Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΑ ΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Άμπλιανη Λαμίας, την Δευτέρα το μεσημέρι, η εξόδιος ακολουθία του Διευθυντή της εφημερίδας του “Λαμιακού Τύπου” Δημήτρη Ρίζου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, σε Νοσοκομείο των Αθηνών. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών ο οποίος είχε μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης με τον εκλιπόντα, ενώ στη λειτουργία συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ιγνάτιος Σάπιος που τους συνέδεε μια μακροχρόνια προσωπική φιλία με τον αείμνηστο Δημήτρη Ρίζο, ο π. Δημήτριος Ατματζίδης Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ι.Μ. Φθιώτιδος και οι ιερείς του ναού, π. Αθανάσιος Σκαρμούτσος και π. Αθανάσιος Κυρίτσης.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τηρήθηκαν με αυστηρότητα όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ οι πολυάριθμοι φίλοι του Δημήτρη τον αποχαιρέτησαν από τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας, εκφράζοντας τη θλίψη τους για την απώλειά του.

«Ήταν πολύ αγαπητός σε όλους, είναι μεγάλη η απώλεια» είπε ο Μητροπολίτης αφιερώνοντας λίγα λόγια παρηγοριάς στην οικογένειά του, στη γυναίκα του Μαρία, το παιδί του Αλέξανδρο, τον αδελφό του Σπύρο Ρίζο και σε όλους τους οικείους του.

«Σήμερα, είπε ο Σεβασμιώτατος αποδίδουμε την τιμή, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, σε έναν σπουδαίο συμπολίτη μας, σε έναν σπουδαίο ενορίτη μας, σε έναν σπουδαίο Αμπλιανίτη, σε έναν σπουδαίο αδελφό, τον αδελφό μας Δημήτριο».

Η είδηση του θανάτου του αγαπητού μας Δημήτρη, τόνισε ο Μητροπολίτης στην ομιλία του, σκόρπισε θλίψη, πόνο, συμπάθεια και ένα κύμα αγάπης ξετυλίχτηκε αυθόρμητα από επώνυμους και ανώνυμους από συμπολίτες μας από κάθε ακρη της Φθιωτικής γης.

«Ένα κομμάτι της ιστορίας της τοπικής εκκλησίας και αυτού του τόπου που πάντοτε στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει, αν θα διασωθεί και αν θα αποτελέσει τεκμήριο για τις επόμενες γενιές το οφείλουμε στο δικό του δημιούργημα το Λαμιακό Τύπο, τον οποίο υπηρέτησε με αγάπη και με ερωτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Πάνω απ’ όλα όμως, όπως είπε, φεύγει ένας άνθρωπος με αγάπη, με γλυκύτητα, με καλοσύνη, με τρυφερότητα, με στοργή, με λεπτότητα.
Τη μνήμη του Δημήτρη Ρίζου τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι βουλευτές Θέμης Χειμάρας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Γιάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο πρώην βουλευτής
Αποστόλης Καραναστάσης, οι πρώην Δήμαρχοι Νίκος Σταυρογιάννης και Γιώργος Ντελής, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, φίλοι και συνεργάτες του Δημήτρη.

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΣΥΜΕΩΝ

«Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορική, όχι γιατί σημαίνει το τέλος ενός σπουδαίου ανθρώπου, αλλά γιατί σημαίνει την τελείωση ενός σπουδαίου ανθρώπου. Το τέλος για εμάς τους Ορθόδοξους χριστιανούς είναι ταυτισμένο με την τελείωση, δεν είναι ένα κομβικό σημείο που κάτι τελειώνει, αλλά είναι μια κορύφωση μιας πορείας.

Και σήμερα με θλίψη και πόνο και με οδύνη και στεναγμό, αποδίδουμε την τιμή, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σ' ένα σπουδαίο άνθρωπο, σ' ένα σπουδαίο συμπολίτη μας, σ' ένα σπουδαίο ενορίτη μας, σ' ένα σπουδαίο Αμπλιανίτη, σ' ένα σπουδαίο αδελφό. Τον αδελφό μας Δημήτριο.

Και μπορεί λόγω των μέτρων να είμαστε λίγοι εδώ σήμερα, όμως είμαστε, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, «αμέτρητοι». Είμαστε πάρα πολλοί, διότι η είδηση του θανάτου του αγαπητού μας Δημήτρη, σκόρπισε θλίψη, σκόρπισε συμπάθεια, γέμισε πόνο και ένα κύμα αγάπης ξετυλίχθηκε αυθόρμητα από επώνυμους και ανώνυμους, από συμπολίτες μας από κάθε άκρη της Φθιωτικής γης, αλλά θα έλεγα συγκίνησε και ολόκληρη την Ελλάδα.

Και σήμερα, τόσο η τοπική Εκκλησία, την οποία στήριξε, στήριξε και θα στηρίζει, καθότι ένα κομμάτι της ιστορίας της, της τοπικής Εκκλησίας και αυτού εδώ του τόπου, αν θα διασωθεί και αν θα αποτελέσει τεκμήριο για τις επόμενες γενεές, το οφείλουμε μεταξύ των άλλων και στον αδελφό μας Δημήτριο και στο δημιούργημά του, το οποίο υπηρέτησε με αγάπη και θα έλεγα με έρωτα, τον Λαμιακό Τύπο.

Του αποδίδουμε την ευγνωμοσύνη μας και η πολιτεία είναι παρούσα σήμερα, με τον πιο υψηλό πολιτειακό παράγοντα που ανέδειξε ποτέ η Φθιώτιδα, τον Υπουργό μας των Οικονομικών, αλλά και με όλους τους αιρετούς και εκλεγμένους από τον λαό μας Άρχοντες. Αλλά πάνω απ' όλα σήμερα αποχαιρετούμε τον άνθρωπο Δημήτρη, γιατί πάνω απ' όλα φεύγει ένας υπέροχος άνθρωπος από κοντά μας, με γλυκύτητα, με χαμόγελο, με καλοσύνη, με τρυφερότητα, με στοργή, με λεπτότητα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αντηχεί στα αυτιά μου ο ήχος της φωνής του, καθώς έμπαινε στο Νοσοκομείο, που με τίμησε να μου τηλεφωνήσει και να ζητήσει την ευχή μου, αλλά και οι υπέροχες συζητήσεις μας, οι αναζητήσεις μας, όπου πάντοτε βρίσκαμε, μέσα στο λίγο διάστημα που βρίσκομαι εδώ, κοινούς τόπους.
Και μπορώ να πω η σχέση μου με το Δημήτρη Ρίζο βεβαιώνει αυτό που λέει ένας σπουδαίος Πατέρας της Εκκλησίας: «οι αληθινοί χριστιανοί αγαπιούνται πριν γνωριστούν». Αν κάποιος άνθρωπος εκπέμπει αγάπη, είναι σαν να το γνωρίζεις από τότε που γεννήθηκες και έτσι ήταν ο άνθρωπος Δημήτρης: ένας μαγνήτης καλοσύνης και αγάπης.

Και φυσικά τον πόνο αυτό δεν μπορεί να τον διαχειριστεί κανένας παρά μόνο με την ελπίδα της Αναστάσεως και με τη σιγουριά της αγάπης.
Εύχομαι πραγματικά μέσα από την ψυχή μου το παράδειγμα και η παρακαταθήκη του στον τόπο μας να αποτελέσει μία πυξίδα, όχι μόνο για την πονεμένη σήμερα οικογένειά του, όχι μόνο για τους συνεργάτες του, αλλά και για πολλά νέα παιδιά που ψάχνουν να βρούν προορισμό και μέλλον στη ζωή τους.
Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν πρότυπα και αποτελούν παραδείγματα και γι’ αυτό μπροστά στο σκήνωμα του καταθέτω ευλαβικά την ευγνωμοσύνη μου και την αγάπη μου, γιατί υπήρξε και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα.

Τέλος, θεωρώ ευλογία από το Θεό, ότι η τελευταία του εκδοτική προσπάθεια που οσονούπω είναι να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει, υπήρξε μία κοινή μας συνεργασία εμού προσωπικώς και του ιδίου, που την ξεκινήσαμε εδώ στην Αγία Παρασκευή, μέσα στο γραφείο του Ναού και είναι αφιερωμένη στη σπουδαία επέτειο του 1821, των 200 ετών και νομίζω ότι και με αυτό τον τρόπο βάζει και την υπογραφή του και τη σφραγίδα του σε ένα σημαντικό σταθμό της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, αλλά και της ιστορίας της Ρούμελης.

Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα, αλλά επιφυλάσσομαι για το μέλλον, γιατί ο Δημήτρης Ρίζος δεν θα μας απασχολήσει μόνο στα καθιερωμένα από την Εκκλησία μνημόσυνα που θα του αποδίδουμε, αλλά θα μας απασχολεί η μνήμη του για το μέλλον και το έργο του θα αποτελέσει αντικείμενο και έρευνας και σπουδής και αναγνώρισης και μελέτης.
Η μνήμη του να είναι αιώνια».

Συλλυπητήρια μηνύματα

Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας)
Συγκινούν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών και βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστου Σταϊκούρα, για τον θάνατο του Διευθυντή του “Λ.Τ.” Δημήτρη Ρίζου:  “Ο θάνατος του Δημήτρη Ρίζου με λύπησε βαθύτατα.
Ο Δημήτρης άνηκε στη γενιά των αυτοδημιούργητων ανθρώπων, στη γενιά των παιδιών που πάλεψαν και κατάφεραν σημαντικά πράγματα στη ζωή και στη ζωή του τόπου.
Ορφάνεψε από μικρή ηλικία και υπήρξε πρωτοπόρος στο χώρο της δημοσιογραφίας και του έντυπου τύπου.
Άριστος τυπογράφος, σήκωσε νωρίς τα οικογενειακά βάρη και κατάφερε, με τον αδερφό του Σπύρο, να έχει ένα λαμπρό καθημερινό έντυπο, το οποίο με την έντιμη, αξιοπρεπή και δημοκρατική του στάση, δημιούργησε νέα δεδομένα στο χώρο της δημοσιογραφίας και έκανε το “Λαμιακό Τύπο” σημείο αναφοράς, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στο Πανελλήνιο.
Ήταν μπροστά σε όλες τις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας και διαμόρφωσε ένα υψηλό αξιακό επίπεδο δημοσιογραφικής λειτουργίας με αρχές, ιδανικά, με αίσθηση της ευθύνης για το λειτούργημα, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος.
Η Άμπλιανη και η Λαμία ήταν βαθά μέσα στην καρδιά του. Στη γειτονιά μας απουσιάζει πια το χαμόγελό του, η καλοσύνη του, η προθυμία του, η θέληση του να κάνει το καλό.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει”.
........................................................................
Περιφερειάρχης Φάνης Σπάνος
Μετά τη δημοσιοποίηση της απώλειας του Δημήτρη Ρίζου, διευθυντή της ημερήσιας εφημερίδας «Λαμιακός Τύπος» και ιδρυτικού μέλους του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Ο Δημήτρης Ρίζος κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο. Κατάφερε κυρίως να κερδίσει το σεβασμό όλων, αλλά και να διατηρήσει αυτή τη σχέση εκτίμησης για πάνω από 40 χρόνια!
Κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, γιατί υπηρέτησε το χώρο της ενημέρωσης, τηρώντας το πλαίσιο αρχών και θέσεων, το οποίο συνδιαμορφώνουν η ελευθερία του λόγου και συνάμα ο σεβασμός στον αντίλογο, η περιφερειακή συνείδηση και ταυτόχρονα η μέριμνα και η δράση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Φθιώτιδας.
Είμαι βέβαιος, ότι στον ίδιο δρόμο και με τον ίδιο σταθερό βηματισμό θα συνεχίσει να πορεύεται η επιχειρηματική – δημοσιογραφική οικογένεια του «Λαμιακού Τύπου». Είμαι βέβαιος, ότι κάθε φύλλο της εφημερίδας θα είναι και ένα “κερί” στη μνήμη του Δημήτρη Ρίζου”.
........................................................................
Θύμιος Καραΐσκος (Δήμαρχος Λαμίας):
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, με το που έγινε γνωστή η απώλεια του διευθυντή του «Λαμιακού Τύπου» Δημήτρη Ρίζου δήλωσε σχετικά:
“Η απρόσμενη και αιφνιδιαστική απώλεια του Δημήτρη Ρίζου μας έχει γεμίσει με θλίψη.
Ήταν ένας άνθρωπος δημιουργικός, αποτελεσματικός και βαθύτατα δημοκρατικός.
Από τους εμπνευσμένους στυλοβάτες της τοπικής δημοσιότητας, ήταν αυτός που πήρε στην πλάτη του την τοπική ιστορία και με το «Λαμιακό Τύπο» που παρέλαβε από τα χέρια του Μιλτιάδη Αλεξανδρή, πορεύτηκε για πάνω από 40 χρόνια, αποτυπώνοντας την σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας.
Η απώλεια του Δημήτρη Ρίζου κάνει φτωχότερη τη δημοσιογραφική οικογένεια, αλλά συγχρόνως μας κάνει φτωχότερους ως κοινωνία και ως πόλη.
Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του «Λαμιακού Τύπου»”.
........................................................................
Νίκος Σταυρογιάννης (πρώην Δήμαρχος Λαμίας)
Το δικό του συλλυπητήριο του μήνυμα για τον αδόκητο χαμό του διευθυντή του “Λαμιακού Τύπου” Δημήτρη Ρίζου, απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης: “Η απώλεια του Δημήτρη Ρίζου μας κάνει όλους φτωχότερους.
Ένας αγωνιστής της ζωής και οραματιστής για την ύπαρξη ενός σύγχρονου Περιφερειακού Τύπου, έφυγε σήμερα από κοντά μας.
Ένας ξεχωριστός φίλος με ανεκτίμητο ήθος και υποδειγματικό, «ντόμπρο» χαρακτήρα, υπηρέτησε την ενημέρωση και την αλήθεια μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του, «Λαμιακός Τύπος», πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου μας.
Άνθρωπος με βαθιά δημοκρατική συνείδηση, αγωνίζονταν για την πρόοδο, υπερασπίζοντας πάντα τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των ανθρώπων του μόχθου και της προσπάθειας. Ιδεολόγος, με ανήσυχο πνεύμα και ανυποχώρητη πίστη σε αξίες και αρχές.
Θα λείψει από όλους μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, την ευθύτητα και την αγωνιστικότητα με την οποία υπερασπίζονταν τα όσα πίστευε.
Κουράγιο και δύναμη, για να αντέξουν τη μεγάλη απώλεια, στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, στον μονάκριβο γιό του Αλέξανδρο και στον αδερφό του Σπύρο.
Καλό ταξίδι Τζίμη”.
........................................................................
Δημήτρης Αλαμπάνος
Tα συλλυπήτηριά του εκφράζει στην οικογένεια του “Λαμιακού Τύπου” για την απώλεια του Δημήτρη Ρίζου ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημήτρης Αλαμπάνος. “Είναι πολύ δύσκολο να αποχαιρετάς ένα φίλο με τον οποίο μοιράστηκες σημαντικές προσωπικές στιγμές, αλλά και κοινωνικές αγωνίες για τον τόπο μας, τη Φθιώτιδα.
Ο Δημήτρης Ρίζος ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος και οικογενειάρχης, με σημαντικό έργο και παρακαταθήκη για την ανάδειξη του Περιφερειακού Τύπου της Χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στην οικογένεια του “Λαμιακού Τύπου”.”
........................................................................
Θύμιος Παπαβασιλείου
“Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, ένας φίλος μαχητής της ζωής, ένας εκδότης τυπογράφος – δημοσιογράφος, εραστής της ελευθερίας του λόγου, ακούραστος εργάτης της ενημέρωσης, λάτρης της Φθιώτιδας, λάτρης της Λαμίας, καθαρά… λαμιακός τύπος.
Φίλε Τζίμυ,
Είχα τη χαρά και την τύχη στη δεκαετία του 70, να σε έχω γείτονα, στα γραφεία του Λ.Τ στην οδό Ροζάκη Αγγελή. Κάθε μέρα στη μικρή αυτή "κυψέλη" της δημοκρατίας, εσύ με τον αδερφό σου Σπύρο, ήσασταν οι "μέλισσες" της είδησης, της πληροφόρησης.
Σ΄αυτή τη "φωλιά" της δημοκρατίας, την μικρή βουλή της Λαμίας, συναντιόμασταν πολίτες, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές, πολιτευτές, βουλευτές, κοινοτάρχες, δήμαρχοι και δίναμε τις μικρές αλλά βαθύτατα δημοκρατικές μάχες μας.
Και αν καμιά φορά άναβαν τα αίματα, ήσουν εκεί όπως πάντα στωικός, λιτός, σοφός «Νέστορας» να ηρεμήσεις τα πνεύματα. Αυτή τη μικρή βουλή με το πέρασμα των χρόνων, μαζί με τον αδερφό σου Σπύρο και τους άξιους συνεργάτες σου, την κάνατε μεγάλη και δυνατή.
Με το πείσμα σου για προσφορά στον τόπο, στην ενημέρωση, ο καθημερινός λόγος του Λ.Τ. είναι δυνατός και ακούγεται παντού.
Φίλε Τζίμυ,
Σ΄ ευχαριστώ για την πολύμορφη και πολυεπίπεδη προσφορά σου στον τόπο μας.
Σ΄ ευχαριστώ γιατί μια σταγόνα βροχής εσύ, ξεδίψασες την απέραντη έρημο της δημοσιογραφίας.
Καλό σου ταξίδι.
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ”
........................................................................
Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου
Αγράφων Αλέξανδρου Καρδαμπίκη
Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον απροσδόκητο χαμό του εκδότη, δημοσιογράφου και διευθυντη του Λαμιακού Τύπου Δημήτρη Ρίζου.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συνεργάτες του εκλιπόντος που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή και υπήρξε ένθερμος συμπαραστάτης του Δήμου Αγράφων.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα...
Καλό Παράδεισο φίλε Δημήτρη...”
........................................................................
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
“Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου εκφράζει την οδύνη του για τον χαμό του Δημήτρη Ρίζου, ιδρυτικού του στελέχους, δημοσιογράφου, διευθυντή της εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος". Η ξαφνική απώλεια του αγαπητού συναδέλφου και φίλου, σκορπά σε όλους βαθιά θλίψη. Φεύγει από τη ζωή έχοντας μια μεγάλη προσφορά του στον Επαρχιακό Τύπο κι αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του
"Λαμιακού Τύπου", στους συγγενείς και στους οικείους του αγαπημένου μας Δημήτρη”
Για το Δ.Σ.
ο πρόεδρος Γιάννης Γαρεδάκης”
........................................................................
Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας
Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδος, Σπύρος Κωσταράς, απέστειλε τη δική του συλλυπητήρια επιστολή: “Ο Δημήτρης Ρίζος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας και του νομού Φθιώτιδας διακρίνονταν για το ήθος του, τη μετριοπάθεια την ευγένεια και την μαχητικότητα του. Υπήρξε εκ των συνιδρυτών της εφημερίδας ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ .
Ο Δημήτρης Ρίζος άφησε το στίγμα του στην Δημοσιογραφία και κάνει φτωχότερη την Φθιώτιδα η απώλεια του.
Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του στην οικογένεια του”.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΓΕΜΕΛΟΣ
Με αφορμή την είδηση της αιφνίδιας απώλειας του Διευθυντή του «Λαμιακού Τύπου», Δημήτρη
Ρίζου, ο Γραμματέας της Ν.Ε Φθιώτιδας του Κινήματος Αλλαγής, Μάνος Γέμελος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ένας αγωνιστής και πρωτεργάτης του Περιφερειακού Τύπου, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Υπηρέτησε την ενημέρωση και την αλήθεια, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του, του «Λαμιακού Τύπου» πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου μας. Άνθρωπος δημοκρατικός, ιδεολόγος, με ανήσυχο πνεύμα και όρεξη για δημιουργία.
Θα τον θυμόμαστε για την ευθύτητα και την αγωνιστικότητα που υπερασπιζόταν τα πιστεύω του. Κουράγιο και δύναμη στους οικείους του».
........................................................................
Φώτης Σερέτης, Διοικητής 5ης ΥΠΕ
Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
Συλλυπητήρια επιστολή με αφορμή τον αδόκητο χαμό του Διευθυντή του "Λαμιακού Τύπου", Δημήτρη Ρίζου, απέστειλε και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης.
Συγκεκριμέμα, ο κ. Σερέτης, αναφέρει: “Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την αδόκητη απώλεια του Δημήτρη Ρίζου, αγαπητού φίλου, δημοσιογράφου-εκδότη του Λαμιακού Τύπου.
Ο Δημήτρης Ρίζος κατά την πολύχρονη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, άφησε το στίγμα του για το ήθος, την ευσυνείδηση και τη μαχητικότητά του.
Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, με ευπρέπεια, υψηλό αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και σεβασμό στη δεοντολογία. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”.
........................................................................
Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς
Το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον διευθυντή του "Λαμιακού Τύπου", Δημήτρη Ρίζο, απέστειλε ο Ομότιμος Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς ο οποίος συγκλονισμένος από τον αδόκητο χαμό του φίλο του, αναφέρει:
"Δημητράκη μου,
Η απρόσμενη αναχώρησή σου από τη ζωή, μας συγκλονίζει.
Υπήρξες, εκλεκτός συγγενής, αθόρυβος γείτονας και αξιόπιστος φίλος.
Από μικρό, στις αλάνες της Άμπλιανης, σε διέκρινε η μετριοπάθεια και η προθυμία για συνεργασίες.
Συνέχισες ως αγωνιστής της ζωής, δημιουργικός και δημοκρατικός, μα πάνω από όλα καλών προθέσεων άνθρωπος.
Διέγραψες και έκλεισες την τροχιά σου, ως Καλός Άνθρωπος και Καλός Πατριώτης.
Άφησες έντονο ίχνος στη διαδρομή σου.
Αφήνεις πίσω σου έργο.
Προσέφερες πολλά.
Συλλυπούμαι βαθύτατα τη γυναίκα και το γιό σου, τον αγαπημένο σου αδελφό Σπύρο, τους συγγενείς και τους φίλους σου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει
Κώστας Τσαμαδιάς
........................................................................
“Αγαπητέ κ. Σπύρο Ρίζο
Συγκλονισμένος από την είδηση της τραγικής απώλειας του συμπαθέστατου και αξιόλογου αδελφού σας Δημήτριου, αποφάσισα να σας στείλω αυτό το mail.
Απουσιάζω αυτό τον καιρό από τη Λαμία, ώστε να έρθω από κοντά να σας εκφράσω τη λύπη μου και την συμπαράστασή μου.
Αυτούς τους μήνες έφυγαν πολλοί καλοί άνθρωποι από κοντά μας. Ο αδελφός σας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους.
Από το λίγο που τον γνώρισα, με την ευγένειά του, συμπεριφορά βέβαια, που χαρακτηρίζει όλη την οικογένεια του Λαμιακού Τύπου, με το πνεύμα φιλοξενίας, που επιδεικνύατε και τα δύο αδέλφια, με την άριστη διάθεση συνεργασίας και το χαμόγελο, που διέκρινα πάντα στο πρόσωπό του, τον εκτίμησα ιδιαιτέρως.
Ο Θεός να τον αναπαύει και σε όλους εσάς να δίνει καλές υπομονές!
Με εκτίμηση και θερμές συλλυπητήριες ευχές.
Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος”
........................................................................
Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας
Αγαπητέ κ. Ρίζο, αγαπητέ Σπύρο, για την αδόκητη εκδημία του μακαριστού αδελφού σας Δημητρίου και αγαπητού φίλου του Σχολείου μας, θα θέλαμε, εκ μέρους ολόκληρης της σχολικής μας κοινότητας, να σας εκφράσουμε τα θερμότατα μας συλλυπητήρια. Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να του χαρίσει τον Παράδεισο!
Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του!
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής
Ιωάννης Ζαχαράκης
Μ.Δ.Ε. Θεολογίας”
........................................................................
Γεωπονικός Σύλλογος Νομών Φθιώτιδας-Ευρυτανίας
Το Δ.Σ του Γεωπονικού Συλλόγου Νομών Φθιώτιδας - Ευρυτανίας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του εκλεκτού συντοπίτη μας Δημήτρη Ρίζου, Διευθυντή, Εκδότη και συνιδρυτή της ιστορικής εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος".
Ο Ρουμελιώτης εκδότης, άνθρωπος της προσφοράς, με απαράμιλλο ήθος και δημιουργικό πνεύμα, δίνοντας αφιλοκερδώς το βήμα στους τοπικούς συλλογικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και στο Σύλλογό μας, συνετέλεσε στην αποτύπωση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής, καθώς και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας.
Θερμά συλλυπητήρια στους αγαπημένους του, στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του.
Για λογαριασμό του Δ.Σ
ο Πρόεδρος
Βαγγέλης Μόσχος
ΥΓ: Σε αυτό το σημείο ως Βαγγέλης καταθέτω μια προσωπική μου "ενοχή", καθώς δεν πραγματοποιήσαμε ποτέ εκείνο το ταξίδι στην Άμπλιανη Ευρυτανίας. Ειλικρινώς λυπάμαι.”
........................................................................
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ, ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ &
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΕΑΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ “Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ”
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ο Δημήτρης Αλεξ. Ρίζος, υπήρξε εκ των πρωτεργατών της επανασύστασης του Εκπολιτιστικού, Εξωραϊστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Άμπλιανης «Η Αγία Παρασκευή». Είχε πάντα την Άμπλιανη μέσα στην ψυχή του γιατί εδώ έζησε τα παιδικά του χρόνια, έφτιαξε την οικογένειά του και επέλεξε να ζήσει.
Ο δικός μας Τζιμάκος, με το χαμόγελο και τις παρεμβάσεις του, καλλιέργησε ένα κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, βοήθησε στην εδραίωση του Συλλόγου και ήταν πάντα δίπλα στις μικρές και μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε ο Σύλλογος, στα «ασήμαντα» ή και «σπουδαία» επιτεύγματα που έχει να επιδείξει στα χρόνια της επαναλειτουργίας του.
Τζίμη μας, η παρέα μας στην Άμπλιανη γίνεται λίγο φτωχότερη, γίνεται πιο πικραμένη γιατί θα ζούμε με την απουσία σου.
Σου υποσχόμαστε να κρατήσουμε, όσο αντέξουμε, το Σύλλογο όπως ήταν και η επιθυμία σου.
Ο Σύλλογός μας αποφασίζει εις μνήμην του εκλεκτού μέλους της Δημητρίου Αλεξ. Ρίζου να καταθέσει ποσό στο Ορφανοτροφείο Θηλέων σεβόμενος την επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος.
Εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στη σύζυγό του Μαρία και μέλος του Δ.Σ. και στον αγαπημένο του υιό Αλέξανδρο, όπως και στον αγαπημένο του αδελφό Σπύρο Ρίζο.
Το Δ.Σ.
Ασημίνα Γαληροπούλου, Πρόεδρος
Ευάγγελος Φ. Στεφανής, Αντιπρόεδρος
Ρούλα Λαγουδάκη – Μανιώτη, Γραμματέας
Μαρία Δ. Ρίζου, Ταμίας
Κατερίνα Δ. Καστανιώτη, Μέλος
Κωνσταντίνα Μπαρτσώκα, Μέλος
Βασιλική Ζάνου, Μέλος
........................................................................
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΤΗΜΟΝΩΝ και
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ και ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
ο “ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ”
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο αναπάντεχος χαμός του Δημήτρη Ρίζου γεμίζει με θλίψη την τοπική κοινωνία της Άμπλιανης αλλά και την οικογένεια του Αγίου Τρύφωνα.
Ο Τζίμης μας υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας που κάνει το Δ.Σ. του Αγίου Τρύφωνα, μαζί με τις βοήθειες και τη συμπαράσταση όλων των φίλων, για την οικοδόμηση και ανέγερση του ναού του Αγίου Τρύφωνα αλλά και πρωτοστάτης στη διακονία για τη λειτουργία του Ιερού Ναού.
Με μακρόχρονη θητεία στα θεσμικά όργανα της διοίκησης συνέβαλε ουσιαστικά και αποφασιστικά με γνήσια και αυθεντική Αμπλιανίτικη λεβεντιά, με ήθος, με καλοσύνη και με πολλές πρωτοβουλίες να αποκτήσει ο Άγιος Τρύφωνας τη δική του στέγη αλλά και η ετήσια πανήγυρη μία ξεχωριστή οντότητα. Λειτούργησε πάντα προς την κατεύθυνση της σύνθεσης, της ομόνοιας, της σύμπνοιας, της δημιουργίας.
Το ΔΣ του Αγίου Τρύφωνα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Αποφασίζει την κατάθεση ποσού στο Ορφανοτροφείο Θηλέων στη μνήμη του αγαπημένου μέλους του Αγίου Τρύφωνα.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
Το Δ.Σ.
Κάλλος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος
Στεφανής Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος
Μπαρτσώκας Βασίλειος, Γραμματέας
Καραγιάννης Δημήτριος, Ταμίας
Αρβανίτης Νικόλαος, Μέλος
........................................................................
Ερασιτέχνης ΠΑΣ Λαμία
“Το ΔΣ του Ερασιτέχνη ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του εκδότη Δημήτρη Ρίζου, στην οικογένεια και τους συνεργάτες του.
Ο εκλιπών υπήρξε μαχητής της δημοσιογραφίας, καλός φίλος του ποδοσφαίρου και υποστηρικτής του Συλλόγου, ενώ το δημιούργημά του, ο Λαμιακός Τύπος καλύπτει επί δεκαετίες με συνέπεια και αξιοπιστία το ρεπορτάζ της αγαπημένης ομάδας μας.
Αιωνία του η μνήμη !”
Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Δημήτρη Ρίζου
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια για την αναπάντεχη απώλεια του Διευθυντή της εφημερίδας Λαμιακός Τύπος, Δημήτρη Ρίζου.
Ο Δημήτρης μαζί με τον αδερφό του Σπύρο, ξεκίνησαν το 1977 από το μικρό τυπογραφείο της Ροζάκη Αγγελή και κατάφεραν, με κόπο και προσωπικές θυσίες, να εκδίδουν σήμερα μια ημερήσια εφημερίδα με δικό της τυπογραφείο και μια σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση και αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην έντυπη δημοσιογραφία αλλά και σημαντική παρακαταθήκη στον ελληνικό τύπο.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους εργαζόμενους στο "Λαμιακό Τύπο".
........................................................................
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς εκφράζει τη θλίψη του για την απρόσμενη απώλεια του Δημήτρη Ρίζου, Διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας «Λαμιακός Τύπος».
Με τη γνώση του και την εμπειρία του συνέβαλε στην ουσιαστική ενημέρωση των συμπολιτών μας. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό για τον τόπο μας αλλά και μια ξεχωριστή διαδρομή που θα αποτελεί παρακαταθήκη και φωτεινό παράδειγμα για όλους.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους οικείους και συνεργάτες του.
O Πρόεδρος
Αθανάσιος Λυκόπουλος
........................................................................
“Παρακαλώ όπως διαβιβάσετε τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και σε όλη την οικογένεια του Λαμιακού Τύπου, για την απώλεια του αείμνηστου Δημήτρη Ρίζου.
Όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να επικοινωνούμε μαζί του, θα τον θυμόμαστε για την μαχητικότητά του, το ενδιαφέρον του για τον τόπο μας και την κριτική του σκέψη.
Η απώλεια όσο και η παρακαταθήκη του πολύ μεγάλη.”
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Φώσκολος
Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης
........................................................................
“Θερμά συλλυπητήρια για τον διευθυντή και συν - εκδότη σας Δημήτρη Ρίζο, που ακούραστα από το 1982 τιμούσε τη δημοσιογραφία στη Λαμία και σε όλη Φθιώτιδα.
Ιδιαιτέρως στον αδελφό του Σπύρο, εύχομαι δύναμη και αντοχή να κρατήσει ζωντανό τον Λαμιακό Τύπο, συνεχίζοντας την κοινή προσπάθεια”.
Αντώνης Καρακούσης
........................................................................
“Αγαπητέ φίλε Σπύρο,
με την είδηση της απώλειας του αγαπητού μας Δημήτρη συμμετέχουμε ειλικρινά στο βαθύτατο πένθος σας και ευχόμαστε στις οικογένειες σας παρηγοριά, δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση της ζωής σας και του έργου σας δημιουργικά και με υγεία, όπως θα το ήθελε και εκείνος.
Θερμότατα συλλυπητήρια και πάλι
Οι φίλοι σας
Τάσος Γεμενής
Πόλυ Ράγκου
Υ.Γ.  Ο πόνος είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος του ανθρώπου και μέσα στη διαδρομή του εμπλουτίζεται η ψυχή μας με καινούργια και πρωτόγνωρα κεφάλαια ζωής.”
........................................................................
“Σπύρο, ότι και να πω δεν γίνεται να σε παρηγορήσω, η απώλεια του Δημήτρη
είναι σκληρό χτύπημα.
Βρίσκομαι κοντά στο πόνο σου.
Θα σε παρακαλούσα να μεταφέρεις τα συλλυπητήριά μου στην Μαρία και τον Αλέξανδρο.
Εύχομαι να πορευτείτε με υγεία και δύναμη.
Θα θυμάμαι τον Δημήτρη με αγάπη”.
Κώστας Τόλης
“Σπύρο τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο θάνατο του Τζίμη, τα οποία σε παρακαλώ να μεταφέρεις και στην οικογένεια του”.
Ντίνος Πλεμμένος
........................................................................
“ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΠΥΡΟ,
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ.
ΑΝ Κ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΑ, ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΓΛΥΚΕΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ.
ΠΑΝΤΑ ΣΑΣ ΘΥΜΟΜΟΥΝ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΟΤΕ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.
ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ.
ΕΛΕΝΗ ΚΑΔΑ
(ΓΡΑΜ. ΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΔΗΣΟ)
........................................................................
“Εκφράζω τη λύπη και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Δημ. Ρίζου, αλλά και του
“Λαμιακού Τύπου” γενικότερα, για την απώλεια του αγαπητού Δημήτρη Ρίζου. Λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν την παρουσία μου στην επικήδεια τελετή.
Θαυμάσιος άνθρωπος και οικογενειάρχης, ο Δημήτρης Ρίζος, συμμετείχε πάντα ενεργά στο έργο της ανάδειξης του Περιφερειακού Τύπου.
Τα έργα του - παραδείγματα προς μίμηση - ας παραμείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές”.
Παντελής Δ. Γερασίμου
Στιχουργός, αρθρογράφος
Καμένα Βούρλα, Φθιώτιδας
........................................................................
ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΙΖΟ
ΣΑΝ ΓΙ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΕΦΥΓΕ

Σαν αναπάντεχο μαντάτο έφθασε,
πικρή χολή να μας ποτίσει,
σέρνω βαριά την θύμησή μου
στο χθες του γελαστού
κι’ αείμνηστου Δημήτρη,
του φίλου όπου έφυγε
για μακρινό κι’ αγύριστο
ζωής ταξίδι.

Γέννα θνητή σου φόρεσε
το δαχτυλίδι της ζωής,
και σου’δειξε το πρωινό
τον ήλιο ν’ ανατέλλει.
Ευχές πολλές από καρδιάς
σε φόρτωσε η γεννήτρα,
μεσ’ σε γαλάζιο ουρανό
να’σαι αστέρι λαμπερό
και με γαλήνιο φως
στο διάβα της ζωής σου
τις μέρες και τις νύχτες σου
αυτές να τις φωτίζεις.

Από την γέννα σου θνητός,
ΑΕΙΜΝΗΣΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ
ήρθες στο κόσμο τον φθαρτό
και σαν θνητός πορεύτηκες
σε όλη την ζωή σου,
με ήλιο, συννεφιές,
μπόρες με κεραυνούς,
με νύχτες να’ναι βροχερές,
βαμβακερές ομίχλες,
με χιόνια και με παγωνιές.

Μα τ’ άστρο της καρδιάς σου,
άδολε και πάναγνε Δημήτρη
μ’ όποιους καιρούς
κι’ αν βρήκες στην τροχιά σου,
δεν έπαψε με τη λάμψη του
γαλήνιο φως ν’ απλώνει.

Ξεκλείδωνες με μια αγκαλιά
την αθανασία όλη,
και μ’ ένα χαμόγελό σου έλαμπες
τον κόσμο να μη νυχτώνει
και την ελπίδα έφερνες
μιας ροδοστόλιστης αυγής.

Άδολος και πάναγνος έζησες,
έλαμψες, μοσχομύρισες
σε όλη την τροχιά
του φωτεινού αστεριού σου,
μέχρι που μεσουράνησες,
κι’ από την σκάλα της ζωής,
πολλά σκαλιά δεν πρόλαβες
ν’ ανέβεις να τα ζήσεις.

Ξάφνου, χάθηκε η λάμψη σου
στο χάος του απείρου,
κι’ απ’ την αγκάλη του Παντός
ξεχώρισες για πάντα
για κόσμο εντελέστερο.

Κι΄ εμείς όπου σε χάσαμε
απ’ τα θνητά μας μάτια,
θρόνο αγάπης Βασιλιά,
σου κτίσαμε στα άυλα
της μνήμης μας
φανταχτερά παλάτια.

Λαμία 11 Απρίλη 2021
Στέργιος Κεραμίδας,
Συν. Δικηγόρος.
........................................................................
“Σήμερα είναι ημέρα θλίψης και οδύνης.
Πενθώ μαζί με την Ιωάννα, τον Κυριάκο, την Ειρηνούλα μου και ολόκληρη, φρονώ, την δημοσιογραφική οικογένεια. Ο Δημήτρης Ρίζος, ο διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος", ο φίλος και αδελφός, μας άφησε για άλλους τόπους.
Τι να θυμηθώ και τι να ξεχάσω από τις στιγμές που ζήσαμε μαζί με τον Δημήτρη, στον Γοργοπόταμο στου 'Αντάρτη΄, στο Κιλκίς, στα Γιάννενα, στον Πύργο, στην Καλαμάτα, στη Πάτρα, στα δημοσιογραφικά συνέδρια της Σαμοθράκης, στα αγαπημένα του Χανιά, σε ολόκληρη την χώρα, στις Βρυξέλλες, στη Σμύρνη. Ο καλύτερος φίλος μας ήταν μου είπε σήμερα το πρωί, ο Γιάννης Γαρεδάκης των Χανιώτικων Νέων. Έτσι είναι. Ήθος και αξιοπρέπεια, καρδιά μικρού παιδιού.
Καλό ταξίδι, φίλε και αδελφέ πολύτιμε”.
Αντώνης Σκαμνάκης
Καθηγητής
Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
........................................................................
“Αγαπητέ κύριε Ρίζο,
Δεχθείτε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου μας φίλου και συνεργάτη Δημήτρη.
Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να δίνει σε σας και την οικογένειά του δύναμη και κουράγιο”.
Θεόδωρος και Δήμητρα Παπαδάτου
Πελοπίδας Παπαδάτος και Μαρία Τσαχά
........................................................................
“Ο Δημήτρης Ρίζος, Διευθυντής της σοβαρής,
ιστορικής και αφοσιωμένης στη Δημοκρατία εφημερίδας της Φθιώτιδας: "Λαμιακός Τύπος" δεν είναι πια κοντά μας.
Αποτελεί μέγιστη απώλεια για τον Τόπο μας ο χαμός του. Η ευπρέπεια, η ευγένεια και η αφοσίωσή του στην ελευθεροτυπία αποτελούν παράδειγμα για μίμηση. Δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή στον Τόπο μας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Η παρακαταθήκη του δεν χάνεται. Είναι παρούσα.
Οι Πολίτες της Φθιώτιδας θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη”.
Παναγιώτης Ιακωβής
........................................................................
Στέλιος Κανέλλος - Δικηγόρος:
“Ο Δημήτρης Ρίζος υπήρξε δίκαιος, δημοκράτης και κυρίως αξιοπρεπής. Μεγάλωσα με τον Λαμιακό Τύπο. Και είμαι σίγουρος ότι άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του και για τις επόμενες γενιές. Όχι μόνο εκδοτών και δημοσιογράφων. Αλλά, το σπουδαιότερο, υπευθύνων και ενεργών πολιτών”.
........................................................................
Βαρύ το πένθος από τον θάνατο του
Δημήτρη Ρίζου, ιδρυτικού μέλους του ΣΗΠΕ
Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε η είδηση του αδόκητου θανάτου του Διευθυντή  του Λαμιακού Τύπου Δημήτρη Ρίζου.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη (φωτο) του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), τον οποίον υπηρέτησε και από το διοικητικό συμβούλιο. Πνεύμα δημιουργικό και ανήσυχο αποτέλεσε συχνά πηγή έμπνευσης για τον χειρισμό των ζητημάτων του Τύπου.
Έβαλε την σφραγίδα του ανεξίτηλα στις εξελίξεις στον χώρο τα πολλά τελευταία χρόνια. Μαζί με τον αδελφό του Σπύρο από το 1977 ίδρυσαν την  επιχείρηση, "ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ" Α.Ε., που  δραστηριοποιείται στο χώρο των γραφικών τεχνών. Ξεκινώντας από ένα κλασικό τυπογραφείο, κατάφεραν να οργανώσουν και να λειτουργούν σήμερα  μια ημερήσια περιφερειακή εφημερίδα με δικό της τυπογραφείο και μια πλήρως οργανωμένη εκτυπωτική μονάδα στην εδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΗΠΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον αδελφό του και συνεκδότη του Λαμιακού Τύπου, φίλο Σπύρο Ρίζο, στους οικείους του, τους ανθρώπους της εφημερίδας και της εκδοτικής επιχείρησης.
........................................................................
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
“Αξιότιμοι Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να  εκφράσουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλεια του Διευθυντή της Εφημερίδας
«Λαμιακός Τύπος» Δημήτρη Ρίζου, την οποία με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε από τον Επαρχιακό Τύπο.
Ο μακαριστός αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και ένα εξαιρετικό έργο στον χώρο των εκδόσεων, μέσα από την πολύχρονη διαδρομή του.
Ευχόμεθα ο Πανάγαθος Κύριος να τον κατατάξει εν χώρα ζώντων, η δε Παναγία, να παραμυθήσει όλους εσάς σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Με εκτίμηση,
Ο Γενικός Διευθυντής
Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς
Άρχων Ιερομνήμων της Α.τ.Χ.Μ.Ε.”

    

randomness