Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση με τον Λιμενάρχη Στυλίδας για τον Μαλιακό

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση είχαν σήμερα τα μέλη της Γραμματείας της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS με τον νέο Λιμενάρχη Στυλίδας Στέφανο Καλαμίδα

 

Η συνάντηση είχε μεν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, γιατί ο κ Καλαμίδας ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα του Λιμενάρχη, αλλά ήταν και στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Λιμεναρχείου σχετικά με το Δέλτα του Σπερχειού και την παράνομη αλιεία και θήρα.

 

Ο κ Καλαμίδας  γνώστης των προβλημάτων του Μαλιακού και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του , αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που εχει αναλάβει προκειμένου να μπεί μια τάξη στο χαοτικό καθεστώς της ασυδοσίας.

 

Τα μέλη της Κίνησης ανέλυσαν στον Λιμενάρχη τα διαχρονικά αιτήματα για την προστασία του Μαλιακού, επικεντρώνοντας στη ρύπανση, την προσβασιμότητα των ακτών, την προστασία και την ανάδειξη του κόλπου ως πηγή πλούτου για την περιοχή. Ο Λιμενάρχης  κ.  Καλαμίδας εξέφρασε την άποψη  ότι  είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς φορείς και τις κινήσεις πολιτών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της προστασίας ανεβάζοντας και τον πήχη των προσδοκιών.

 Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί  στην  ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών για την προστασία του οικοσυστήματος των εκβολών του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου . Σε ό,τι αφορά δε στην καταστολή, θα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες στην ποινικοποίηση της παράνομης αλιείας και την απαγόρευση της θήρας στο τμήμα που αφορά στην φιλοξενία των πουλιών, που τυγχάνουν ειδικής προστασίας στα πλαίσια της περιοχής Natura.