Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Carfilzomib και δεξαμεθαζόνη Συνδυαστική θεραπεία βελτιώνει την επιβίωση ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα

Μακροχρόνια ανάλυση συγκριτικής μελέτης φάσης ΙΙΙ επιβεβαιώνει ότι η αγωγή ο συνδυασμός carfilzomib και δεξαμεθαζόνης παρατείνει τη συνολική επιβίωση των ασθενών με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα. 

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας ανίατος αιματολογικός καρκίνος που χαρακτηρίζεται από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ύφεσης και υποτροπής. Είναι μία σπάνια και πολύ επιθετική νόσος που αντιστοιχεί στο 1% περίπου όλων των περιστατικών καρκίνου. Στις Ελλάδα, περίπου 1.400 άτομα ζουν με πολλαπλό μυέλωμα, είτε ενεργό, είτε σε ύφεση.

Το πρωτεάσωμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική λειτουργία και ανάπτυξη μέσω της αποδόμησης των πρωτεϊνών που έχουν υποστεί βλάβη ή δεν είναι πλέον απαραίτητες. Το carfilzomib παρεμποδίζει τη δράση του πρωτεασώματος, οδηγώντας σε υπερβολική συσσώρευση πρωτεϊνών στο εσωτερικό των κυττάρων. Το carfilzomib μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο σε κάποια κύτταρα, ιδιαίτερα δε στα μυελωματικά, που είναι πιο πιθανό να περιέχουν υψηλότερη ποσότητα μη φυσιολογικών πρωτεϊνών.

Το carfilzomib είναι εγκεκριμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό, είτε με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη ή μόνο με δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία.

Η παρούσα ανάλυση, η οποία ζητήθηκε από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, αφορά την παρακολούθηση των ασθενών για τουλάχιστον τρία έτη μετά την εισαγωγή τους στη μελέτη ENDEAVOR.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιολογήθηκε η συνολική επιβίωση (overall survival:OS) και η μακροχρόνια ασφάλεια του carfilzomib (χορηγούμενο δύο φορές την εβδομάδα σε δόση 56 mg/m2) και της δεξαμεθαζόνης (Kd)  έναντι του bortezomib και της δεξαμεθαζόνης (Vd) σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα.

Ο συνδυασμός Kd μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 24% έναντι του Vd (διάμεση OS 47,8 μήνες για το Kd έναντι 38,8 μηνών για το Vd, HR=0.76, 95% CI, 0.63-0.92; p=0.0017). Ο συνδυασμός Kd είναι εγκεκριμένος στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες με βάση τα αρχικά αποτελέσματα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου, της μελέτης ENDEAVOR.

«Για τους θεράποντες ιατρούς, η μακροχρόνια παρακολούθηση έρχεται να υποστηρίξει περαιτέρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ενώ ενισχύει την εμπιστοσύνη σε αυτήν. Η παρούσα ανάλυση τριετούς παρακολούθησης καταδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος αναστολέας πρωτεασώματος εξακολουθεί να προσφέρει ένα παρατεταμένο όφελος συνολικής επιβίωσης και σταθερό προφίλ ασφάλειας για τους ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα», δήλωσε ο Ρομπερτ Ορλοφσκι, M.D., Ph.D., καθηγητής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Florence Maude Thomas  και νυν πρόεδρος του Τμήματος Λεμφώματος και Μυελώματος στο Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε αυτή την επικαιροποιημένη ανάλυση ήταν σύμφωνες με εκείνες που είχαν αρχικά αναφερθεί στην ENDEAVOR. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (≥20%) στους ασθενείς που έλαβαν carfilzomib ήταν: αναιμία, διάρροια, πυρεξία, υπέρταση, δύσπνοια, κόπωση, βήχας, αϋπνία, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ναυτία, βρογχίτιδα, ασθένεια, οσφυαλγία, θρομβοπενία, περιφερειακό οίδημα, κεφαλαλγία και μυϊκοί σπασμοί.

Τα αποτελέσματα από την αρχική ανάλυση της συνολικής επιβίωσης στη μελέτη ENDEAVOR δημοσιεύτηκαν πρόσφατα online στο The Lancet Oncology. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο συνδυασμός Kd μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 21% σε σχέση με το συνδυασμό Vd. Οι ασθενείς που έλαβαν carfilzomib έζησαν 7.6 μήνες περισσότερο από τους ασθενείς που έλαβαν bortezomib (διάμεση OS 47.6 μήνες για τον Kd έναντι 40.0 μηνών για τον Vd, HR=0.79, 95% CI, 0.65-0.96).

Tο κλινικό πρόγραμμα του carfilzomib εξακολουθεί να εστιάζει στην παροχή λύσεων για γιατρούς και ασθενείς ως προς τη θεραπεία αυτού του συχνά υποτροπιάζοντος και δύσκολα αντιμετωπίσιμου καρκίνου. Το carfilzomib είναι διαθέσιμο για ασθενείς με μυέλωμα που έχει υποτροπιάσει ή είναι ανθεκτικό σε άλλη θεραπεία ενώ εξακολουθεί να ερευνάται για ένα μεγάλο εύρος συνδυασμών αλλά και πληθυσμών ασθενών.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR