Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θανάσης Μακρυγιάννης : Τραγική η κατάσταση στην Εισαγγελία Λαμίας

Αδυναμία λειτουργίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας , διαπιστώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας και με εγγραφο του  προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάσης Μακρυγιάννης , ζητά άμεσα την απόσπαση έως και δύο Αντιεισαγγελέων, για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Στο εγγραφο που απέστειλε ο  πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου  Λαμίας  μεταφέρει την  τραγική  κατάσταση  στην οποία εχει περιέλθει η  Εισαγγελία Λαμίας, η οποία χειρίζεται εναν τεράστιο ογκο δικαστικών υποθέσεων . Οι ελλείψεις και τα προβλήματα της Εισαγγελίας Λαμίας θα συζητηθούν και στη Βουλή , μετά απο σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης , ζητώντας να ενημερωθεί σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται  να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας .  

 

 Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας προβλέπονται συνολικά τέσσερις  οργανικές θέσεις εισαγγελικών λειτουργών. Συγκεκριμένα   μία  θέση Εισαγγελέως – Προϊσταμένου και τρεις  θέσεις Αντεισαγγελέων, για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της.

Δεδομένου ότι θα πρέπει Εισαγγελικός Λειτουργός, να συμμετέχει στη σύνθεση σε τουλάχιστον δύο (2) Μονομελή Πλημμελειοδικεία την εβδομάδα, ένα (1) Μονομελές Πλημελειοδικείο Ανηλίκων το μήνα, ένα (1) τουλάχιστον Τριμελές Πλημμελειοδικείο την εβδομάδα, ένα (1) ακόμη Τριμελές Πλημμελειοδικείο το μήνα, λειτουργόν ως Εφετείο εναντίον των αποφάσεων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας, σε δύο (2) Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια τον μήνα, στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Λαμίας, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, προκειμένου να εκδώσει βουλεύματα, διατάξεις υφ΄ όρον απόλυσης κλπ. μετά από έγγραφες εισαγγελικές προτάσεις.

Επίσης, υφίσταται υπηρεσιακή ευθύνη για τις φυλακές Δομοκού - που υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να τις επισκέπτεται εισαγγελικός λειτουργός - δεδομένου ότι πρέπει να εξεταστούν ζητήματα αδειών, πειθαρχικές ποινές κρατουμένων κλπ..

Πέραν των αμιγώς ποινικών υποθέσεων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει την ευθύνη να διενεργήσει τους σχετικούς ελέγχους στους σαράντα  περίπου συμβολαιογράφους, στους δέκα  περίπου Υποθηκοφύλακες και  στους δέκα  περίπου ληξιάρχους.

Τέλος, καθημερινά και σε 24ωρη βάση θα πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας για την καθοδήγηση των προανακριτικών υπαλλήλων στα επ΄ αυτοφώρω  εγκλήματα, στην άσκηση δίωξης επί κακουργημάτων και την παραπομπή τους στον Ανακριτή, στις προτάσεις προς τον Ανακριτή για επιβολή προσωρινής κράτησης ή περιοριστικών όρων, καθώς και να δέχεται τους πολίτες, να παραλαμβάνει τις μηνύσεις, να χορηγεί εντολές χορήγησης εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να χορηγεί εντολές για έκδοση διαζευκτηρίων επί λύσεως θρησκευτικού γάμου και πολλές άλλες αρμοδιότητες, που είναι αδύνατον να καταγραφούν λεπτομερώς.

Αυτή την στιγμή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας υπηρετεί και ασκεί όλες τις αρμοδιότητες, μόνον ο Προϊστάμενος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, που είναι υπό μετάθεση και είναι θέμα ημερών η μετακίνησή του στην νέα του θέση.

Οι δύο υπηρετούντες Αντεισαγγελείς, βρίσκονται σε άδεια και οπως υποστηρίζει στην ερωτησή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ,  ''είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένα άτομο να καλύπτει καθήκοντα, που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτονται από τέσσερις  εισαγγελικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα οι πολίτες όσο και οι δικηγόροι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας να βρίσκονται σε απόγνωση, διότι είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν''.

 

 

   

Απόψεις

Θέλω να πέσω για ύπνο και να ξυπνήσω παραμονή Δεκαπενταύγουστου, απ’ τα πανηγύρια του γιου μου για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών.Να έχουν γίνει τα καρπούζια.Ο...
randomness