Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΤΗΣ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο Λ.Τ. της 24-2-2017 καταχωρίζεται δημοσίευμα με πρωτοσέλιδο τίτλο: Φτωχότερο το ΤΕΙ Στερεάς αναφερόμενο στην κατάργηση τριών τμημάτων στη Λαμία, Χαλκίδα και Άμφισσα. Το καταργούμενο τμήμα στη Λαμία είναι αυτό της Ηλεκτρολογίας η σημασία του οποίου είναι προφανής. Από το δημοσίευμα του Λ.Τ. προκύπτει ότι η κατάργηση των τμημάτων αυτών οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Εδώ κάθε σχόλιο περιττεύει.

Στη συνέχεια θα ανατρέξω σε προγενέστερο δημοσίευμα του Λ.Τ. της 3-1-2017, αναφερόμενο στα προβλήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών που λειτουργεί στην πόλη μας ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεγάλο αριθμό φοιτητών που υπερβαίνει τους 1.300. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας είναι: Θέλουν κτήρια, δεν χωρούν οι φοιτητές.
Ώστε λοιπόν το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία πάσχουν από έλλειψη διδακτικού προσωπικού και η μοναδική Σχολή Θετικών Επιστημών στην πόλη μας από έλλειψη χώρων. Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα αυτά; Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτο.

Στο δημοσίευμα του Λ.Τ. της 3-1-2017 συμπεριλαμβάνεται και δικό μου άρθρο αναφερόμενο κυρίως στο πρόβλημα έλλειψης Πανεπιστημιακών υποδομών. Από πλευράς μου, ως απλός δημότης, με σειρά πολυάριθμων άρθρων μου μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας –με πρώτο στο Λ.Τ. της 14-3-2006- είχα επισημάνει ότι η βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου εξαρτάται εκτός από την εξασφάλιση του διδακτικού προσωπικού, κυρίως από την εξασφάλιση των απαραίτητων κτηριακών υποδομών,. Πρότεινα ευθύς εξ’ αρχής ότι η καλύτερη και ταχύτερη λύση των υποδομών ήταν η απόκτηση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΒΟΜΒΥΞ το οποίο είχε εγκαταλειφτεί και ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Την πρότασή μου αυτή υιοθέτησε τότε ο Δήμος Στυλίδας ο οποίος και ανέθεσε σχετική μελέτη σε τεχνικό γραφείο της Λαμίας κατά προτροπή του τότε προέδρου του Πανεπιστημίου κ. Σκαλκέα.

Η πρόταση για την έκταση της ΒΟΜΒΥΞ αγνοήθηκε εντελώς και προτιμήθηκε η εγκατάσταση του Πανεπιστημίου στο συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας για την μετασκευή του οποίου και την απομάκρυνση κάποιων δημοτικών σχολείων, δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά με τα οποία το συγκρότημα της ΒΟΜΒΥΞ θα είχε γίνει μια πραγματική Πανεπιστημιούπολη. Σήμερα το κτήριο της πρώην Παιδ. Ακαδημίας απεδείχθη ανεπαρκές ακόμη και για μια Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πόσο μάλλον για ένα αυτοτελές Πανεπιστήμιο.

Κατά τη γνώμη, μου τα λάθη των τοπικών παραγόντων για την εξασφάλιση κτηριακών υποδομών ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της απώλειας του Πανεπιστημίου Στ. Ελλάδας και πολύ φοβάμαι πως τελικά θα οδηγήσει στην απώλεια και της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Το γεγονός ότι η Στερεά Ελλάδα είναι η μόνη περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμια με μια μόνο Σχολή του Παν. Θεσσαλίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, υποπτεύομαι οτι οφείλεται εκτός από τα δικά μας λάθη και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες που δεν επιθυμούσαν την επιβίωση του Πανεπιστημίου μας και τούτο επειδή ένα Πανεπιστήμιο με έδρα την Λαμία θα επισκίαζε όλα σχεδόν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια καθώς η πόλη μας είναι το κέντρο του Ελλαδικού χώρου και μοναδικός συγκοινωνιακός κόμβος. Απόδειξη οι πλέον των 1300 φοιτητών μιας μόνο Σχολής στην πόλη μας,

Αν όλα τα πιο πάνω έχουν κάποια αξία, τότε νομίζω ότι ένας αγώνας των τοπικών παραγόντων και της τοπικής κοινωνίας συνολικά πρέπει να ξεκινήσει πάλι για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και έδρα την Λαμία. Οι τοπικοί παράγοντες οφείλουν να συντονιστούν προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και η τοπική κοινωνία να μην μείνει απαθής.

Στο Λ.Τ. –και όχι μόνο- διαβάζει κανείς καθημερινά ενδιαφέροντα άρθρα πολλών συμπολιτών μας, με αντικείμενα ωστόσο γενικότερα θέματα χωρίς αναφορά στο πρόβλημα του Πανεπιστημίου.

Στο δικό μου άρθρο του Λ.Τ. της 3-1-17 ανταποκρίθηκε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Δημ. Υπαλλήλων εκπαιδευτικός Ηλίας Σπυρόπουλος ο οποίος με δικό του άρθρο στο Λ.Τ. της 9-2-2017 τονίζει και αυτός την ανάγκη απόκτησης κτηριακών πανεπιστημιακών υποδομών της πόλης μας. Ο μόνος που επανέρχεται επί του συγκεκριμένου θέματος συνεχώς είναι ο Λαμιώτης δικηγόρος των Αθηνών κ. Γ. Σμοκοβίτης. Είναι καιρός και μεγάλη ανάγκη και οι υπόλοιποι αρθρογραφούντες να ασχοληθούν με το θέμα αυτό συμβάλλοντας στη γενική κινητοποίηση για τον συγκεκριμένο στόχο.


ΔΗΜ. ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness