Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θερμοπύλες : Οι ...υπνοβάτες του 2016 , ξύπνησαν το 2020 ; (Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες , ομολογούμε οτι δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ποιός λέει την αλήθεια και ποιός λέει ψέματα . Κια αυτό γιατί οι πολιτικοί ξέρουν να ελίσσονται και πάντα βρίσκουν  ενα σημείο για να κρυφτούν . 

Μόνο τα γεγονότα μπορεί να μας βοηθήσουν να βγούμε απο αυτή την ...ατραπό , γιαυτό και εμείς πρέπει να τα θυμίσουμε . 

Ο  χώρος των Θερμοπυλών πάντα ηταν παραμελημένος , αλλά δέχτηκε τη χαριστική βολή -υποβαθμίστηκε δηλαδή ακόμη περισσότερο -το 2016 , οταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης είχε ζητήσει απο τους τοπικούς παράγοντες να προτείνουν εναν χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων -μεταναστών . Περιφερειάρχης στη Στερεά ηταν ο Κώστας Μπακογιάννης . Τότε λοιπόν θεωρήσαμε σωστό και κρίναμε σκόπιμο να προτείνουμε οι πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενηθούν στο εγκαταλελειμένο ξενοδοχείο των Θερμοπυλών , δίπλα στις ιαματικές πηγές που θέλαμε υποτίθεται να αξιοποιήσουμε και σε εναν χώρο με μεγάλη αναγνωσριμένη παγκοσμίως ιστορία και για τον οποίο σήμερα   χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα ! Τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών στον τοπικό και αθηναικό τύπο εβριθαν απο επαίνους στην Περιφέρεια που κατάφερε 

εντός 48 ωρών, να μετατρέψει ενα ερειπωμένο κτήριο σε  χώρο φιλοξενίας των προσφύγων .  Και αυτό το θαύμα οπως το είχαν αποκαλέσει τότε πολλοί δημοσιογράφοι επιτεύχθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πολυάνθρωπα συνεργεία δουλεύοντας νυχθημερόν, επισκεύασαν όλες τις εγκαταστάσεις, υδραυλικές, ηλεκτρικές, θέρμανσης, παροχές ζεστού και κρύου νερού στα λουτρά των δωματίων.

Επισκεύασαν επίσης και τοποθέτησαν τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό (κρεβάτια και στρώματα), καθώς και τους χώρους εστίασης.

Δημιουργήθηκε ιατρείο και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι καθαρισμοί στον εσωτερικό, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.

Στο τέλος μάλιστα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης είχε κάνει  την ακόλουθη δήλωση:  

«Μέσα σε 48 ώρες, ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας των προσφύγων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι έτοιμος. Ήταν μία δική μας πρωτοβουλία, την οποία αναλάβαμε ανταποκρινόμενοι στη συνείδησή μας, αλλά και δείχνοντας την ανθρωπιά της τοπικής κοινωνίας. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, τον κ. Καραΐσκο, ο οποίος λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες τις Περιφέρειας, έδωσε μία ουσιαστική και σοβαρή λύση. Ξέρουμε καλά ότι έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας να κάνουμε. Όμως νομίζω ότι σήμερα κάναμε ένα πρώτο, βασικό, απαραίτητο βήμα. Η Στερεά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί πάντα στο βάρος των ευθυνών της».

Τότε δεν υπήρξε κανένας αντίλογος απο βουλευτές , αυτοδιοικητικούς και αλλα στελέχη οτι υποβαθμίζεται ο χώρος των Θερμοπυλών . Μόνο συγχαρητήρια και επαίνους ακούγαμε . Αυτοί που ...υπνοβατούσαν  το 2016 , ξύπνησαν ξαφνικά το 2020 και θυμήθηκαν οτι νότια της Λαμίας υπάρχει ενα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που πρέπει να αξιοποιηθεί ; 

                                                                                                                                                                                        Χρήστος Αλεξανδρής 

                                                                                                                                                                                             Δημοσιογράφος