Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση Σταικούρα-Ζεκεντέ για τα ''κόκκινα σπίτια'' στη Μαλεσίνα

Μέσα από μια μακροχρόνια προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων" οικοπέδων στην Μαλεσινα και μετά από μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία ενστάσεων των κατοίκων προκειμένου να νομιμοποιήσουν την ιδιοκτησία τους, η δημοτική αρχή  σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο  Σταϊκούρα πέτυχαν τον καλύτερο δυνατό τρόπο επίλυσης αυτού του σύνθετου προβλήματος.

Ο  Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε χθες το απόγευμα   τη Μαλεσίνα  και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ προκειμένουνα εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες της Υπουργικής Απόφασης που πρέπει να εκδοθεί για το χρόνιο πρόβλημα των κόκκινων οικοπέδων στη Μαλεσίνα που παίρνει οριστικά το δρόμο του για να λυθεί , καθώς ψηφίστηκε στην  Ολομέλεια  της Βουλής, η σχετική διάταξη .

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λοκρών  Θανάση Ζεκεντέ , ''η  διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε για 600 περίπου ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα στο κτηματολόγιο να εμφανίζονται ως κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Ακολούθησε διαδικασία ενστάσεων τη δεκαετία του 2000 μετά τις αρχικές εγγραφές κτηματογράφησης της Μαλεσίνας. Εξ αυτών οι μισές περίπου ενστάσεις έγιναν αποδεκτές και δεν διεκδικούνται πλέον από το ελληνικό δημόσιο. Οι υπόλοιπες είτε έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα που δεν κατέθεσαν στη διαδικασία των ενστάσεων τότε είτε δεν έχουν στοιχεία ιδιοκτησίας.

Ως Δημοτική αρχή , σημειώνει ο κ. Ζεκεντές , ενημερώσαμε την κυβέρνηση σχετικά με το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα. Ακολούθησε προσωπική μου συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, των υπηρεσιακών παραγόντων της πολιτείας και του Δήμου Λοκρών, ώστε να βρεθεί ο βέλτιστος δυνατός τρόπος επίλυσης του σύνθετου αυτού προβλήματος.

Σε συνέχεια αυτών ψηφίστηκε χθες η διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τους Βουλευτές, με την οποία δρομολογείται λύση στο ζήτημα με τα «κόκκινα σπίτια», η οποία και παρατίθεται στη συνέχεια.

Θα ακολουθήσει πρόσκληση υποβολής των υπαρχόντων νομιμοποιητικών στοιχείων από τους περίπου 350 φερόμενους ιδιοκτήτες στο Δημοτικό Κατάστημα Μαλεσίνας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η πενταμελής επιτροπή που συστάθηκε με τη εν λόγω  διάταξη η οποία θα συγκροτηθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών για να γνωμοδοτήσει ως 30.09.21 για την παραχώρηση σε αυτούς των αρχικώς παραχωρηθεισών εκτάσεων''.

    

randomness