Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συναγερμός στη γέφυρα του Σπερχειού προειδοποιεί για τις πλημμύρες !

Η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και του δημόσιου συμφέροντος . Ενα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στον Σπερχειό ποταμό παρουσίασαν σήμερα στον Φρατζόμυλο Λαμίας η Περιφέρεια Στερεάς και ο Δήμος Λαμιέων . Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας  Αθανάσιος  Καρακάντζας , ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος , οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Αποστολόπουλος και Κώστας Καραγιάννης και η προισταμένη της Περιφέρειας Αθανασία Ζωβοίλη , βρέθηκαν σήμερα  στη σιδηροδρομική γέφυρα του Σπερχειού ποταμού, κάτω από το χωριό Φραντζή Λαμίας , εκεί οπου εγινε  η  παρουσίαση του πιλοτικού συστήματος

έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων,

από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου Δρ. Γεώργιο Ζάρδα.

Ο καθηγητής   παρουσίασε  στους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου το πληροφοριακό σύστημα που έχει  υλοποιήσει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Πρόκειται για  τη λειτουργία ενός αυτόματου συστήματος παρακολούθησης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων καθώς και ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου σε περίπτωση κακοκαιρίας .

Περιφέρεια και Δήμος Λαμιέων ευελπιστούν οτι με αυτή την εφαρμογή θα καταφέρουν να περιορίσουν σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μας και να θωρακίσουν αντιπλημμυρικά το Σπερχειό ποταμό , διασώζοντας τις περιουσίες των ανθρώπων .

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organization) «οι πλημμύρες έχουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα συγκριτικά με όλες τις φυσικές καταστροφές και επηρεάζουν το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως». Επιπλέον «έχει παρατηρηθεί αύξηση της πρόκλησης πλημμυρών στις αστικές περιοχές, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους φτωχούς ανθρώπους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Τις τελευταίες δεκαετίες πολλά μέτρα έχουν εφαρμοστεί, τεχνικά και μη, με σκοπό να βοηθήσουν τις κοινότητες να μάθουν να διαβιούν με το κίνδυνο πλημμύρας και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Η έγκαιρη προειδοποίηση είναι πολύ σημαντική για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Προέκυψε από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι τα βασικά τμήματα ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (ΣΕΠ) για ξαφνικές πλημμύρες είναι η  γνώση του κινδύνου και των τρωτών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη ενός Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης , η παρακολούθηση των απαραίτητων παραμέτρων για τη πρόβλεψη του κινδύνου ,  η ενημέρωση του πληθυσμού για τη σωστή κατανόηση των προειδοποιήσεων και διάδοση της προειδοποίησης  και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Φωτογραφίες

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.