Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνεχίζουν την αποχή οι υποθηκοφύλακες!

Έως τις 5 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας μεταξύ των οποίων και της Λαμίας  λόγω της συνέχισης αποχής των άμισθων υποθηκοφυλάκων.

Τα υποθηκοφυλακεία συμμετέχουν στην αποχή που κήρυξε η Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη σύσταση του Οργανισμού Κτηματολογίου, ο οποίος καταργεί τα υποθηκοφυλακεία παρά το γεγονός ότι ο σχετικός θεσμός προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Με το σχέδιο νόμου συστήνεται ένας ενιαίος φορέας, ο «Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου», ο οποίος θα αναλάβει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας έως το 2020, τη λειτουργία, καθώς και τη σταδιακή συγχώνευση των υφιστάμενων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων  τα οποία καταργούνται σε διάστημα δύο ετών.

Στο νέο οργανισμό προβλέπεται να μεταφερθούν όσοι εργάζονται σήμερα στα υποθηκοφυλάκων και στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση.

Η μετάβαση θα γίνει εντός διετίας ουσιαστικά θα κλείσουν τα 394 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σήμερα και πλέον θα υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία με 17 κτηματολογικά γραφεία και 69 υποκαταστήματα τα οποία θα έχει ο νέος οργανισμός.

Ο νέος χάρτης προβλέπει τη σύσταση Κτηματολογικού  Γραφείου Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία και τα υποκαταστήματα Λιβαδειάς, Θήβας, Χαλκίδας, Καρπενησίου, Άμφισσας. 

Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου, ενώ έφτασε μέχρι τη Βουλή έπειτα από ερωτήσεις βουλευτών .  Με την κρατικοποίηση των άμισθων αυτών υποθηκοφυλακείων, δημοσιουπαλληλοποιούνται άτομα που είχαν εργασία, αντί να βρουν δουλειά νέοι άνθρωποι χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου, αφού οι νέοι υποθηκοφύλακες θα λάμβαναν τις αμοιβές που σήμερα λαμβάνουν από τους συναλλασσομένους, αντί για τους υποθηκοφύλακες, οι αναπληρωτές συμβολαιογράφοι. Σύμφωνα με την Ενωση Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδας ο κρατικός προυπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατα 2.347.644 ευρώ ετησίως . 
 


   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.