Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τέθηκε ο «θεμέλιος λίθος» για τη συνεργασία στον τομέα του ιαματικού τουρισμού μεταξύ Δήμου Λαμιέων και Τσεχίας

 Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής 

Ο «θεμέλιος λίθος» για τη συνεργασία στον τομέα του ιαματικού τουρισμού μεταξύ του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας , του Δήμου Λαμιέων και της Ένωσης Ιαματικών Πηγών της Τσεχίας  τέθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δήμο μας ο Δήμαρχος της πόλης Frantiskovy Lazneκ Jan Kuchar, ο εκπρόσωπος του Balneology Research Institut Dr. Jiří Schlanger και η εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Ελλάδα κα Jitka Chromcova.

Η αποστολή που ήταν εξουσιοδοτημένη από την Ένωση Ιαματικών Πηγών της Τσεχίας  να επισκεφθεί το Δήμο Λαμιέων ,  συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη, και  ξεναγήθηκε στις ιαματικές πηγές Θερμοπυλών, Καλλιδρόμου, Υπάτης, Καμένων Βούρλων, Πλατυστόμου και Αιδηψού.

Μέσα από παρατηρήσεις και διευκρινίσεις, όσον αφορά τους φυσικούς πόρους, τις ιαματικές τους ιδιότητες και το νομικό πλαίσιο που τους διέπει, αλλά και μέσα από συναντήσεις με τοπικούς φορείς, απέκτησαν πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων που υπάρχουν στο Δήμο Λαμιέων αλλά και σε όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στο Δίκτυο Ιαματικών Πηγών για την ορθολογική και αειφόρο αξιοποίησή τους μέσα από ένα ολοκληρωμένο και καθολικό σχέδιο ανάπτυξης στο σύνολο των πηγών.

Η επίσκεψη της αποστολής στη χώρα μας ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 7 Μαρτίου με συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας παρουσία του Τσέχου πρέσβη Jan Bond, όπου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της ξενάγησης της αντιπροσωπείας και επισφραγίστηκε η αρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας.Ελπίζουμε να προκύψουν οφέλη για την τοπική μας οικονομία και  αυτή η συνεργασία της Δημοτικής αρχής του Δήμου Λαμιέων με την Ενωση Ιαματικών Πηγών της Τσεχίας να καταλήξει σε ενα επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ιαματικού πλούτου της περιοχής μας .

Αξίζει να σημειωθεί αλλωστε οτι η Ενωση  Ιαματικών Πηγών της Τσεχίας (αποτελείται από 37 πόλεις-μέλη) , διαθέτει αυξημένη τεχνογνωσία και εμπειρία. Η Τσεχία  είναι αναμφισβήτητα μία από τις υπερδυνάμεις στα ιαματικά λουτρά παγκοσμίως και το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική τη συνεργασία που εχει ξεκινήσει  η Δημοτική αρχή του Δήμου Λαμιέων με την Ενωση . Στους βασικούς στόχους της  Ενωσης  είναι  να αναδείξει τις πόλεις όχι μόνο ως μοναδικούς προορισμούς για όσους αναζητούν τον ιαματικό τουρισμό, αλλά και ως τουριστικούς προορισμούς εξαιρετικού ενδιαφέροντος για όλους τους επισκέπτες.  Η συνάντηση στη Λαμία το Σαββατοκύριακο ισως προετοιμάσει  το έδαφος για αδελφοποίηση του Δήμου Λαμιέων με πόλεις της Τσεχίας .Το «Δίκτυο των Ιαματικών Πηγών» με το διακριτικό «ΔΙΑΜ» αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2016 και έχει ως έδρα την λουτρόπολη της Αιδηψού. Τα επτά ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι εγκατεστημένα γεωγραφικά στην Κεντρική Ελλάδα και στη Θεσσαλίας, σε μία περιοχή που περιλαμβάνει το 30% των επίσημα αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών όλης της επικράτειας. 

Οι Δήμοι – Μέλη του δικτύου αποτελούν, μέσω των ιαματικών πηγών, κατάλληλους προορισμούς για την πρόληψη και αποκατάσταση πολλών παθήσεων. ''Ο λόγος που ζητήσαμε την υποστήριξη της Τσέχικής Πρεσβείας στην Ελλάδα για να έρθουμε σε επαφή με τον οργανισμό σας είναι γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους, τόσο ως Δίκτυο όσο και ατομικά ως μέλη του. Aναγνωρίζοντας την τεράστια εμπειρία του οργανισμού , αλλά και τη σπουδαία εμπειρία  στο πεδίο του ιαματικού θερμαλισμού επιδιώκουμε  να αναπτύξουμε αμοιβαία συνεργασία'' δήλωσε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης .  Μπορούμε -είπε ο κ. Σταυρογιάννης -να διεκδικήσουμε τη  συμμετοχή μας  σε ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία σχετίζονται με τη διατήρηση των φυσικών πόρων, την προώθηση του ιαματικού τουρισμού, την ανάπτυξη της υγείας και της ποιότητα ζωής όπως και τη διερεύνηση άλλων πιθανών χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν .

Χρόνια τώρα οι Δήμοι και οι Σύλλογοι Ιαματικών Πηγών αγωνίζονται για την επιμήκυνση της λουτρικής περιόδου .  Η εποχικότητα που χαρακτηρίζει στο σύνολό τους τις επιχειρήσεις των Ιαματικών Πηγών τις καταδικάζει σε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα . Σύμφωνα με την αποψη των ειδικών  πρέπει να υπάρξει  αναβάθμιση και αναμόρφωση των εγκαταστάσεων και των παρεχομένων υπηρεσιών των Υδροθεραπευτηρίων κυρίως του Κλασσικού Τύπου προκειμένου να αναχαιτισθεί η διαρκώς φθίνουσα πορεία τους  και να ανανεωθεί η πελατεία τους. Τα μέτρα που προτείνουν  είναι τα εξής:

  • Μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία με τα Ασφαλιστικά Ταμεία , από τα οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας μας, και που μπορούν να αποτελέσουν αυτά τα ταμεία τη βάση εσόδων ενός Υδροθεραπευτηρίου όπως συμβαίνει σε πολλά υδροθεραπευτήρια  του εξωτερικού.
  • Πρέπει να δίδονται μεγαλύτερες παροχές και οικονομικές διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση λουτροθεραπείας με σκοπό την ενίσχυση της εκτός αιχμής περιόδου.

Επίσης πρέπει να υπάρξει συνεργασία με ξένα ασφαλιστικά ταμεία και κλινικές αποκατάστασης . Οπως μας δηλώνουν ανθρωποι που εχουν ασχοληθεί με το θέμα της αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών υπάρχει ενδιαφέρον ειδικά από την Ιαπωνία, αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες ,  για πραγματοποίηση λουτροθεραπείας στην Ελλάδα κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες . Δύο μεγάλες επενδύσεις εγιναν τα τελευταία χρόνια στη Φθιώτιδα απο ιδιώτες στα Καμένα Βούρλα και στο Πλατύστομο αλλά δεν εχουν υποστηριχθεί οπως θα επρεπε απο τους τοπικούς φορείς .  Για να λειτουργήσει μια λουτρόπολη το χειμώνα εκτός από τις κατάλληλες λουτρικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις,θα πρέπει να υπάρξουν και συντονισμένες ενέργειες από όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε ο λουόμενος να βρίσκει εκτός της θεραπείας του και κάποια άλλα ενδιαφέροντα προκειμένου να είναι η παραμονή του ευχάριστη και κυρίως να μην αντικρύζει την έρημη εικόνα μιας κλασσικής λουτρόπολης το χειμώνα. Επομένως μιλάμε πια για προσεκτικά οργανωμένα πακέτα με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους , μουσεία , μοναστήρια , εκδρομές σε αξιοθέατα και γενικά ότι διαθέτει η λουτρόπολη και ο ευρύτερος χώρος της. Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες έχει διαπιστωθεί ότι τα ίδια τα ταμεία κάνουν μεγαλύτερη οικονομία προλαβαίνοντας την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών , από τόι να δαπανούν τεράστια ποσά για κατασταλτικές θεραπείες φάρμακα κλπ. Γι αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις στέλνουν τους εργαζομένους τους για διακοπές  με σκοπό τη μετέπειτα μεγαλύτερη απόδοση τους. 

Φωτογραφίες

    

 

randomness