Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απαραίτητη η 10ημερη αγωγή - Πόσες ημέρες πρέπει να πάρουν αντιβίωση τα παιδιά με ωτίτιδα;

Η χορήγηση αντιβίωσης για διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών σε μικράπαιδιά με ωτίτιδα τελικά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Περίπου τα τρία τέταρτα των παιδιών εκδηλώνουν ωτίτιδες κατά τηνδιάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Οι λοιμώξεις αυτές είναι η συχνότερη αιτία που τα παιδιά παίρνουν αντιβιοτικά.

Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής τον Δρ Αλεσάντρο Χομπερμαν αξιολόγησαν 520 μικρά παιδιά με ωτίτιδες. Τα παιδιά ήταν από εννέα έως 23 μηνών και με τυχαία επιλογή, είτε πήραναντιβίωση για δέκα ημέρες ή για πέντε και τις υπόλοιπες πέντε ημέρες εικονικά σκευάσματα.

Ο κίνδυνος θεραπευτικής αποτυχίας ήταν 34% στην ομάδα της σύντομης θεραπείας και 16% στην ομάδα της 10ημερης αγωγής. Επιπλέον, τα παιδιά της πενθήμερης αντιβιοτικής αγωγής δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ή παρενεργειών, όπως η διάρροια.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θεραπεία της ωτίτιδας στα μικρά παιδιά, με αντιβίωση πέντε ημερών δεν έχει όφελος ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Συνεπώς, η 10ήμερη αγωγή σαφώς υπερτερεί θεραπευτικά» σχολιάζει ο Δρ Χομπερμαν.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR