Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνεχίζεται το μεσημέρι το θρίλερ του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας

Μετά  από δέκα και πλέον ώρες  συνεδρίασης  με ένταση , αρκετές και πολύωρές διακοπές το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατάφερε ουτε αυτή τη φορά να πάρει απόφαση για να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιωτική εταιρεία με την υπογραφή σύμβασης . Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διεκόπη  οριστικά  λίγο μετά τις 1 τα μεσάνυχτα   και ενώ είχε προηγηθεί  δίωρη διακοπή με τον πρόεδρο του Σώματος να καλεί την Αστυνομία για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συμβουλίου.

Οι απολυμένοι   συμβασιούχοι καθαριότητας  παρέμειναν στην αίθουσα της Οδού Αινιάνων μέχρι αργά το βράδυ καταλαμβάνοντας  για μια ακόμη  φορά τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό  να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το θέμα της καθαριότητας.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος Ζάχος Χαλβαντζής διέκοψε την συνεδρίαση και συγκάλεσε  το σώμα για σήμερα το μεσημέρι  στις 2:00 μμ για συνέχιση της συνεδρίασης  από το σημείο που διεκόπη .

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση χρειάστηκε να διακόψει τις εργασίες του τέσσερις  φορές . Την πρώτη φορά διέκοψε τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Σώματος για να εκτονωθεί η κατάσταση και να ηρεμήσουν τα πνεύματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του οργάνου . Η πρώτη διακοπή κράτησε δύο περίπου ωρες . Τη δεύτερη φορά η διακοπή εγινε μετά από τηλεφώνημα ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην αίθουσα της οδού Αινιάνων.

Η αίθουσα  συνεδριάσεων εκκενώθηκε και κατέφθασαν αστυνομία και πυροτεχνουργός για να την ερευνήσουν .

 Τελικά μετά την επιστροφή στην αίθουσα  λίγο πριν τις 11 το βράδυ κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας οι απολυμένοι συμβασιούχοι έκαναν κατάληψη της έδρας και κατάφεραν για μια ακόμη φορά να μπλοκάρουν την διαδικασία.   Το δημοτικό συμβούλιο διεκόπηκε  για τρίτη φορά για μια ώρα. 

Τελικά  λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα μετά τις συνεχείς παρεμβασεις των απολυμένων που εμπόδιζαν τον γραμματέα να εκφωνεί τα ονόματα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου  προχώρησε  στη διακοπή της συνεδρίασης που έληξε χωρίς απόφαση.

Η προχθεσινή   μαραθώνια συνεδρίαση  παρουσία των απολυμένων συμβασιούχων στη καθαριότητα  έγινε σε εκρηκτικό κλίμα.   που έφτασε μάλιστα  μέχρι την κλήση της Αστυνομίας.  Το γεγονός της παρουσίας της αστυνομίας μέσα στην αίθουσα της  συνεδρίασης  έγινε μετά από κλήση  του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ζάχο Χαλβαντζή για να επιβληθεί η τάξη  με το αιτιολογικό ότι οι απολυμένοι  συμβασιούχοι  διαμαρτύρονταν  όρθιοι και κοντά στα έδρανα.  Η Αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στην παρουσία της αστυνομίας στην αίθουσα  και προειδοποίησε ότι πως, αν δεν  φύγουν  οι αστυνομικές δυνάμεις, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

 Κατά τη συζήτηση του επίμαχου θέματος   της απ΄ευθείας ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη με εισηγηση του Αντιδημάρχου κ. Λάμπρου,  παρεμβάσεις υπερ των απολυμένων εκαναν ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στο Δημο Λαμίας κ. Παπαιωάννου και ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Πετρόπουλος.

Τόσο  οι συνδικαλιστές  όσο και οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  ζήτησαν    από το Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των 47 απολυμένων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων του ΑΣΕΠ και την ακύρωση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο. Μια απόφαση που όπως τονίστηκε  θα έβαζε τέλος στο αδιέξοδο και την  επικίνδυνη  για την υγεία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Λαμία  και τα Δημοτικά διαμερίσματα  με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

 Ο  εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ  ζήτησε επίσης να απαντήσει ο Δήμαρχος αν αληθεύει η καταγγελία  ότι χρησιμοποιούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων  συμβασιούχοι  με 8μηνα κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε  επίσης καταγγελία  από την αντιπολίτευση ότι  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας ακύρωσε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων με την οποία εγκρίθηκε η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση και διαγωνισμό με προσφορές για την αποκομιδή των απορριμμάτων.  Το σκεπτικό της απόρριψης αναφέρει οτι δεν ελήφθη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της απ΄ευθείας ανάθεσης σε ιδιώτη.

Ο δήμαρχος   παρά τις αντιδράσεις  έμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του ενώ  σε αντιπερισπασμό απαντώντας στις κατηγορίες του Γ. Κοτρωνιά για καθυστερήσεις στις εργασιες του ΔΑΚ  άφησε   σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής  για  υπεξαιρέσεις   σε δημοτικές επιχειρήσεις που  διερευνά η Δικαιοσύνη . Οπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος εκτός από την υπόθεση του ΔΗΠΕΘΕ η δικαιοσύνη διερευνά  υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, την Φιλαρμονική και το Α’ και Δ΄ΚΑΠΗ.’

''Αν είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα οι έλεγχοι και είχε απονεμηθεί δικαιοσύνη , σήμερα η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας θα ηταν πιο προσεκτική στους χαρακτηρισμού της''  υπογράμμισε  ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης

Φωτογραφίες