Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΡΕΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - Πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας για την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων ενέκρινε την προκήρυξη ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων μελέτης για την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού. Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, είναι να αποκτήσει το κέντρο της Λαμίας ταυτότητα και χαρακτήρα, προβάλλοντας όλα εκείνα τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της πόλης.  

Επίσης η ανάπλαση των πλατειών, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Δημάρχου στοχεύει στην αναβάθμιση λειτουργιών και χρήσεων, δημόσιου χαρακτήρα στις πλατείες, προκειμένου να αποτελούν ελκυστικό πόλο συνάντησης και ψυχαγωγίας, τον περιβαλλοντικά φιλικό σχεδιασμό μέσω βελτίωσης του μικροκλίματος, την ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης για πρόσβαση στις πλατείες και την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλους τους χρήστες με έμφαση σε ΑμΕΑ κι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

“Οι τρεις πλατείες της Λαμίας, Διάκου, Ελευθερίας και Λαού για κάθε Λαμιώτη, αλλά και για κάθε επισκέπτη της Λαμίας είναι ένα σημείο αναφοράς. Είναι η ταυτότητα της πόλης” δήλωσε στο Δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος.

“Σήμερα, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Καραΐσκος, έφθασε η στιγμή να μιλήσουμε για τις νέες πλατείες Διάκου, Ελευθερίας και Λαού, που θα σηματοδοτούν μια νέα εποχή και θα προσδιορίζουν την νέα και σύγχρονη ταυτότητα της πόλη μας.

Μέσα από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή ευελπιστεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων για αυτές τις αναπλάσεις.

Θέλουμε να καταλήξουμε σε σχέδια, τα οποία να μας αποδώσουν νέους δημόσιους χώρους, με νέα αισθητική, νέες προσεγγίσεις, που σέβονται όμως τον χαρακτήρα και τα ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου.

Ελπίζουμε οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και ο δημόσιος διάλογος γύρω από αυτές να μας επιτρέψουν να επανασυστήσουμε το αστικό κέντρο, αλλά και τη πόλη μας τη Λαμία, ως μια σύγχρονη, φιλόξενη για τους ανθρώπους της, ευρωπαϊκή πόλη”.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού ο Δήμαρχος κάλεσε το τοπικό επιστημονικό δυναμικό να μετέχει στο δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει, για να μας βοηθήσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα “να αποτελεί ένα σημαντικό ενεργό κενό μέσα στην πόλη, που θα αντικατοπτρίζει την ιδιαιτερότητά της την σύγχρονη ταυτότητά της, έτοιμη να υποδεχτεί ανά πάσα στιγμή τον άνθρωπο”.

“Έργα αξιόλογα και εμβληματικά έχουν πίσω τους συνήθως κάτι περισσότερο από μια έκδοση αδείας οικοδομής και μια γνωμοδότηση Συμβουλίου” υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λαμιέων. Εδράζονται, είπε, πάνω απ’ όλα σε ένα αυθεντικό στέρεο και αναγνωρισμένο ανθρώπινο Αρχιτεκτονικό υπόβαθρο.

“Μέσα από τη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού τα έργα γίνονται μικροί φάροι, φωτίζουν και ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα αισιοδοξίας, πολιτισμού, γνώσης και ελευθερίας. Είναι μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε έναν δικό μας φάρο, ένα ακόμα στολίδι στο Δήμο Λαμιέων.

Έργα που έχουν προκύψει μέσα από Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς έχουν εγγραφεί στη μνήμη του κόσμου, αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού του τόπου όπου βρίσκονται και όχι μόνο, είναι αξιόλογα έργα και η ιστορία της αρχιτεκτονικής τα «αγκαλιάζει», τα τιμά, τόσο τα έργα όσο και τους δημιουργούς τους, για ότι προσφέρουν, όπου και αν βρίσκονται και ο κάθε άνθρωπος με τις αισθήσεις και την ψυχή του μπορεί να συμμετέχει και να τα κρατά ζωντανά”.

Με την αναγκαιότητα ανάπλασης των τριών πλατειών συμφώνησε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης, ζητώντας να αξιοποιηθεί το τοπικό επιστημονικό δυναμικό για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


8 παρατηρήσεις και 4 προτάσεις από τον Νίκο Πάπουτσα


Σε αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Νίκου Πάπουτσα, ο οποίος χαρακτήρισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πρόχειρο, ενώ στερείται όπως είπε οράματος.

Στην τοποθετησή του στο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε οκτώ παρατηρήσεις και τέσσερις προτάσεις για το θέμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ο κ. Πάπουτσας ψήφισε «λευκό» σημειώνοντας τα εξής :

«Λαμβάνοντας υπόψη την προκήρυξη και την τεχνική περιγραφή που την ακολουθεί θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η μοναδική και πιο αξιόπιστη διαδικασία διεθνώς που έχει στα χέρια του ο αγωνοθέτης, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη πρόταση.

Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διενέργειά τους, όπως λ.χ. πλήρη τεύχη προκηρύξεων χωρίς σκοτεινά σημεία, αξιόπιστες στελεχώσεις των κριτικών επιτροπών ,έκθεση όλων των μελετών και ανοιχτή στο κοινό συζήτηση–κριτική των αποτελεσμάτων.

Η εν λόγω προκήρυξη χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη κεντρικής ιδέας για τους παρακάτω λόγους

• Επικεντρώνεται σε στοιχεία καλλωπισμού (πλακοστρώσεις–φωτισμός) και τραπεζοκαθισμάτων.

• Συμπεριλαμβάνει τη μελέτη και των τριών πλατειών ταυτόχρονα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα(κατάθεση προτάσεων μέχρι 01.12.2021) Δεν μπορεί τα ζητούμενα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι μελετητές να είναι κοινά και για τις τρεις (σελ 10 προκήρυξης).

• Τα ζητούμενα που επικαλείται η προκήρυξη είναι σημαντικά, αλλά είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο δημόσιος χώρος. «Ο σχεδιασμός του ευρύτερου δημόσιου χώρου κοινόχρηστοι χώροι και τα κτήρια, έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής και αποτελούν δημόσιο αγαθό».

• Κακώς προσπαθεί να ενοποιήσει και τις τρεις πλατείες. Κάθε πλατεία έχει το δικό της χαρακτήρα και η μελέτη της πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και εξειδικευμένα Δεν δίνει την ευκαιρία στον αρχιτέκτονα να οραματιστεί το δημόσιο χώρο ελεύθερος από τις συνηθισμένες δεσμεύσεις, μακριά από την εμπορική-εργολαβική πραγματικότητα της αγοράς. Στοιχεία όπως υλικά, φωτισμός, εξοπλισμός, τροφοδοσία, κάδοι απορριμμάτων, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ΑΜΕΑ είναι στοιχεία δεδομένα για κάθε μελέτη δημόσιου χώρου.

• Δεν «ξεκαθαρίζει» πώς θα αντιμετωπιστούν από το μελετητή τα υφιστάμενα δένδρα και των τριών πλατειών. Θα πρέπει να είναι ρητή η δέσμευση για την μη κοπή τους – μη φτάσουμε πάλι στο σημείο να γράφονται τεχνικές εκθέσεις που διατηρούν τα δέντρα και στην κατασκευή αυτά να κόβονται όπως έγινε την πλατεία πάρκου.

• Σχεδιάστηκε βάσει των υφιστάμενων τραπεζοκαθισμάτων που βρίσκονται στις τρεις (3) πλατείες. Δεν σχεδιάζουμε μια πλατεία και δεν ψηφίζουμε κανονισμούς κοινόχρηστων χώρων με πρώτο μέλημα τη θέση των τραπεζοκαθισμάτων. Ο μελετητής πρέπει να είναι ελεύθερος ως προς τη διαμόρφωσή τους τόσο ως προς το πλήθος όσο και ως προς τον τρόπο διάταξής τους.

• Πρωταρχικός στόχος είναι ο πολίτης – μη φτάσουμε πάλι στο σημείο να κατασκευάζουμε στέγαστρα για τα τραπεζοκαθίσματα όπως έγινε την πλατεία πάρκου.

• Δεν εξειδικεύεται η ανάδειξη των περιμετρικών κτιρίων των πλατειών, που οριοθετούν το χώρο της πλατείας. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό και θα έπρεπε να είναι βασικό θέμα στα ζητούμενα της προκήρυξης καθώς θα συνέβαλε σε μια πιο ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική λύση”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Λαμία στο Κέντρο” πρότεινε τα εξής :

- Να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω και να εξειδικευθούν στην προκήρυξη με ξεκάθαρο τρόπο.

- Να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και για την Πλατεία Πάρκου, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κύρος και το ύφος της ιστορικής αυτής πλατείας της πόλης μας.

- Να επιλεχθούν οι κατάλληλοι κριτές μέσω αυστηρών κριτηρίων, οι οποίοι να μπορούν να διατυπώσουν μια συγκροτημένη και κυρίως τεκμηριωμένη κριτική για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους διαγωνιζομένους.

- Να δεσμευθεί η Δημοτική Αρχή για την ουσιαστική συμμετοχή όλων των δημοτών στην λήψη των αποφάσεων. Δηλαδή οι δημότες να εκφράσουν με κάθε τρόπο την γνώμη τους για το είδος των δημόσιων έργων που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην περιοχή στην οποία κατοικούν.

• “Το να κάνουμε ανάπλαση πλατειών με προκαθορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων και με πολύ τσιμέντο δεν νομίζουμε ότι θα δώσει στην πόλη κάτι καινούριο” υποστήριξε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κυριακάκης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μειοψηφίας “Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία”, επισήμανε πως “πρωταρχικό μέλημα μιας δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης η οποία περιλαμβάνει την παλαιά δημοτική αγορά, την διαδρομή προς το Κάστρο με καταστήματα εστίασης, ταβερνάκια, μικρά καφέ και πολλά άλλα προκειμένου η πόλη να αποκτήσει μια ταυτότητα και έναν χαρακτήρα”.

Ο κ. Κυριακάκης κάλεσε τον Δήμαρχο να δεσμευτεί ότι το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη θα παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα στην Πλατεία Λαού και ζήτησε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων και δημοτών με κατάθεση προτάσεων για τις αναπλάσεις των τριών πλατειών.

• Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Αθλητισμού Παναγιώτης Φώσκολος έκανε λόγο για μια σπουδαία πρωτοβουλία που θα βρεί ανταπόκριση από τον κόσμο.

Ο κ. Φώσκολος σχολιάζοντας μάλιστα τις παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων ότι η Λαμία έχει μόνο τσιμέντο στο κέντρο και έχει γίνει μια τσιμεντούπολη, είπε ότι είναι λάθος να αναφέρεται συνέχεια ότι στη Λαμία έχουμε τσιμέντο και να βλέπουμε πάντα αρνητικά ότι γίνεται και στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

“Κυβόλιθους έχουμε στην πλατεία που δημιουργούν μικροκλίμα και μειώνουν τη θερμοκρασία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, ενώ πρόσθεσε οτι θετικές κριτικές αποσπούν και τα νέα περίπτερα.

Ο προκηρυσσόμενος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι πλήρως εναρμονισμένος με όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στο ΓΠΣ, στο ΣΒΑΚ και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου.

Αφορά, στην ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με προφανή στόχο την πρωτοτυπία και αισθητική του ποιότητα, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, της ασφάλειας και της προσβασιμότητας.

Φιλοδοξεί δε, να εντάξει αρμονικά το νέο σχεδιασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κέντρου, με όρους βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς και χαρακτηριστικά «έξυπνης πόλης».

Με σεβασμό στο θεσμό των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαμιέων δημοσιοποιεί την αναλυτική προκήρυξη, τα τεχνικά δεδομένα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει και να ικανοποιήσει τον σκοπό του έργου προσελκύοντας το ενδιαφέρον άξιων και αναγνωρισμένων Αρχιτεκτόνων.

Ενώ τα παραγόμενα από τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς έργα λειτουργούν σαν τοπόσημα, προάγουν τον αρχιτεκτονικό διάλογο και διαμορφώνουν το αισθητικό κριτήριο των πολιτών.


Κάλεσμα σε όλους τους αρχιτέκτονες


Επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ισχύουν τα παρακάτω:

Καλούνται όλοι οι Έλληνες αρχιτέκτονες να λάβουν μέρος ανεξάρτητα εάν έχουν μελετητικό πτυχίο ή όχι.

Διαγωνίζονται ανώνυμα και παραδίδουν προσχέδια και όχι μελέτη για τις τρεις πλατείες.

Κρίνονται από πενταμελή Επιτροπή - με αναπληρωτές. Ενας κριτής προσωπικότητα, είτε καθηγητής πανεπιστημίου, είτε έχει τρία βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, τρεις αρχιτέκτονες από το μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κλήρωση, ένας εκπρόσωπος του Δήμου αρχιτέκτονας με 12ετή εμπειρία.

Την Επιτροπή την συστήνει ο Δήμος και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Τελευταία ημερομηνία ανακοίνωσης της Επιτροπής 20 ημέρες πριν την λήξη του διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός δημοσιεύεται την 1η Σεπτεμβρίου και έχει προθεσμία 4 μήνες (120 ημερολογιακές ημέρες).

Καταληκτική ημερομηνία διαγωνισμού 1η Ιανουαρίου 2022.

Αποσφράγιση προτάσεων εντός 15 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία.

Η Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει την κρίση της για το διαγωνισμού εντός 40 ημερολογιακών ημερών από την αποσφράγιση των προτάσεων. Ακολουθεί η δημοσιοποίηση των βραβείων (παρουσίαση, έκδοση τεύχους κλπ).

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να αναθέσει τη μελέτη στον αρχιτέκτονα του 1ου βραβείου.


Βασίλης Κυριακάκης: “Απαξιώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο” – Η απάντηση του Δημάρχου Λαμιέων


Με φυσική παρουσία αλλά με τους αυστηρούς περιορισμούς που προβλέπονται από το νόμο και το υγειονομικό πρωτόκολλο συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της οδού Αινιάνων δια ζώσης το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων.

Για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου και εν κρυπτώ συνεδρίαση, με αφορμή τον covid-19, έκανε λόγο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο επικεφαλής της παράταξης “Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία” Βασίλης Κυριακάκης.

Ο κ. Κυριακάκης τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε χωρίς πλήρη απαρτία, ενώ αναφέρθηκε στον περιορισμό των ατόμων σε 58 που ίσχυσε για τη συνεδρίαση και στην απουσία των δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη σημειώνει :

«Η απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου συνεχίζεται από την δημοτική αρχή. Δεν είναι μόνο τα θέματα που απασχολούν σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ, τα οποία είναι ελάχιστα και διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά και ο τρόπος συνεδρίασής του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δυστυχώς έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο.  Όλα τα σοβαρά θέματα συζητούνται πλέον και αποφασίζονται από την Οικονομική Επιτροπή, όπου την απόλυτη πλειοψηφία έχει η παράταξη της δημοτικής αρχής, ελέω της τροπολογίας της κυβέρνησης που αφαίρεσε πλήθος αρμοδιοτήτων από το ΔΣ.

Φυσικά η δημοτική αρχή δεν αντέδρασε σ΄ αυτό, το αντίθετο μάλιστα, το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον.

Όμως και ο τρόπος της σημερινής συνεδρίασης είναι απαράδεκτος. Με πρόσχημα πάλι τον covid γίνεται συνεδρίαση σχεδόν εν κρυπτώ.

Αποστέλλεται αρχικά πρόσκληση ότι η συνεδρίαση θα γίνει με φυσική παρουσία εμβολιασμένων και οι υπόλοιποι με τηλεδιάσκεψη. Ακολουθεί μετά από λίγες μέρες άλλη πρόσκληση για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών μόνο για εμβολιασμένους και οι υπόλοιποι δια περιφοράς. Εννοείται βέβαια ότι αποκλείονται δημοσιογράφοι, πολίτες, φορείς.

Ξέρουμε ήδη την απάντηση τους: τα πρωτόκολλα του covid. Αυτό είναι μια πολύ βολική δικαιολογία αλλά μη πιστευτή και αποδεκτή. Τι νόημα είχε ο αριθμός 58 ατόμων που ανέφερε ως μέγιστη παρουσία η πρόσκληση;

Άραγε δεν ισχύουν τα ίδια πρωτόκολλα για το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδρίασε παρουσία φορέων, κατοίκων κλπ.;

Καταγγέλλουμε αυτήν την απαράδεκτη τακτική, την υποβάθμιση και την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια τοπική αυτοδιοίκηση με ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών...»
Απαντώντας ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος στον Βασίλη Κυριακάκη υποστήριξε ότι: «…στη συνεδρίαση εφαρμόστηκε κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε, όπως είπε ο Θύμιος Καραΐσκος, να υπάρξει θέμα ακυρότητας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που κλήθηκε να πάρει σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτή του ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τις τρεις πλατείες της πόλης.


Παναγιώτης Στασινός: “Οι νέοι στο Δήμο Λαμιέων να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό”


Την ανάγκη συμμετοχής των νέων του Δήμου Λαμιέων στον εμβολιασμό επεσήμανε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Στασινός. 

Ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους, ο κ. Στασινός σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα στα αποτελέσματα των rapid test που διενεργούνται στη Λαμία διαπιστώνονται πολλά θετικά κρούσματα σε νέους ανθρώπους χωρίς ή με ήπια συμπτώματα.

Από την ανάλυση των δειγμάτων δεν προκύπτει έξαρση της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ» στην περιοχή, πολλοί νέοι όμως είναι ανεμβολίαστοι και θα πρέπει, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, να υπάρξει ενημέρωση για συμμετοχή στον εμβολιασμό σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Λαμιέων. 

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση νεαρής γυναίκας που είχε νοσήσει σοβαρά από κορωνοϊό πριν από 9 μήνες και βρέθηκε ξανά θετική υποστηρίζοντας ότι η φυσική ανοσία δεν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από 6 μήνες και απαιτείται εμβολιασμός.

 

 

    

randomness