Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Την μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτήριο της οδού Αριστοτέλους στη Πλατεία Λαού αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

Την μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης  στο υπό ανακαίνιση νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Λαού στο κέντρο της πόλης πίσω από τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας . 

Πρόκειται για τη δικαίωση ενός αγώνα 20 ετών που ξεκίνησε με την ίδρυση του Σωματείου  «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» από σημαντικές προσωπικότητες της Εθνικής Αντίστασης.

Με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα λάβει  τη θέση που του αρμόζει στην Πλατεία Λαού σε ένα κτίριο κόσμημα στο ιστορικό κέντρο της Λαμίας . Μετά την ολοκλήρωση της μουσειολογικής και μουσειοτεχνικής μελέτης και την ριζική ανακατασκευή του κτιρίου ένα νέο σύγχρονο και καινοτόμο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα αποδοθεί στους Λαμιώτες και τους απανταχού επισκέπτες, τιμώντας τους αγώνες αυτού του τόπου και την προσφορά του στην Αντίσταση.

Την απόλυτη ικανοποιησή τους για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εκφράζουν με ανακοινωσή τους τα μέλη του Σωματείου  «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» .

''Η  μετεγκατάσταση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης , αναφέρουν στην ανακοινωσή τους , θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση του αστικού ιστού της πόλης μας καθώς εντάσσεται στο διαχρονικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας υπό το τρίπτυχο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος». Θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών στο κέντρο της πόλης της Λαμίας με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ιστορία. Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα- Θα αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης υλικών και τεκμηρίων για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Θα προωθήσει την ιστορική μελέτη και έρευνα μέσω της ήδη αξιόλογης και εν δυνάμει διαρκώς εμπλουτισμένης βιβλιοθήκης του.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Λαμιέων κο  Ευθύμιο Καραΐσκο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ιστορική αυτή απόφαση, όλους όσοι ένωσαν μαζί μας τις προσπάθειές τους στην πορεία των 20 χρόνων αλλά και όλους εσάς που βρίσκεστε δίπλα μας, παρακολουθείτε τις δράσεις μας και στηρίζετε τους αγώνες μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη του τόπου μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, τη στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό και την αδιάληπτη καθημερινή λειτουργία του. Για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του λαού μας αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής μας''.

Το αίτημα στήριξαν όλες οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας , τονίζοντας  την ανάγκη να  αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί  το Μουσείο με επιστημονικό προσωπικό.

Στην εισηγησή του ο Δήμαρχος  Θύμιος Καραΐσκος, τόνισε την  αναγκαιότητα  της μετεγκατάστασης  του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης από  το ισόγειο   του Δημαρχείου  που προσωρινά στεγάζεται   σε ένα  ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της Λαμίας .  ''Εχουμε  χρέος , είπε , απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και στους αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης αλλά και τα πολλαπλά οφέλη  που θα υπάρχουν για την ανάπτυξη και προβολή  της Λαμιας  με τη δημιουργία  ενός δικτύου  Μουσείων στο κέντρο η πόλης''.

Να σημειωθεί ότι η αρχική εισήγηση της  δημοτικής αρχής ήταν  αρνητική μετά από τα προβλήματα  για  αλλαγή της χρήσης   και προσβασιμότητας του κτιρίου που  επισήμαινε  η  έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαμιέων , προβλήματα όμως που όπως τονίστηκε   από όλες τις πλευρές μπορούν να αντιμετωπιστούν  τεχνικά.

Φωτογραφίες

    

randomness