Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αυτοκτονία: το στίγμα μιας ψυχικής ασθένειας που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους

Η αυτοκτονική συμπεριφορά προκύπτει σε γενικές γραμμές ως αποτέλεσμα μιας ψυχικής ασθένειας η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί, όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Στο 90% των περιπτώσεων αυτοκτονίας θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγική κατάληξη εάν το θύμα είχε λάβει επαγγελματική βοήθεια ή εάν οι κοντινοί του άνθρωποι είχαν αντιληφθεί εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια.

Σήμερα η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο στις ηλικίες 15 με 19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Οι δύο βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι οι προηγούμενες απόπειρες αυτοκτονίας και η ψυχική ασθένεια.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι σχεδόν όλα τα περιστατικά αυτοκτονίας αφορούσαν άτομα που έπασχαν από κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας και δεν είχαν διαγνωσθεί σωστά και ως εκ τούτου δεν είχαν λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Η αυτοκτονία αντιμετωπίζεται συχνά ως μια πράξη δειλίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κοινωνία μας οφείλει να συζητά τα θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία, όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η σχιζοφρένεια και πολλά άλλα.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά: κάθε χρόνο 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 50% των ατόμων που αυτοκτονούν είχαν επιχειρήσει να θέσουν τέλος στη ζωή τους και παλαιότερα. Οι ασθενείς που έχουν κάνουν απόπειρα έχουν 5 με 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να το επιχειρήσουν ξανά.