Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Έχουν περάσει 79 χρόνια από τότε που, σαν σήμερα το 1942, ανατινάχθηκε η Γέφυρα του Γοργοποτάμου από Άγγλους κομάντος και Έλληνες αντάρτες. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Βόρειας Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να αλλάξει το ρου του B' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο εορτασμός στον Γοργοπόταμο φέτος θα γίνει κανονικά αλλά με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι τοπικές Αρχές, Δήμος Λαμιέων και περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Οι εκδηλώσεις για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στο Γοργοπόταμο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Πρόγραμμα Εορτασμού


Γενικός Σημαιοστολισμός σε ολόκληρο το Νομό από την 8η πρωινή της Κυριακής 28ης Νοεμβρίου, μέχρι δύσεως του ηλίου. Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων του Νομού, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Τραπεζών και από την δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 25ης Νοεμβρίου.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου

11.15    Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων.

11.25    Πέρας προσέλευσης επισήμων.

11.30    Έπαρση σημαίας.

11.35    Επιμνημόσυνη Δέηση.

11.45    Έναρξη Εκδήλωσης.

11.46    Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο.

11.50    Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό.

11.54    Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.

11.58    Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων.

12.00    Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας.

12.02    Χαιρετισμός από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών Οργανώσεων.

12.04    Κεντρική Ομιλία από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών Οργανώσεων.

12.10    Εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς, και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο.

12.25    Ανάγνωση Ψηφίσματος από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών Οργανώσεων.

12.30    Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των Αντιστασιακών Οργανώσεων.

12.29    Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

13.00    Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

    Πέρας εκδήλωσης.


Η Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΚΙΝΑΛ για την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου


“Η Μάχη του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, είναι σημείο αναφοράς στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των δυνάμεων.

Πέραν της αξίας του επιτυχημένου αυτού σαμποτάζ σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ανατίναξη της Γέφυρας, με τη συνεργασία των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και τον συντονισμό Βρετανών αξιωματικών, αποδεικνύει ποιές είναι οι δυνατότητες των Ελλήνων όταν ενωμένοι μάχονται για έναν κοινό σκοπό.

Η Δημοκρατική Παράταξη, διαχρονικά λειτουργούσε ενωτικά, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον έναντι επιμέρους διαφορών. Διόλου τυχαίο ότι η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτή που αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και καθιέρωσε ως ημέρα του εορτασμού της, την 25η Νοεμβρίου. Το Κίνημα Αλλαγής, παραμένει πιστό σε αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, μπροστά στις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε”.

 

 

    

randomness