Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Την επαναφορά του προγράμματος Θεραπευτικού Κοινωνικού Τουρισμού, ζητούν τα Επιμελητήρια Φθιώτιδας και Εύβοιας

Την άμεση επαναφορά του προγράμματος Θεραπευτικού Κοινωνικού Τουρισμού, ζητούν τα Επιμελητήρια Εύβοιας και Φθιώτιδας, με κοινή επιστολή των Προέδρων τους, Ιωάννη Γεροντίτη και Αθανάσιου Κυρίτση.

Το αίτημα  εστάλη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Τουρισμού κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, έχει ως ακολούθως.

 

Στην επιστολή τους οιπρόεδροι των Επιμελητηρίων Φθιώτιδας και Εύβοιας αναφέρουν μεταξύ αλλων τα εξής :

''Το πρώην ΙΚΑ στα πλαίσια των κοινωνικών παροχών στους συνταξιούχους του, μέσω του προγράμματος Θεραπευτικού Κοινωνικού Τουρισμού διένειμε ετησίως 25.000 δελτία αποκλειστικά για Λουτρό-θεραπεία στις ιαματικές πηγές της Ελλάδας. Η εν λόγω παροχή διεκόπη το έτος 2012.

Την ίδια ώρα διεκόπη το δικαίωμα των συνταξιούχων να έχουν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους ένα 15θήμερο πρόληψης-αποκατάστασης της υγείας τους και διακοπές σε ένα πρότυπο περιβάλλον. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις ιαματικού τουρισμού απώλεσαν σημαντικότατα έσοδα χάνοντας ένα μεγάλο μέρος ΄΄πελατειακής δύναμης΄΄.

Ο ΟΠΕΚΑ και η Αγροτικής Εστίας με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ο ΟΑΕΔ με τον κοινωνικό τουρισμό και το Υπουργείο Τουρισμού με το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, συνεχίζουν αδιαλείπτως τις παροχές στους ασφαλισμένους, ωστόσο κάποιες μορφές τουρισμού όπως ο ιαματικός τουρισμός συνεπώς και οι επιχειρήσεις γύρω από αυτόν δεν απολαμβάνουν κανένα οικονομικό μερίδιο, καθώς οι εν λόγω δικαιούχοι προτιμούν και προσανατολίζονται στην θάλασσα και στα νησιά.

Έτσι, την τελευταία δεκαετία – λόγω των καταστροφικών συνεπειών που άφησε πίσω της η παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά και αυτών που εγκαθίδρυσε η πρωτόγνωρη σε έκταση παγκόσμια πανδημία του C0VID-19 που την διαδέχθηκε – οι Λουτροπόλεις όπως αυτές που βρίσκονται στους Νομούς μας, διέρχονται μια περίοδο διαρκούς οικονομικού μαρασμού και απαξίωσης. Την τελευταία πενταετία, τίθεται πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων και σε μια τέτοια αρνητική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις τοπικές οικονομίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, καθιστά επιτακτική την επαναφορά του Θεραπευτικού Κοινωνικού Τουρισμού .

Σας ζητούμε όπως ενεργήσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Σας ζητούμε σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή της πανδημίας του C0VID-19 και την σχεδόν ολική καταστροφή του τουριστικού τομέα, να δώσετε βαρύνουσα σημασία στον εσωτερικό τουρισμό.

Εν κατακλείδι σας ζητούμε να δώσετε πνοή ζωής στις περιοχές μας, να στηρίξετε τις τοπικές επιχειρήσεις μας να διασώσετε την ίδια την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και ένα μοναδικό κομμάτι του Εθνικού πλούτου των Νομών μας''.

''.

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.