Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συγκέντρωση και πορεία στη Λαμία ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Λαμίας, ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που υπογράφουν τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. 

Συμμετείχαν φοιτητές από όλες τις σχολές της Λαμίας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, το Εργατουπαλληλικό κέντρο Λαμίας, ενώ πήρε μέρος και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Λαμίας. Περίπου στη 1μιση, αφού προηγήθηκε μια τοποθέτηση από μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Θετικών Επιστημών, ξεκίνησε η πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη και πάλι την πλατεία Πάρκου. 

Νωρίτερα, σε κοινό ψήφισμα που είχε δημοσιεύσει ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΣΘΕ, σημείωνε τα εξής : 

- Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

- Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι παραβατικοί ή τρομοκράτες!

- Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!

- Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές, πέρα από την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο, καταγγέλλουν και τη μέχρι τώρα διαχείριση του ανοίγματος των σχολείων από τη Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σημείωναν : «Είδαμε για άλλη μια φορά τα σχολεία μας να ανοίγουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μας από τον κορονοϊό. Ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα με την πιθανή εμφάνιση κρούσματος στο σχολείο μας και νιώθουμε να κινδυνεύουμε όλο και πιο πολύ εμείς και οι οικογένειές μας. Τόσο καιρό που ήμαστε σε καραντίνα, δεν έγιναν απολυμάνσεις στα σχολεία μας, δεν έγινε προσπάθεια να σπάσουν τα τμήματα, ώστε να είμαστε 15 μαθητές ανά τάξη και να μπορούμε να τηρούμε τις αποστάσεις, ούτε είδαμε να αυξάνονται τα δρομολόγια των σχολικών για να μην είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Αντί η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα ζητήματα περνάει νομοσχέδιο, που κάνει χειρότερο το σχολείο μας».

Νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίηση μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών , βλέπει στο  νομοσχέδιο για την Παιδεία η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ .

Οπως αναφέρει στην ανακοινωσή της ''η  καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε συνδυασμό με τον πολλαπλής και διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση  αποτελεί ουσιαστικά ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Οδηγεί στον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση υποψηφίων και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια, όπου δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων. Η όλη μεθόδευση σφραγίζεται με τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων.

Επιπλέον, η πρόβλεψη για 1000 θέσεις ειδικών φρουρών και άγνωστο αριθμό κατώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, αντί για διδάσκοντες ερευνητές και ειδικό προσωπικό διοικητικής υποστήριξης αποκαλύπτουν την ουσία της ακαδημαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης: Αστυνόμευση αντί για ενίσχυση της μορφωτικής αποστολής των ΑΕΙ.

Με την διάθεση ενός μεγάλου ποσού για την πρόσληψη αστυνομικών, επαναλαμβάνεται αυτό που βιώνουμε καθημερινά: ασύλληπτες σπατάλες για την ενίσχυση πελατειακών σχέσεων. Εκτός αν η Κυβέρνηση προτιμάει να διορίζει αστυνομικούς αντί καθηγητές ώστε να συνεχίσει να κρατά τις πρωτιές στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται πεισματικά, όχι μόνον να δημιουργήσει νέες θέσεις καθηγητών, αλλά και να προχωρήσει, όπως από τον νόμο είναι υποχρεωμένο να πράξει, στη προκύρηξη των θέσεων των περίπου 300 καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.

Η εισαγωγή ειδικού πειθαρχικού δικαίου αποκλειστικά για τους φοιτητές, με την ανάθεση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων σε μονοπρόσωπα όργανα είναι μια σκοταδιστική επιλογή που μόνο αναταραχή και διχασμό θα επιφέρει στο πανεπιστημιακό κλίμα, σε συνδυασμό με την προς καθιέρωση ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

Τα πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Διοικούνται με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές''.

Τέλος η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε μαχητική, με όρους μαζικού κινήματος, ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης

Φωτογραφίες

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.