Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Συνέντευξη στον ''ΛΤ'' του Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά :''Αυτά είναι τα οπλα μας εναντίον του Κορωνοιού'' !

 

 

 

 

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής είναι Διοίκηση , γιατροί , νοσηλευτές και γενικά ολοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λαμίας , παίρνοντας ολα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας . ''Εχουμε πάρει τα μέτρα μας '' δηλώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς σε αποκλειστική συνέντευξη στον ''ΛΤ'' , ενω ζητά απο τους πολίτες να μην ανησυχούν , δηλώνοντας οτι ''είμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα για τον κορωνοιό'' ! 

Σύμφωνα με τον Διοικητή , το Νοσοκομείο εχει στη διαθεσή του ολα τα οπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας , ενω ταχύτατα προχωρούν και οι διαγωνισμοί για την προμήθεια μηχανημάτων και υλικού προστασίας .

Βλέποντας οτι η πανδημία διογκώνεται και στη χώρα μας , οπως και στις αλλες χώρες , λαμβάνουμε και εμείς τα μέτρα μας , είτε απο παλιότερους διαγωνισμούς που εκκρεμούσαν , είτε απο αυτά που προκύπτουν τώρα , ενω  μας δίνει τη δυνατότητα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης να κάνουμε γρήγορες διαδικασίες και να ετοιμάσουμε το Νοσοκομείο για να λειτουργήσει σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης .

Eνα σημαντικό όπλο στην διαπίστωση κρουσμάτων κορωνοιού, απέκτησε το Νοσοκομείο Λαμίας. Το μηχάνημα στο οποίο θα γίνονται τα τεστ κορωνοϊού, θα δίνει πλέον άμεσα αποτελέσματα στα πιθανά κρούσματα που θα φτάνουν στο Νοσοκομείο της πόλης μας.

Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό θα αντιμετωπίζονται άμεσα, αφού δεν θα χρειάζεται να μεσολαβούν κρίσιμα 24ωρα μέχρι να φτάσουν τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Μάλιστα ο κ. Κολοκυθάς τονίζει οτι απο την ερχόμενη εβδομάδα θα φτάσουν και τα αντιδραστήρια ώστε άμεσα να μπει σε λειτουργία το μηχάνημα ανίχνευσης του ιού.

Συνέντευξη στον Χρήστο Αλεξανδρή

 
 
Ερώτηση :Οπως είναι γνωστό το Νοσοκομείο Λαμίας με απόφαση του υπουργείου Υγείας εχει συστρατευτεί στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοιού . Σε ποιά κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα κύριε Διοικητά ;
 
Απάντηση : Πολύ σωστά απο την αρχή το Νοσοκομείο Λαμίας ορίστηκε ως αναπληρωματικό Νοσοκομείο αναφοράς της Λάρισας . Αυτό με απλά λόγια σημαίνει οτι αν προκύψει κάποιο θετικό κρούσμα , αυτό θα διακομιστεί για νοσηλεία στη Λάρισα . Εάν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει ολα τα περιστατικά τα οποία προσέρχονται , τότε το Νοσοκομείο Λαμίας παίρνει θέση και αρχίζει και αυτό να νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοιό . Στα πλαίσια αυτά και βλέποντας οτι η πανδημία διογκώνεται και στη χώρα μας , οπως και στις αλλες χώρες , λαμβάνουμε και εμείς τα μέτρα μας , είτε απο παλιότερους διαγωνισμούς που εκκρεμούσαν , είτε απο αυτά που προκύπτουν τώρα και μας δίνει τη δυνατότητα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου να κάνουμε γρήγορες διαδικασίες και να ετοιμάσουμε το Νοσοκομείο για να λειτουργήσει σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης οπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα . Συγκεκριμένα , εχοντας την τύχη να εχει παραδοθεί το καλοκαίρι το Σανατόριο προς χρήση και είναι πλήρως λειτουργικό , μπορέσαμε και μεταφέραμε 17 κλίνες που εχουμε στις κλινικές μας , ως χώρους απομόνωσης για την ωρα και αν απαιτηθεί ως χώρος νοσηλείας ηπιων και μετρίων περιστατικών . Μετά απο πρόταση του υπουργείου Υγείας και του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας , να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες νοσηλείας , μετατρέψαμε την προηγούμενη εβδομάδα την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μόνο για κορωνοιό . Κατασκευαστικά εχουμε τελειώσει ,αλλά αυτό που περιμένουμε είναι η αναβάθμιση της Μονάδας . Μπορεί να ακούγεται εύκολο , αλλά δεν είναι γιατί μια τέτοιου είδους αναβάθμιση απαιτεί παρα πολλά υγειονομικά υλικά και τα οποία δεν τα διαθέτει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας , υλικά που θα χρησιμοποιηθούν μόνο για κορωνοιό .
 
Ερώτηση : Δεν εχετε αποθέματα απο την ΜΕΘ την κανονική για να εξυπηρετήσετε τη ΜΕΘ του κορωνοιού ;
 
Απάντηση : Εχουμε , αλλά παράλληλα πρέπει να σκεφτόμαστε και τους υπόλοιπους ασθενείς . Δεν εχουν σταματήσει να ερχονται τροχαία , δεν εχουν σταματήσει να ερχονται ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα . Δεν εχουν σταματήσει να ερχονται ανθρωποι με σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια . Το ιδιο συμβαίνει με γαστρολαγίες και με ολες τις ειδικότητες . Είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση για οποιαδήποτε Διοίκηση την ωρα μάλιστα που γνωρίζουμε οτι ο πληθυσμός της περιοχής εχει αυξηθεί μέσω των ετεροδημοτών που ηρθαν στα χωριά και πρέπει παράλληλα να εξυπηρετούνται ολα τα περιστατικά και να είμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα για τον κορωνοιό , γιατί κακά τα ψέματα πολύ γρήγορα θα χρειαστεί να νοσηλεύσουμε και στο Νοσοκομείο Λαμίας κρούσματα  , αν κρίνουμε απο τον ρυθμό με τον οποίο βλέπουμε να εξαπλώνεται η πανδημία .
 
Ερώτηση : Μέχρι σήμερα πόσα περιστατικά εχουν εξεταστεί στο Νοσοκομείο Λαμίας
 
Απάντηση : Χονδρικά θα σας πώ πάνω απο πενήντα , εχουν εξεταστεί . Δεν βγάζουμε ανακοινώσεις γιατί δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ο κόσμος . Ολα μα ολα τα περιστατικά , ηταν τύποι πνευμονιών ή επιβαρυμένες υγειονομικές περιπτώσεις . Πάντα να ξέρετε προχωράμε με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και να ξέρετε οτι τώρα εξετάζονται περισσότερα ''υποπτα'' κρούσματα , τα οποία παλαιότερα δεν εξετάζονταν , στα μέτρα της πρόληψης και του εριορισμού της μετάδοσης της νόσου . Γι'αυτό το λόγο εχουμε την πολυτέλεια να περιθάλπουμε ασθενείς στις 17 κλίνες που εχουμε ετοιμάσει προκειμένου να νοιώθει ασφάλεια οχι μόνο ο ασθενής αλλά και να μην προσβληθεί ο περίγυρος , στην περίπτωση που κάποιος απο αυτούς που εξετάζονται διαπιστωθεί οτι εχει προσβληθεί απο τον ιό .
 
Ερώτηση : Πληροφορηθήκαμε οτι εχει ερθει στο Νοσοκομείο και το μηχάνημα με το οποίο γίνεται η διάγνωση της ασθένειας του κορωνοιού...
 
Απάντηση : Ναι , χθες παραλάβαμε το μηχάνημα . Είναι ενα μηχάνημα που δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη διάγνωση του κορωνοιού . Ηταν στο πρόγραμμα προμηθειών του 2018 , λόγω ενστάσεων ο διαγωνισμός είχε κολλήσει , τελικά βρήκαμε τη λύση και χθες παραλάβαμε . Φυσικά ενα τέτοιο μηχάνημα , χρειάζεται και τα ανάλογα αντιδραστήρια . Γι'αυτό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου , παραγγείλαμε και τα αντιδραστήρια τα οποία τα περιμένουμε να ερθουν στο Νοσοκομείο απο την επόμενη Τετάρτη . Με το που θα ερθουν ομως τα αντιδραστήρια , θα πρέπει να πάρουμε πιστοποίηση ασφαλούς λειτουργίας . Αυτή ευτυχώς δεν αργεί . Θέλει μια ή δύο μέρες και πιστεύουμε οτι απο το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να κάνουμε εμείς ολες τις απαραίτητες εξετάσεις στο Νοσοκομείο , το συντομότερο χρόνο , σε μια ωρα περίπου . Εχουμε προβλέψει και ενα χώρο απομόνωσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών  . Ετσι δεν θα χρειάζεται να μένει στο Σανατόριο ενα ολόκληρο βράδυ ή μια ολόκληρη μέρα ο ασθενής περιμένοντας . Ομαλοποιείται και γίνεται πιο εύρυθμη πλέον η εξέταση αυτών των περιστατικών και φυσικά μας φεύγει ενα αγχος . Δεν θα σας κρύω οτι ως Διοικητής κάθε φορά που προσέρχεται κάποιος , εχουμε τέτοια ανησυχία που μέχρι να βγεί το αποτέλεσμα αναστατωνόμαστε και εμείς και οι οικογενειές μας .
 
Ερώτηση : Πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας και του φόβου που εχει επικρατήσει , ακούνε με δυσπιστία το οτι στη Λαμία δεν υπάρχει ουτε ενα κρούσμα κορωνοιού .
Απάντηση : Ως Διοικητής διαβεβαιώνω τον κόσμο οτι δεν υπάρχει ουτε ενα θετικό κρούσμα κορωνοιού στην περιοχή μας . Με βάση το πλάνο του ΕΟΔΥ οποιοδήποτε θετικό κρούσμα θα επρεπε να το στείλουμε στη Λάρισα , δεν θα το κρατάγαμε εδώ . Και επειδή ο  κόσμος , δικαιούται ενημέρωσης , το Νοσοκομείο θα ενημέρωνε τον κόσμο αν υπήρχε ενα θετικό κρούσμα , οτι αυτό εντοπίστηκε και τι οδηγίες ή τη θεραπεία λαμβάνει . Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκρύπταμε , οπως βγαίνει στο διαδίκτυο περιστατικά κορωνοιού .
 
Ερώτηση : Υπάρχει επάρκεια υλικού στο Νοσοκομείο . Αναφέρομαι σε γάντια , μάσκες και αναπνευστήρες .
 
Απάντηση : Στο θέμα αυτό θα είμαι ξεκάθαρος . Στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων και του μεγέθους του Νοσοκομείου Λαμίας , αναπνευστήρες και γάντια υπάρχουν και μάλιστα σε επαρκείς ποσότητες , ομως εχουμε δυσκολία στην προμήθεια μασκών και στολών . Για την ωρα ολοι οσοι χρειάζονται να εχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό , τον εχουν και δεν θα τον στερηθούν . Σε αυτό συνδράμουν , οφείλω να το πώ ολοι  . Βγάζουμε διαγωνισμούς για 100.000 μάσκες και μας εφεραν 500. Τώρα βγάλαμε καινούριο διαγωνισμό και εχουμε βάσιμες ελπίδες οτι θα ερθουν περισσότερες . Ευτυχώς ομως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μας ενισχύουν η 5η ΥΠΕ , ο Δήμος Λαμίας μας βοήθησε παρα πολύ με στολές και οφείλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραίσκο , οπως οφείλω να ευχαριστήσω και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών , ο οποίος με μια θερμή επιστολή προς το προσωπικό και τη Διοίκηση δήλωσε την συμπαραστασή του για το δύσκολο εργο που αντιμετωπίζουμε .Επίσης να τονίσω το μεγάλο και συγκινητικό  ενδιαφέρον που εκδηλώνεται απο μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής , αλλά και απλούς πολίτες που εχουν ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί για να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Νοσοκομείο με κάθε τρόπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που βιώνουμε . Ως Διοίκηση θέλω να τους ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνδρομή τους , οπως επίσης να ευχαριστήσω ολες τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που προσέτρεξαν για βοήθεια  .  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω επίσης  την μεγάλη επιτυχία που είχε η αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή του Δήμου , της Περιφέρειας και της Μητρόπολης . Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που χρειάζονται αίμα και αυτές οι εθελοντικές δράσεις και εκτός Νοσοκομείου θα πρέπει να συνεχιστούν . Η Υγειονομική ζωή δεν εχει σταματήσει λόγω του κορωνοιού , αντίθετα εχει γίνει πιο εντονη και γι'αυτό θα πρέπει να υπάρξει η απόλυτη στήριξη και σε αυτό το κομμάτι με απόλυτη ασφάλεια και προστασία φυσικά .
 
Ερώτηση : Παρακολουθούμε τα δραματικά γεγονότα στις γειτονικές χώρες για την εξαρση του κορωνοιού . Εχετε εσείς ως Διοίκηση κάποια ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου αναφορικά με την Ελλάδα . Είμαστε ενόψει μιας νέας επιδείνωσης ή η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται .
 
Απάντηση : Αυτό θα εξαρτηθεί απο το πόσο θα ακολουθήσει ο κόσμος , δεν θα πώ την οδηγία , αλλά την υποχρέωση να μείνει στο σπίτι . Για μένα αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας ή της αποτυχίας αυτής της προσπάθειας . Ξέρουμε πολύ καλά οτι ο ιός αυτός μεταδίδεται παρα πολύ εύκολα . Νεώτερες μελέτες , εχουν δείξει οτι ο ιός προσβάλλει κατα τέτοιον τρόπο τον πνεύμονα που δεν το καταλαβαίνεις . Εχει ο ασθενής  μια σταθερή πορεία και εκεί που νομίζεις οτι θεραπεύεται , η κατάσταση της υγείας τους ξαφνικά επιδεινώνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς καταλήγουν . Είναι μια πολύ υπουλη ασθένεια και δεν μας παίρνει για να το πώ λαικά να μην ακούσουμε . Εκτός του οτι είναι εις βάρος του ιδιου μας του εαυτού , ειναι εις βάρος και ολου του περιγυρού μας . Επομένως θεωρώ οτι είναι αδιανόητο να μην λαμβάνουμε μέτρα . Το οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοιού στη Λαμία δεν σημαίνει οτι δεν θα εχει και αύριο . Και αν εχει και εχουμε ερθει σε επαφή με αυτό το περιστατικό , οι ιδιοι θα εχουμε πρόβλημα και η απάντηση στην ερωτησή σας είναι αυτή . Αν δεν βγούμε απο τα σπίτια μας , δεν θα προσβληθεί κανένας . Αν ομως προσβληθεί ενας και αυτός εχει ερθει σε επαφή με κάποιους , θα κολλήσει αλλους τέσσερις .
Και αυτοί οι τέσσεροι , αν ενα παιδάκι πάιξει με ενα αλλο παιδάκι στα πλαίσια της γειτονιάς , αυτό μέσα σε πέντε ημερες θα εχει μια γεωμετρική αύξηση .
Αρα δεν είναι υπερβολικό το μέτρο ''Μένουμε στο Σπίτι '' . Είναι απολύτως αναγκαίο και πάντα σε ολους τους τομείς , πόσο μάλλον εδώ , η πρόληψη είναι πολύ προτιμότερη και αναγκαία απο την καταστολή . Γι'αυτό βλέπουμε οτι στην Ιταλία δεν προλαβαίνουν τα περιστατικά . Δεν θα ηθελα ποτέ , ουτε ως Διοικητής , αλλά ουτε και ως πολίτης να χρειαστεί να αντικρύσω τέτοιες εικόνες .
 
Ερώτηση :Στα πλαίσια της πολιτικής ''Μένουμε στο Σπίτι '' , φαντάζομαι οτι εχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα και για τις επισκέψεις στο Νοσοκομείο .
 
Απάντηση : Το επισκεπτήριο εχει καταργηθεί εντελώς και το μόνο που επιτρέπεται κατα περίπτωση είναι ενας συνοδός , ο οποίος παίρνει ειδική αδεια απο την Κλινική στην οποία βρίσκεται ο ασθενής του και χωρίς αυτή δεν μπορεί να εισέλθει κάν στο Νοσοκομείο , πόσο μάλλον στην Κλινική . Εχουμε κλείσει ολες τις εισόδους του Νοσοκομείου και επιτρέπεται μόνο στα επείγοντα , παρα το γεγονός οτι δυσανασχετεί ο κόσμος , αλλά ζητάμε να κάνει λίγο υπομονή γιατί τα μέτρα που παίρνουμε είναι για την δική του ασφάλεια , αλλά και για την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ολων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο . Ουαί και αλοίμονο , αν αρρωστήσει το προσωπικό του Νοσοκομείου Λαμίας . Για 15 ημέρες τουλάχιστον θα μπεί σε καραντίνα ενας μεγάλος αριθμός ατόμων . Το εχουμε δεί σε παρα πολλά Νοσοκομεία να γίνεται , στην Ελλάδα και σε αλλα Νοσοκομεία του Εξωτερικού . Γι'αυτό πρέπει να προσέχουμε ακόμα και στην περίπτωση που ενα κρυφό κρούσμα που ανακαλύψουμε οτι υπάρχει να μην εχει προσβάλλει το προσωπικό και αυτούς που επισκέπτονται το Νοσοκομείο .
 
Ερώτηση : Προβλέπεται να γίνουν και αλλες ασκήσεις ετοιμότητας στο Νοσοκομείο ;
 
Απάντηση : Απο τη στιγμή που παίρνουμε δείγματα 4 με 5 φορές την ημέρα , αυτό είναι απο μόνο του μια ασκηση . Ευτυχώς εχουμε κάνει ασκήσεις ετοιμότητας πολύ εγκαιρα . Αν δεν γίνει κάποιο απρόβλεπτο ατομικό λάθος που πιστεύω οτι δεν θα γίνει , είναι διασφαλισμένη η λειτουργία του Νοσοκομείου . Αυτή τη στιγμή
η εκπαίδευση του προσωπικού και με βάση τις εντολές του υπουργείου και του περιφρειάρχη υγείας του κ. Σερέτη , είναι πλέον ολοι οι γιατροί να περάσουν στο επόμενο στάδιο να μπορούν να κάνουν αναπνευστική υποστήριξη . Να διασωληνώσουν , να βάλουν τους αναπνευστήρες . Γιατί κακά τα ψέματα , ολοι οι γιατροί εχουν κάποια ειδικότητα και με τα χρόνια αποδράμει η γενική γνώση της ιατρικής οποτε είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδευόμαστε σε εξειδικευμένη παροχή ιατρικής φροντίδας σε τέτοια περιστατικά , ανεξαρτήτου τίτλου ειδικότητας . 
 
Ερώτηση : Υπάρχει υποστήριξη του Νοσοκομείου απο εθελοντές ;
 
Απάντηση : Εχουμε δικόμας μητρώο εθελοντών που αριθμεί πάνω απο 200 ατομα , το οποίο το είχαμε ιδρύσει πριν απο 1,5 χρόνο . Ομως πρέπει να σκεφτόμαστε και το εξής . Οι εθελοντές θα ηθενα να βοηθούν μόνο σε διοικητικές υπηρεσίες . Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο οι εθελοντές να είναι σε νοσηλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες . Παρ'ολη την αθρόα προσέλευση , προσέχουμε να διαφυλάξουμε τους εθελοντές οπως κάνουμε και με ολους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου . Σε κάθε περίπτωση πάντως η προσφορά των εθελοντών είναι πολύτιμη και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το εργο που προσφέρουν .
 
 
 
Φωτογραφίες

   

Απόψεις

Ο ποδοσφαιριστής Μανέ, ο αστέρας της Λίβερπουλ από τη Σενεγάλη (ο οποίος βγάζει περίπου 10,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα φιλότιμου,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness