Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ...ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ !

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής

 

Στην καταγραφή των ετοιμόρροπων κτηρίων που είναι επικίνδυνα προχωρούν οι Δήμοι στη Φθιώτιδα, σε συνέχεια των άμεσων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Σύμφωνα με έρευνα του “Λ.Τ.” η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτηρίων έχει ολοκληρωθεί ήδη στους Δήμους Λοκρών και Αμφίκλειας - Ελάτειας και οι σχετικοί κατάλογοι έχουν σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
 
Αν και δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά αντίθετα ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς εμπλέκονται πολλοί παράγοντες στη διαδικασία καταγραφής και ελέγχου αυτών των ετοιμόρροπων κτηρίων, εν τούτοις οι Δήμαρχοι Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές και Αμφίκλειας - Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, από την πρώτη στιγμή συγκρότησαν τις αρμόδιες επιτροπες και βγήκαν στους δρόμους για να καταγράψουν όλα αυτά τα κτήρια που βρίσκονται στα όρια των Δήμων τους.
 
“Επικίνδυνα - ετοιμόρροπα κτίρια στο Δήμο Λοκρών υπάρχουν κυρίως εξαιτίας εγκατάλειψης από τους κληρονόμους για λόγους που έχουν να κάνουν είτε με την ύπαρξη πολλών κληρονόμων, είτε με έλλειψη ενδιαφέροντος κατοίκησης τους εξαιτίας εσωτερικής μετανάστευσης” δηλώνει στον “Λ.Τ.” ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές.
 
“Ο Δήμος Λοκρών, επισημαίνει ο κ. Ζεκεντές, σε συνέχεια αιτήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 5 Νοεμβρίου 2020 απέστειλε αναλυτική λίστα στις 10.11.20 με 39 ετοιμόρροπα κτίρια σε 9 διαφορετικές κοινότητες του Δήμου.
 
Στα εν λόγω κτίρια θα γίνει έλεγχος από το ΤΕΕ αναφορικά με την κατάσταση τους και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Είναι μια θετική απόφαση του Υπουργείου που ελπίζουμε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα και να έχει συνέχεια σε ετήσια βάση”.
 
Μετά την καταγραφή των κτηρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι Δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτηρίων.
 
Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο, ενώ θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία του Δημοσίου.
 
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο οποίος θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτήρια σε κάθε περιοχή.
 
Το αίτημα του υπουργείου καλεί όλους τους Δήμους της χώρας να αποστείλουν στο ΥΠΕΝ, κατάλογο των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και κατασκευών, που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, με αναγραφή της ακριβούς διεύθυνσης αυτών, προκειμένου το Υπουργείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να προχωρήσει σε σχετική αυτοψία.
 
Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτήρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά
στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους Δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά.
 
Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου.
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η καταγραφή για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτήρια γίνεται υπό το βάρος της τραγωδίας στη Σάμο και την απώλεια δύο νέων παιδιών.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου Μονότονο χρώμα ο γυρισμός.Άλλοθι, στην εχθρική συμφιλίωσηπου συνταιριάσαμε,στην ξεχασμένη απλότητα της μοναξιάς.Μεγαλόπρεπο χάρισμα...
randomness