Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τελευταίο αντίο στον Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου

Το ύστατο χαίρε σε έναν σημαντικό άνθρωπο των γραμμάτων για τη Φθιώτιδα και όχι μόνο, τον Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου, είπαν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου, συγγενείς και φίλοι που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαμίας και στη συνέχεια η ταφή του, πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο της Παναγίας Ξηριώτισσας.

Ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και αρκετούς συναδέλφους το τελευταίο αντίο στον Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου, είπαν ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ελένη Μπενιάτα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Μπέτσιος, η Δημοτική Σύμβουλος, Βίβιαν Αργύρη, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Μιχελής και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φθιώτιδας, Μάνος Γέμελος.

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος που τέλεσε και την εξόδιο ακολουθία, μίλησε εμφανώς συγκινημένος με τα καλύτερα λόγια για τον εκλιπόντα, τόσο σαν δάσκαλο, όσο και σαν άνθρωπο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου. Ένα ευχαριστώ για όλα όσα έδωσε σε εμάς, τους μαθητές του και δεν θα ξεχάσω κάτι πολύ πρόσφατο, γιατί είχαμε τακτική επικοινωνία. Όταν ασθένησα με κορωνοϊό και κάποιες μέρες τις πέρασα στο Νοσοκομείο, σταθερά με έπαιρνε τηλέφωνο όχι απλά για να μάθει πως είμαι αλλά με πατρικό τρόπο ρωτούσε, ενδιαφερόταν. Κι αυτό με έκανε, ενώ τον είχα ψηλά στην εκτίμησή μου, να τον τοποθετήσω ακόμη ψηλότερα. Καθένας από εμάς, όταν φεύγει από αυτή τη γη, αφήνει πίσω του μια παρακαταθήκη. Αφήνει ένα στίγμα. Ο μακαριστός Τριαντάφυλλος, άφησε καλή παρακαταθήκη η οποία μπορεί να γίνει παράδειγμα για πολλούς νέους ανθρώπου».



Τον επικήδειο λόγο έβγαλε ο συνταξιούχος δάσκαλος, Γιώργος Σταυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη βιογραφία του εκλιπόντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου. Εμείς οι μαθητές του, τον σεβαστό και εμπνευσμένο μας δάσκαλο.

Η οικογένειά του, τον αγαπημένο τους σύζυγο και πατέρα. Και όλη η Φθιώτιδα τον εξέχοντα πνευματικό άνθρωπο και ενεργό πολίτη. Ο εκλιπών “έφυγε” πλήρης ημερών αλλά η πληρότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο το ηλικιακό εύρος της ζωής του. Έχω τη βεβαιότητα ότι χαρακτηρίζει και ολόκληρη τη ζωή του αφού είχε την ευκαιρία να φοιτήσει σε τρεις τριτοβάθμιες σπουδές, να διδάξει σε μαθητές διαφόρων ηλικιών από παιδιά Δημοτικού της Ευρυτανίας, μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φθιώτιδας, σπουδαστές και σπουδάστριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας μέχρι μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. Άφησε βιολογικά τέκνα αλλά και πνευματικά. Τους μαθητές του και τα πολυάριθμα πονήματά του. Άρθρα, εισηγήσεις, βιβλία», για να συνεχίσει κάνοντας μια εκτενή αναφορά στο βιογραφικό του Τριαντάφυλλου Παπαναγιώτου.  


Φτωχότερος ο χώρος της πνευματικής Ρούμελης


Ο χώρος της πνευματικής Ρούμελης έγινε σήμερα φτωχότερος. Έφυγε απ’ τη ζωή, την Πέμπτη, 26 Μαΐου, ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου. Υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα της εκπαίδευσης και των ελληνικών γραμμάτων.

Γεννήθηκε στην Άγναντη Λοκρίδας, το 1931, από αγροτική οικογένεια. Τελειώνοντας το γυμνάσιο φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, και για ένα μικρό διάστημα δίδαξε σε σχολεία της Ευρυτανίας. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στο τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Υπηρέτησε ως καθηγητής επί σειρά ετών στο Β’ Γυμνάσιο Λαμίας. Από το 1973 δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας και το 1981 έγινε Διευθυντής της Ακαδημίας. Μετά την κατάργηση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, δίδαξε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Διετέλεσε Επιμελητής Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και συνετέλεσε στην διάσωση και συντήρηση της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Δαφνουσίων, πρωτοστάτησε για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου και την δημιουργία Τοπικού Ιστορικού Αρχείου.

Υπήρξε μέλος διοικητικών συμβουλίων συνδικαλιστικών και πολιτιστικών συλλογών.

Σημαντικό είναι το συγγραφικό του έργο. Ιστορικός, μελετητής, δοκιμιογράφος, έγραψε μια σειρά από σημαντικά έργα για την ιστορία της Φθιώτιδας και για το Φθιωτικό ’21, αλλά και βιβλία που αφορούσαν την εκπαίδευση. Επίσης άρθρα του δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο, αλλά και σε εφημερίδες των Αθηνών.

Λαμπρός δάσκαλος έδωσε με την εμπνευσμένη του διδασκαλία γόνιμα ερεθίσματα στους μαθητές του. Η πορεία και το ήθος του αναδείχθηκε σε όλο τον υπηρεσιακό του βίο.
Όσοι εργάστηκαν δίπλα του αισθάνθηκαν την ειλικρίνεια, την εγκαρδιότητα, την αντικειμενικότητα και την δικαιοσύνη που τον διέκρινε. Ήταν ο άνθρωπος που συνέδεε φοιτητές, υπαλλήλους, καθηγητές, Σχολές, διοίκηση, όλους μεταξύ τους, σε ένα σώμα, σε κοινές δραστηριότητες.



ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ, σεβαστέ κι αξέχαστε ΔΑΣΚΑΛΕ…


Η Παρασκευή 27 Μαΐου, ξημέρωσε σηματοδοτώντας μια σημαντική απώλεια για το χώρο της εκπαίδευσης, της λαογραφίας και της αρχαιολογικής αναζήτησης.

Ο Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου, ο άνθρωπος που ταύτισε την παρουσία του στην εκπαίδευση, με τη λειτουργία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, εγκατέλειψε τα εγκόσμια, πλήρης ημερών, βαδίζοντας την ένατη δεκαετία της ζωής του. 

Πολυποίκιλο και πολύπλευρο το εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο κάλυψε όλο το φάσμα της ελληνικής γλώσσας, της λαογραφίας αλλά και της αρχαιολογίας, ιδιαίτερα στο φθιωτικό χώρο και στη Λοκρίδα.

Πολλές οι αναφορές του στο χωριό καταγωγής του (Άγναντη), το οποίο υπεραγαπούσε και προσπαθούσε να προβάλει σε κάθε του ευκαιρία.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης και εδραίωσης της λειτουργίας της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, φτάνοντας στη διεύθυνσή της.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα, είχαν τη χαρά και την τιμή να υπάρξουν φοιτητές του, παίρνοντας πολλαπλά εφόδια για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Οι συμβουλές του και οι υποδείξεις του, αποτέλεσαν για όλους μας σπουδαίες παρακαταθήκες, αν και ο ίδιος, πάντα αεικίνητος, μας επισκεπτόταν συχνά στα σχολεία, συζητώντας μαζί μας, δίνοντάς μας συμβουλές, αλλά και κάποια βοηθητικά εγχειρίδια, το δώρο του, για να στηρίξει το έργο μας.

Έφερε βαρέως το γεγονός ότι υπήρξε ο τελευταίος διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας κι ήταν αυτός που παρέδωσε τα κλειδιά της.

Το βάρος αυτό, αντικατοπτρίζεται στο τελευταίο του βιβλίο: «Η Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας», η παρουσίαση του οποίου έγινε πανηγυρικά στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας κι αποτέλεσε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του.

Αποχαιρετώντας τον αξέχαστο κι αξεπέραστο ΔΑΣΚΑΛΟ μας, όσοι από εμάς που τον ζήσαμε και βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας είτε στον εκπαιδευτικό είτε στον πολιτικό κι αυτοδιοικητικό χώρο, ας του υποσχεθούμε να προσπαθήσουμε για την ίδρυση παιδαγωγικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο, με παράλληλη προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, απαλύνοντας έτσι το ψυχολογικό βάρος με το οποίο μας εγκατέλειψε, για το αιώνιο ταξίδι.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ, σεβαστέ κι αξέχαστε ΔΑΣΚΑΛΕ…

Νικ. Ζ. Καλαντζής
Συνταξιούχος Δάσκαλος

 


Αποχαιρετισμός του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων στον Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου


Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων αποχαιρετά με λύπη τον Ειδικό Πάρεδρο Φιλολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου μας, Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. 

Γεννήθηκε στην Άγναντη Λοκρίδας το 1931, υπηρέτησε την εκπαίδευση από πολλά μετερίζια και άφησε αξιόλογο επιστημονικό και ιστορικό έργο, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. 

Συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις του Ομίλου ως ομιλητής και αρθρογραφούσε στον Φθιωτικό Λόγο, σε άλλα λογοτεχνικά περιοδικά και στον τοπικό τύπο.

Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ Στο Δασκαλο μου...  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Υπήρξες δασκαλος, καθηγητης, φιλος και συνεργατης για μισο και πλεον αιωνα.

Απο τα μαθητικα θρανια, στην καθημερινοτητα.

Εσυ μεταδιδοντας γνωση και ηθος στους μαθητες, εγω στον "Εθνικο Αγωνα" να προβαλλω τα προβληματα του τοπου και των Φθιωτων, με στοχο την επιλυση τους...

Σ' αυτο ειχα την αμεριστη συμπαρασταση και συμπλευσαμε για τον κοινο στοχο.

Συνεργαστηκαμε σε πολλους τομεις της ανθρωπιστικης σας δρασης, οπως: Στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη, στην Παιδαγωγικη Ακαδημια, στο Συλλογο Αγνανταιων με την πολυχρονη εκδοση εφημεριδας, οπως και σε εκδοσεις απο τα πολλα βιβλια που εκπονησατε.

Τελος, οι σελιδες του Εθνικου Αγωνα, ηταν παντα φιλοξενες σε δεκαδες δημοσιευσεις που κανατε.

Υπηρξατε αξιος εκπαιδευτικος, ενθερμος πατριωτης, αγνος και τιμιος δημοκρατης, πιστος και τιμιος οικογενειαρχης και λατρεμενος πατερας.

Τα θερμα και ειλικρινη μου συλλυπητηρια στην οικογενεια του. Ελαφρυ να ειναι το χωμα της Φθιωτικης γης που θα σε σκεπάσει.


Θεοδόσης Σκούρας

 

 

    

 

Απόψεις

Tους κάλυψε όλους ο Σταϊκούρας !@ Tην συμβολή τριών κυβερνήσεων στην υλοποίηση του οδικού άξονα Ε-65 εξήρε με την ομιλία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness