Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θετικό αποτύπωμα αφήνει στην Περιφέρεια η συνεργασία της ΠΕΔ με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη

Το μήνυμα ότι το κεκτημένο της περιόδου 2014-2019 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν η συνεργασία και η συνεννόηση έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας ,σήμερα στην Λαμία. 

«Ήμασταν όλοι μαζί ένας για όλους και όλοι για έναν. Δεν επιτρέψαμε ποτέ σε κόμματα και σε ιδεολογίες να μας χωρίσουν. Δεν παίξαμε ποτέ τα γνωστά παιχνίδια των αρμοδιοτήτων. Ίσα-ίσα,  Περιφέρεια και Δήμοι ήμασταν και είμαστε  μία γροθιά και παίξαμε για τη φανέλα»τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «δώσαμε πραγματικά νόημα στην περιφερειακή συνείδηση. Τούτη εδώ είναι μία Περιφέρεια από τα Άγραφα μέχρι και τη Σκύρο και το ζητούμενο πάντα είναι η συνοχή. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, λοιπόν, ας κρατήσουμε αυτά τα δύο: την ανάγκη για συνεργασία, την ανάγκη για περιφερειακή συνείδηση»

Κάνοντας μια αποτίμηση της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους της Στερεάς ο Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε μεταξύ άλλων:«Ήταν μία συντονισμένη προσπάθεια, μία προσπάθεια όλων μας όλα αυτά τα χρόνια. Δημιουργήσαμε ένα ενιαίο, ένα αρραγές μέτωπο. Πήγαμε στην Αθήνα, πήγαμε στις Βρυξέλες, φτάσαμε παντού. Και εκεί που η Περιφέρειά μας, το 2014 ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα 190 εκατομμυρίων ευρώ  αλλά και με οφειλές που ξεπερνούσαν τα 70 εκατομμύρια, τώρα έχει ένα πρόγραμμα το οποίο αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».  

Ανέφερε επίσης ότι έγιναν και γίνονται από τους Δήμους έργα προϋπολογισμού πλέον των 305 εκατ. ευρώ  με  χρηματοδότηση που προέρχεται απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια.

«Αυτό δεν ήταν προσωπική επιτυχία κάποιων από εμάς. Ήταν επιτυχία όλων μας γιατί όλοι ξέραμε ότι όποια Κυβέρνηση και να είχαμε  απέναντι, όποιον υπουργό και να είχαμε απέναντι, όποιο κόμμα και αν εμείς πιστεύαμε, από όπου και αν προερχόμασταν, γινόμασταν ένα σε αυτή την πολύ μεγάλη διεκδίκηση» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

                                          Λουκάς Υπερήφανος  (Πρόεδρος ΠΕΔ) : Από την πρώτη στιγμή βρήκαμε μια κοινή γραμμή.

Με θερμά λόγια για την συνεργασία της ΠΕΔ αλλά και όλων των Δήμων της Στερεάς ξεχωριστά με τον Περιφερειάρχη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος.  Τον ευχαρίστησε γιατί από την πρώτη στιγμή υπήρξε συνεννόηση και κοινή γραμμή για τα προβλήματα των Δήμων και της Περιφέρειας και για την ανάδειξη τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν. «Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώθηκαν  για την Στερεά και κάναμε  μαζί μια μεγάλη προσπάθεια» επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο κ. Υπερήφανος . Αποτιμώντας την συνεργασία ΠΕΔ και Περιφέρειας , στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινή προσπάθεια για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. ''Η προσπάθεια δεν είχε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε'' σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ,  ωστόσο έγινε , είπε,  μια οργανωμένη προσπάθεια, ετοιμάσαμε μελέτη, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέθηκαν οι βάσεις για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέλλον . Επίσης ο κ. Υπερήφανος αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες που εγιναν για την άρση της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας. ''Η προσπάθεια ξεκίνησε από εμάς και ο Περιφερειάρχης την έφτασε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντάσσοντας μάλιστα και σχετική μελέτη. Ήδη τα κονδύλια προς τη Στερεά αυξήθηκαν τόσο στο ΠΕΠ όσο και από τα Τομεακά Προγράμματα και μελλοντικά οι πόροι που θα κατευθύνονται προς την Περιφέρειά μας αναμένεται να είναι ακόμη περισσότεροι. Εξασφαλίσαμε με δικές μας πρωτοβουλίες και την καίρια παρέμβαση του κ. Μπακογιάννη χρηματοδότηση για έργα συντήρησης αγροτικής οδοποιίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Χαρίτση ύψους 8 εκατ. € για τα έτη 2017-2018. Πολλά από τα έργα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Η δράση ήταν η πρώτη που προκηρύχθηκε στην Ελλάδα. 

Ανυπόκριτο και ειλικρινές χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος , σημειώνοντας οτι τέτοιες συνεργασίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης δεν είναι ποτέ δεδομένες αν κρίνουμε και απο την κατάσταση που επικρατούσε ολα αυτά τα χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο . 

Την ικανοποιησή του για την πολύ στενή συνεργασία που είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Περιφερειάρχη , εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Γιώργος Γώγος , ο οποίος αντικατέστησε στο ΔΣ την Δήμαρχο Λειβαδειάς Γιώτα Πούλου που παραιτήθηκε .