Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συμμετοχή του Γιάννη Περλεπέ στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2017 - Ως συντονιστής σε πάνελ με θέμα «Ανάπτυξη και Χρέος»

Στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχε ως συντονιστής σε πάνελ με θέμα «Ανάπτυξη και Χρέος» ο Γιάννης Περλεπές και συνομιλητές τον Δημήτρη Λιάκο, Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, και τον Γερμανό καθηγητή Λαρς Φελντ, Διευθυντή του Ινστιτούτου Walter Eucken και μέλος της 5μελούς Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των 4 ημερών του συνεδρίου (5-7 Μαρτίου 2017) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο των Δελφών αναλύθηκε και συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων με επίκεντρο βέβαια αυτά που κυριαρχούν και στον δημόσιο διάλογο της Ελλάδας, δηλαδή η ταχύτητα αξιολόγησης, το ύψος των μέτρων, ο χρονικός ορίζοντας για την ανάπτυξη, το χρέος, οι κίνδυνοι για το ασφαλιστικό λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος, η αντοχή της κοινωνίας στις αυξανόμενες δυσκολίες, η σταθερότητα πολιτικού συστήματος κ.λ.π. Δεν έμειναν εκτός αντζέντας τα θέματα που απασχολούν τη διεθνή επικαιρότητα, όπως η διακυβέρνηση Τραμπ, το Brexit, η αντοχή του αλλά και να συνομιλήσουν προσωπικώς με δεκάδες εκπροσώπους του πολιτικού, του τραπεζικού, του ακαδημαϊκού, του δημοσιογραφικού και του επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την αφορμή για να ανοίξει ένα νέο θέμα συζήτησης με τον Δημήτρη Λιάκο έδωσε ο Γιάννης Περλεπές ρωτώντας κατά πόσον απασχολεί την κυβέρνηση το ιδιωτικό χρέος που αποτελεί το καθημερινό «βάσανο» σχεδόν όλων των Ελλήνων. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ διαβεβαίωσε ότι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους απασχολεί και την κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς αυτό το συσσωρευμένο χρέος είναι ένας εξίσου ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να μειωθεί. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι απαιτείται θάρρος από το πολιτικό σύστημα για την επίλυσή του καθώς πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτεία να πει σαφώς πόσα κάποιος μπορεί να πάρει και πόσα να ρυθμίσει.

Για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους ο Δημήτρης Λιάκος απέρριψε απερίφραστα την επιλογή δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων με τη χρήση του μοντέλου κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά, καθώς θεωρεί σαφώς ότι αυτό τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο. Τέθηκε υπέρ της χάραξης πιο «ομαλών δημοσιονομικών μονοπατιών» μέσω της επιμήκυνσης της λήξης του χρέους.

Ο καθηγητής Λαρς Φελντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος πλεονασμάτων ύψους 3,5% για την επόμενη 20ετία σύμφωνα με τις προτάσεις του ΔΝΤ δεν είναι ρεαλιστικός. Εντελώς διαφορετική άποψη έχει και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να επιλεγεί η μέθοδος του μπιγκ μπανγκ, δηλαδή να γίνουν άμεσα και όλες μαζί οι αλλαγές. Και τάχθηκε υπέρ αυτών που υποστηρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τυπικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα. Ο καθηγητής Φελντ εμφανίζεται ως υπέρμαχος των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς πιστεύει ότι έτσι θα απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς και θα αρθούν οι περιορισμοί που κωλύουν τις πολυαναμενόμενες επενδύσεις. Κατά τη γνώμη του, ο δημόσιος τομέας παραμένει ακόμη πολύ μεγάλος και αυτό είναι από τα θέματα που θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση όπως και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το μέλος της Επιτροπής των Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης δεν εξαίρεσε από το πλαίσιο των αλλαγών και αυτές που αφορούν τη φορολογία εισοδημάτων και επιχειρήσεων υποστηρίζοντας ότι τα φορολογικά κίνητρα είναι από τα ισχυρότερα για την ανάκαμψη γιατί οι επενδυτές προσφέρουν κεφάλαια μόνον όταν ξέρουν ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογία.

 

 

    

 

Απόψεις

Tους κάλυψε όλους ο Σταϊκούρας !@ Tην συμβολή τριών κυβερνήσεων στην υλοποίηση του οδικού άξονα Ε-65 εξήρε με την ομιλία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης του...

Αθλητικά

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness