλεύουν εδώ κι ένα χρόνο και βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας κι ενώ έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά... δικαιώματα... προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με τις διαδικασίες που ακολουθεί.

Σύμφωνα με την κ. Ανεστοπούλου “ουδέποτε οι εργαζόμενοι στην Λάρκο ζητησαν μετατάξεις. Ιδιαίτερα στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζει η κ. Ανεστοπούλου, όταν ετέθη ερώτηση αν σκέφτονται.. μετατάξεις.. κατηγορηματικά ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.. όπως και ξεκαθάρισε.. ότι κάτω απο την ηλικία των 59..ετών δεν υπάρχει προσυντασυνταξιοδοτικό πρόγραμμα”.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σημειώνει η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, εμμένουν στις αποφάσεις των Διοικητικών τους συμβουλίων για συνέχιση της λειτουργίας της
ΛΑΡΚΟ, για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και βέβαια για διασφάλιση των εργασιακών τους κεκτημένων”.

Σε περίπτωση επίσημης πρότασης από το αρμόδιο υπουργείο, ξεκαθαρίζει η κ. Ανεστοπούλου, τα Διοικητικά συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΛΑΡΚΟ θα αξιολογήσουν τις προτάσεις και τα υπάρχοντα δεδομένα και θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες τους, τις οποίες σαφώς θα στηρίξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας.

Μπορούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να περάσουν στον Δημόσιο ή σε Δήμους ώστε να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας;

“Στόχος όλων μας είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να διασφαλιστούν την επόμενη μέρα όλες οι θέσεις εργασίας” διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. “Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να αναζητηθούν και άλλες λύσεις για όσους ενδεχομένως δεν απορροφηθούν στη νέα εταιρία”.

Τα σωματεία της Λάρκο, ζητούν συναντήσεις με την ειδική διαχείριση και το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν για το μέλλον των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέντζελος σε αποκλειστική δηλωσή του στον “Λ.Τ.”, επανέλαβε την πάγια θέση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι ζητούν, είπε,  να διατηρηθεί η βιομηχανία υπό κρατικό έλεγχο, να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Mέχρι σήμερα, τονίζει ο κ. Κορέντζελος, δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Περιμένουμε να κάνουμε μια συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία και να συζητήσουμε τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ και το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Όσον αφορά το σχέδιο των μετατάξεων, το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να το συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και όχι να προσπαθεί να διαμορφώσει τετελεσμένα με διαρροές στον τύπο, υπογραμμίζει ο κ. Κορέντζελος, μιλώντας στον “Λ.Τ.”.

Την πρόταση απορρίπτει και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. 


Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές: “Είμαστε θετικοί απέναντι σε κάθε σχέδιο που προσφέρει θέσεις εργασίας για την επόμενη ημέρα”

Με θετικό μάτι βλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για μετατάξεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στους Δήμους, ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στον “Λ.Τ.” σημειώνει τα εξής:

“Η βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ διαχρονικά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, υψηλού κόστους ενέργειας, έλλειψης εκσυγχρονισμού και επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων.

Η λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα, παρά την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τον υψηλό αριθμό θανατηφόρων δυστυχημάτων, έχει συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση της περιοχής.

Η λειτουργία της εταιρείας στηρίζει την τοπική οικονομία άμεσα και έμμεσα και διαμορφώνει συνθήκες παραμονής του εργατικού δυναμικού στον τόπο μας.

Οι οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας, εξαιτίας πολλαπλών και διαχρονικών αστοχιών, έχουν οδηγήσει στο καθεστώς της εκκαθάρισης και στην επιχειρησιακή και εργασιακή αβεβαιότητα. Στη δύσκολη αυτή στιγμή ο αγώνας των εργαζομένων είναι κρισιμότερος παρά ποτέ.

Ολόκληρη η τοπική κοινωνία στέκεται αλληλέγγυα στην προσπάθεια των εργαζομένων να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και το μέλλον των οικογενειών τους.

Προσωπικά, ως Δήμαρχος Λοκρών, θεωρώ πως η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ είναι επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό, καθώς αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας και για τη συνέχιση λειτουργίας της παραγωγής και των ορυχείων.

Η παύση της λειτουργίας της θα είναι ένα ολέθριο σενάριο, το οποίο θα κλονίσει συθέμελα την τοπική οικονομία και θα εκτινάξει το ποσοστό των ανέργων.

Η ανεύρεση επαγγελματικής προοπτικής ή εθελούσιας εξόδου που θα οδηγήσει σε συνταξιοδότηση είναι η λύση την οποία επιδιώκει η τοπική κοινωνία από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ως Δημοτική αρχή είμαστε θετικοί απέναντι σε κάθε προτεινόμενο σχέδιο που προσφέρει θέσεις εργασίας για την επόμενη ημέρα στους εργαζομένους που δεν θα συνεχίσουν στη νέα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της λύσης της απορρόφησης, μέσω μετακίνησης, εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στους ΟΤΑ”.


25 Οκτωβρίου η κρίσιμη ημερομηνία !


Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταθέτουν χρονικά το πλάνο που φέρεται να είχαν ο ειδικός διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Ο πρώτος προγραμμάτιζε τον διαγωνισμό μεταβίβασης των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς για τις αρχές Οκτωβρίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει τον διαγωνισμό μίσθωσης του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι για τις 25 Οκτωβρίου.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ).

Επίσης στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας (περιοχή Άγιος Ιωάννης), της Καστοριάς κι άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Τον περασμένο Ιούνιο Λάρκο και ΔΕΗ, υπέγραψαν μια σύμβαση για την προμήθεια ρεύματος προκειμένου η βιομηχανία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο διάστημα που θα τρέξει ο διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Μέχρι σήμερα η βιομηχανία έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και δεν έχει αυξηθεί το ύψος των απαιτήσεων της ΔΕΗ, που σε κάθε περίπτωση είναι υπέρογκες και ανέρχονται σε 357,447 εκατ. ευρώ. Η λήξη της σύμβασης που υπεγράφη με τη ΔΕΗ, συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση της βιομηχανίας.

Η Λάρκο ως γνωστόν έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Για να προχωρήσει ωστόσο ο διαγωνισμός θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, η οποία και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. 

H νομοθετική ρύθμιση που έθεσε την εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% εντός 12 μηνών, τότε ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Προ ημερών μάλιστα ο ειδικός εκκαθαριστής απέστειλε σε διευθυντικά στελέχη της Λάρκο επιστολή στην οποία γίνεται αναφορά σε σταμάτημα της λειτουργίας της εταιρείας από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος της πώλησης.

Η χρονική συγκυρία πάντως δεν θεωρείται ιδανική με δεδομένη την εξαιρετική μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον της αγοράς των μετάλλων, που έχει οδηγήσει την τιμή του νικελίου σε σημαντικές διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη άνοιξη οι τιμές είχαν υποχωρήσει έως και τα 11 χιλιάδες δολάρια ο τόνος, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου κατεγράφη υψηλό έτους στα 15,66 χιλιάδες δολάρια ο τόνος. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, οι προοπτικές για το νικέλιο είναι θετικές καθώς το μέταλλο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών.

Ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών του νικελίου πάντως, η Λάρκο συνεχίζει να είναι ζημιογόνος εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής που εμφανίζει. Για να καταστεί η εταιρεία βιώσιμη, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν από το νέο ιδιοκτήτη, όποτε αυτός προκύψει, εκτεταμένες επενδύσεις.

 

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness