Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βασίλης Αγγουράς: «Απορρίψαμε τον Μαγνητικό Τομογράφο γιατί είχε υπερβολικό κόστος»

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας για τον Μαγνητικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Λαμίας έστειλε ο πρώην Διοικητής Βασίλης Αγγουράς, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η πρόταση της δωρέας από ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ. Στην απάντησή του ο κ. Αγγουράς αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου, παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε την παρακάτω απάντηση μου σχετικά με το ρεπορτάζ της εφημερίδας σας στις 30/5/2013 που αναφέρεται στην άρνηση του Νοσοκομείου Λαμίας την περίοδο της Διοίκησης μου, να αποδεχτεί τη δωρεά Μαγνητικού Τομογράφου από ερευνητικό ίδρυμα του εξωτερικού. Θεωρώ την απαίτηση μου αυτή επιβεβλημένη δεδομένου ότι το δημοσίευμα σας είναι προδήλως μονομερές, δεν έχει συγκεντρώσει στοιχεία, και δημιουργεί την εντύπωση σε μένα ότι σκοπίμως επιθυμεί να σπιλώσει το πρόσωπο μου. Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε προσωπικό ύφος καθώς το δημοσίευμα σας επιτίθεται και καθυβρίζει με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς προσωπικά εμένα, ενώ στην πραγματικότητα η άρνηση της αποδοχής δωρεάς ήταν απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και το έγγραφο στο οποίο αναφέρεστε ήταν σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης.

Ειδικότερα δε το δημοσίευμα σας παρέλειψε, από άγνοια ή σκοπιμότητα να αναφέρει ότι η μεταφορά του συγκεκριμένου μεταχειρισμένου μηχανήματος θα κόστιζε 1.000.000 ευρώ (!), τη στιγμή που η προμήθεια καινούργιου μηχανήματος εκτιμάται στο ίδιο χρηματικό ποσό, στο οποίο συνήθως συμπεριλαμβάνεται και κόστος συντήρησης. Μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι ούτε το Υπουργείο Υγείας θα συναινούσε στη συγκεκριμένη δαπάνη, ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο θα την ενέκρινε – με ανυπολόγιστες νομικές συνέπειες για τα μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου που θα επεδείκνυαν – σε αυτήν την περίπτωση – απίστευτη ανευθυνότητα. Παραλείπει δε το άρθρο σας να αναφερθεί στο ανυπολόγιστο κόστος εγκατάστασης του, δεδομένου ότι οι διαστάσεις του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι μεγάλες και θα απαιτούσαν οικοδομικές και κατασκευαστικές ρυθμίσεις που συν το κόστος θα απαιτούσαν αδειοδοτήσεις, οι οποίες άγνωστο είναι αν θα εκδίδονταν. Όσον αφορά τη συντήρηση η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου την υπολόγισε στα 350.000 ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι υλικά, αναλώσιμα, ανταλλακτικά και τεχνικοί θα έπρεπε να έρχονται από το εξωτερικό στη Λαμία, μιας και το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα δε στο συγκεκριμένο θέμα ο Νόμος είναι ξεκάθαρος, όταν προβλέπει ότι:  «τα νοσοκομεία ……………….. απαγορεύεται να αποδέχονται δωρεές με αντικείμενο την παραχώρηση της κυριότητας ή της χρήσης ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, που επιδέχονται ………. αναλώσιμα υλικά συγκεκριμένης μόνο εταιρίας ή συνδεδεμένων με αυτή εταιριών. Εξαίρεση συγχωρείται μόνο όταν η δωρεά περιλαμβάνει και τα αναλώσιμα υλικά ……….., καθώς και το κόστος συντήρησης, για όλο το χρονικό διάστημα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα» (Ν. 2955/2001).

Επιπλέον, το δημοσίευμα δεν αναφέρει μια σειρά άλλων τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υπόθεση. Καταρχήν, το μηχάνημα αυτό δυναμικότητας 7 Tesla ξεπερνά κάθε προηγούμενο στη χώρα μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας διαθέτει μηχάνημα 3 Tesla, ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων 1,5 Tesla και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της αναβάθμισης του σε 3Tesla. Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ το νοσοκομείο Ευαγγελισμός διαθέτει μηχάνημα 1,5 Tesla. Στον ιδιωτικό τομέα, και πάλι ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το Ιατρικό Αθηνών και το Διαβαλκανικό στη Θεσσαλονίκη διαθέτουν μηχανήματα 3 Tesla. Τα νοσοκομεία διαθέτουν μηχανήματα 1,5-3 Tesla. Ο χώρος που έχει προβλεφθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας για τη λειτουργία Μαγνητικού Τομογράφου αφορά την εγκατάσταση μηχανήματος δυναμικότητας 1,5 Tesla και η διαθέσιμη θωράκιση παρέχει προστασία για τέτοιο μηχάνημα και όχι για ένα σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο! Σημειώστε ότι η θωράκιση για μαγνητικό τομογράφο 1,5 Tesla φτάνει τους 20 τόνους σίδηρο. Τι σημαίνει αυτό για ένα τομογράφο 7 Tesla; Φαντασθείτε ότι ο μεγαλύτερος Μαγνητικός Τομογράφος στον κόσμο που θα εγκατασταθεί στη Γερμανία θα παράγει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο 11,5 Tesla ικανό να σηκώσει βάρος 60 μετρικών τόνων, όσο πέντε διώροφα λεωφορεία! Μπορείτε να αναλογιστείτε τι μπορεί να παράγει ένας Μαγνητικός Τομογράφος 7 Tesla και τι θα συνέβαινε σε κάθε μεταλλικό αντικείμενο, υπολογιστές, άλλα ιατρικά μηχανήματα μέσα στο Νοσοκομείο Λαμίας όταν η ισχύς του μηχανήματος ξεπεράσει τη θωράκιση;

Οι τομογράφοι πέραν των 3 Tesla χρησιμοποιούνται κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς. Μόνο 50 τομογράφοι 7 Tesla λειτουργούν σε όλον τον πλανήτη με πολύ μικρή εφαρμογή στη διαγνωστική διαδικασία (κυρίως στη νευρολογία και μόλις πρόσφατα σε άλλα σημεία του σώματος). Η δε αμερικάνικη νομοθεσία είναι σαφής σχετικά με τη χρήση αυτών των μηχανημάτων: Αφορά καθαρά ερευνητικούς σκοπούς, δεν διατίθενται στο εμπόριο για νοσοκομειακή χρήση ή για χρήση από διαγνωστικά κέντρα, η δε λειτουργία τους δεν εμπίπτει στη νομοθεσία για την εξέταση ασθενών παρά μόνο στη νομοθεσία τη σχετική με την κλινική έρευνα και εφαρμόζεται μόνο σε εθελοντές! Ενδεχομένως, η εγκατάσταση του στη χώρα μας να εξυπηρετούσε τους ερευνητικούς σκοπούς του κ. Αλετρά, όπως αναφέρετε, αλλά αντενδείκνυται για τις διαγνωστικές ανάγκες του Νοσοκομείου και σε κάθε περίπτωση το κονδύλι της εγκατάστασης του θα έπρεπε να βαρύνει το Υπουργείο Παιδείας και όχι το Υπουργείο Υγείας! Συνεπώς, πριν γράψετε οτιδήποτε, καλό θα ήταν να εξετάζετε και τα τεχνικά δεδομένα. Σκεφθείτε δε ότι κανένας χειριστής στο Νοσοκομείο Λαμίας δεν γνωρίζει τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος. Ποιος θα αναλάμβανε την εκπαίδευση; Πόσο θα κόστιζε; Τι εγγύηση θα υπήρχε ότι δεν θα γινόταν λάθος χειρισμός με αποτέλεσμα να δραπετεύσει η ηλεκτρομαγνητική ισχύς εκτός φράγματος προστασίας;

Τέλος είναι απολύτως ψευδές ότι το Νοσοκομείο Λαμίας δεν διεκδίκησε έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Και η ανακατασκευή του «Πέτρινου» παλαιού σανατορίου που θα φιλοξενήσει τη Μονάδα τεχνητού Νεφρού και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας είναι έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ. Η προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου μέσω ΕΣΠΑ επίσης έχει φτάσει στο στάδιο της έγκρισης σκοπιμότητας. Η δε προμήθεια υλικών χειρουργείου εντάσσεται, όπως ορίζει ο Νόμος στο Πρόγραμμα Προμηθειών Υγείας και ακολουθείται η τυπική διαγωνιστική διαδικασία με πλήρη διαφάνεια. Το ερώτημα δε που προκύπτει από την αναφορά σας ότι κανείς δεν ξέρει αν το νοσοκομείο έχει παραλάβει τα υλικά χειρουργείου πως έγινε και σε αυτό διενεργήθηκαν 3.381 χειρουργεία το 2013 – με τι υλικά άραγε πραγματοποιήθηκαν; Συνεπώς, το δημοσίευμα σας είναι μονομερές και ελλιπές και παρακαλώ να δημοσιεύσετε την απάντηση μου για αποκατάσταση της αλήθειας, της τιμής και της υπόληψης μου.

Με εκτίμηση, Βασίλης Αγγουράς»

Απάντηση Συντάκτη

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι το δημοσίευμα δεν αφορούσε πρόσωπα που άσκησαν κατά το παρελθόν Διοίκηση στο Νοσοκομείο της Λαμίας αλλά το συγκεκριμένο γεγονός. Επίσης είναι γνωστό και επιβεβαιώνεται ότι ο  μαγνητικός τομογράφος επρόκειτο να γίνει δωρεά στο ελληνικό δημόσιο από το μεγαλύτερο ίσως ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ του οποίου οι δραστηριότητες χρηματοδοτούνται από την Αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα με αυτά σημειώνεται ότι ο μαγνητικός τομογράφος δεν θα μπορούσε να αφορά μόνο την εκπλήρωση των αναγκών ιατρικής φροντίδας του Νοσοκομείου Λαμίας.

Προφανώς είχε άμεση σχέση και με τις ερευνητικές δραστηριότητες που θα μπορούσε να αναπτύξει  το Πανεπιστήμιο  Στερεάς Ελλάδας. Όπως επίσης και με τη διάθεση συνέργιας προς την κατεύθυνση αυτή του Γ.Ν. Λαμίας. Μπορεί τα περισσότερα Νοσοκομεία, όπως μας υπενθυμίζει με την απαντησή του ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας να διαθέτουν μαγνητικούς τομογράφους 1,5 ή 3 Tesla ωστόσο το δικό μας Νοσοκομείο είναι που απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση και μάλιστα με διασφαλισμένη απ’ ότι ακούστηκε εκείνη την περίοδο τη χρηματοδότηση μεταφοράς και εγκαταστασής του, όπως επίσης και των προοπτικών  απρόσκοπτης λειτουργίας του με τη συμβολή των Πανεπιστημιακών μας.

Προφανώς και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρώην Διοικητή, η μελέτη για το Νοσοκομείο είχε προβλέψει ειδικό χώρο για την εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου δυναμικότητας 1,5 Tesla. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε η τότε Διοίκηση να απορρίψει την πρόταση του ερευνητικού κέντρου των ΗΠΑ για δωρεά ενός μηχανήματος πρωτοποριακού για την εποχή του. Δηλαδή το Νοσοκομείο της Ιταλίας που αποδέχτηκε την εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μαγνητικού τομογράφου το έκανε επειδή δεν είχε την δυνατότητα ολοκληρωμένης χρήσης και άποψης για τη λειτουργία του; Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για γεγονότα που εκτυλίχθησαν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. Και  οι αναφορές στο δημοσιευμά μας θεωρείται εκ των πραγμάτων ετεροχρονισμένες και πηγάζουν από ότι είχε συζητηθεί στο περιθώριο της υπόθεσης εκείνη την εποχή. Θέλουμε να πούμε δηλαδή ότι θα ήταν πολύ καλύτερο όλα αυτά να είχαν συζητηθεί ενώπιον της κοινωνίας μας την εποχή που θα έπρεπε. 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.